skanesport_desktop-panorama-1

FotbollNyheter

Kristianstad FC vill ha samma plan hela säsongen

När den nya fotbollsarenan står klar i Kristianstad i april 2018 blir det ett jättelyft för bland annat Kristianstad FC. Men under byggtiden har det uppstått ett oväntat problem. Till hösten vill kommunen att KFC ska flytta matcherna till Vilans IP. Det vill inte KFC.

– Absolut inte. Byten av planer och underlag vid träningar och matcher under säsongen hade varit helt fel sportsligt sett och alla som känner till något om Vilans plan vet dessutom hur mjuk den brukar bli under hösten. Om både vi och Kristianstads DFF ska spela där från den 1 september blir det ett tiotal matcher. Lägg till träningarna och belastningen kommer att göra planen ännu sämre, säger Kristianstad FC:s sportchef Anders Swahn.

Utgångspunkten att A-planen på Kristianstads IP inte kommer att gå att använda från den 1 september går dock inte att rucka på.

Läktaren ska rivas, löparbanorna breddas och maskiner rullas in. Av arbetsmiljöskäl kommer också stora ytor inte kunna användas av fotbollen.

Därför har Kristianstad FC kommit med ett förslag.

– Vi vill göra flytten redan från säsongsstarten, men inte till Vilan utan till konstgräset. Då får vi samma underlag hela säsongen och dessutom samma hemmaplan i alla våra matcher i Kristianstad. Men för att genomföra detta måste det byggas upp en tillfällig och tillräckligt stor läktare vid konstgräsplanen, berättar Anders Swahn.

Med tillräckligt stor menar KFC upp mot 3 000.

Det vill inte kommunen. Beskedet är att det inte finns pengar. Just nu pratar parterna för att hitta en lösning och det brådskar.

Kristianstad FC är nämligen vidare i cupen och gruppspelet startar snart. Dessutom är en av matcherna mot AIK och den spelas redan den 25 februari.

– Den lockar massvis med folk, som ju knappast kan stå längs med sidlinjerna.

– Vi vill spela både cupen och seriematcherna på konstgräset, men en rejäl läktare. Och det väntar fler publikmatcher. Vi ska möta både Landskrona BoIS och Mjällby AIF, påpekar Anders Swahn och berättar att spelschemat har gett Kristianstad FC extra många hemmamatcher när allt ska avgöras.

– Tre av de sista matcherna i serien har vi fått hemma.

Då vill det toppsatsande division 1-laget spela på en plan som man haft hela säsongen!

– 2018 kommer allt att bli perfekt och det är värt att vänta på.

– Men vi har ett 2017 också då vi behöver bra sportsliga förutsättningar. Inte minst eftersom vi håller på att sätta samman en bra trupp som vi tror kan konkurrera i toppen, säger Anders Swahn.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close