skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Ny klubb ska ena Staffanstorp

Staffanstorp GIF och Kyrkheddinge IF slår sina påsar ihop.
Ortens nya fotbollsförening heter Staffanstorp United.
– Ett enat Staffanstorp under ett och samma tak ger en mängd fördelar, säger Gustav Plantin, ny ordförande.

Förslaget att slå ihop de båda föreningarna var ett nästintill enhälligt medlemsbeslut. I GIF röstade 104 av 104 medlemmar för förslaget – i Kyrkheddinge 92 av 94. Sammanlagt 196 av 198 alltså – gott om marginal till de två tredjedelar som krävdes.
Men så har det inte alltid varit.
– Två gånger tidigare har förslaget röstats ner, i slutet av 80- och 90-talet. Då var förutsättningarna i orten annorlunda. Nu är inte orten tillräckligt stor för att det på ett bra sätt ska gå att bedriva ungdomsverksamhet i två klubbar samtidigt, säger Gustav Plantin, Staffanstorp Uniteds nye ordförande.

gustav-plantin-bild

Antagonismen mellan klubbarna har varit och är fortfarande stor. Även om det skiljer tre divisioner mellan representationslagen så har det gått till överdrift i ungdomsleden.
– Det har hänt vid upprepade tillfällen att det bildas en väldig hets innan och speciellt efter derbyn mellan ungdomslagen. Föräldrar har ringt och förklarat att barnen inte vågar gå till skolan efteråt. Så det finns definitivt skolrelaterade problem i frågan och det är otroligt dumt att färgen på en tröja i Staffanstorp ska behöva leda till någonting sådant.
För två år sedan hade inte något av lagen något juniorlag.
– Att vi inte kunde erbjuda grabbar mellan 16-19 år något lag i hela kommunen var naturligtvis förödande ur ett samhällsperspektiv. Och ett bevis på att vi behövde göra någonting annorlunda.

Blir det större kullar bara för att man slår ihop föreningarna tror du?
– Ja, det är vi rätt säkra på. Framför allt stannar de kvar längre inom fotbollen – idag är det många som slutar när de kommer upp i tonåren och det inte blir tillräckligt många kvar för att bilda lag. Jag tror att vi kommer att få uppemot 50 ungdomar i varje kull och fler ungdomar utanför centralorten kommer att lockas till klubben.

Plantin betonar vikten av en förening där alla drar åt samma håll – inte bromsar upp varandras projekt.
– Ett enat Staffanstorp under ett och samma tak ger en mängd fördelar.
Som vilka?
– Tidigare var det två rivaliserande killföreningar där det lades mycket kraft på att medla. Konkurrensen var ständigt närvarande. Nu blir det enklare att få saker gjort. Rent organisatoriskt blir allt mycket smidigare.

Hur stor blir föreningen?
– GIF hade 350 medlemmar och Kyrkheddinge 450. Vi är ganska säkra på att vi inom kort är över 1000 medlemmar och det i sig är en kraft. Det kommer att bli enklare att sälja medlemskap.
Ur ett sponsorperspektiv måste det också bli effektivare – eller blir det så att redan befintliga sponsorer i båda klubbarna kommer undan billigare?
– Just sponsordelen är en av de större fördelarna med den nya klubben. Tidigare har många sponsorer har inte velat ta ställning och därför struntat i att lägga sig i med risk för att stöta sig. Det har redan hört av sig nya sponsorer som vill vara med i projektet.
Vilken färg ska ni spela i?
– Rött eller grönt fungerade inte, så vi kom fram till marinblått. Vi är nu i en fas där vi beställer en större kollektion till hela föreningen. Det är viktigt att klubben redan från början står enade utåt.
Vad innebär sammanslagningen rent sportsligt?
– Konkret är detta inget projekt för A-laget.Det är inget elitprojekt. Målet är att fånga upp den stora massan och erbjuda alla som vill att spela fotboll. Men visst är det rimligt att anta att A-laget med stor sannolikhet kommer att avancera i divisionerna efterhand som U-verksamheten blir större.
Kyrkheddinge IF skulle egentligen ha spelat i division sju västra.
Staffanstorp GIF ska spela i division fyra – men hade inget reservlag.
– Det får vi däremot nu, ett reservlag alltså.

Gustav Plantin är blott 20 år, men nominerades av båda föreningarna när det behövdes en ordförande.
– Jag lade av att spela själv för två år sedan och då blev det en plats ledig i styrelsen som jag fick chansen att ta.
Beskriv dig själv?
– Jag är ganska driven och engagerad. Fotbollen är viktig ur ett samhällsperspektiv på många sätt och jag ville vara med och driva detta. Det kommer att bli ett väldigt kul jobb.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close