Nyheter

Blomstrand: “Därför gick jag till Köpenhamn”

Under fredagen blev det klart att Hanna Blomstrand flyttar till hårdsatsande Köpenhamn i sommar.
Vi tog ett snack med Höörtjejen från LUGI om den stenhårda konkurrensen, vilka alternativ som fanns – och om SM-finalen i maj.

Första och främst. Tilykke!
– Tack tack.
Att det skulle bli en flytt utomlands visste “alla”. Vad hade du för alternativ?
– Intresset var lite utspritt i Danmark, Falster som blev aktuella liksom Viborg, och Randers. Även någon klubb i Frankrike och ett lag i andraligan i Rumänien fanns på kartan.
Spelade närheten till Köpenhamn in i ditt val?
– Nej, det tycker jag inte. Jag skrev på för att det var rätt sportsliga förutsättningar. Därför gick jag till Köpenhamn.
– Däremot har närheten säkert spelat en viss roll på så sätt att klubbarna från den delen av Danmark, jämför med dem på Jylland, har bättre koll på den skånska lagen. Det har nog bidragit till att jag blivit mer intressant.
– I grund och botten vill man ju helst gå till den klubb som är ivrigast att ha en.

Flytta eller pendla?
– Flytta.
Varför? Många har ju pendlat längre sträckor förut?
– Ska jag flytta utomlands och satsa vill jag befinna mig på plats. Annars riskerar man att missa mycket av det sociala.
Vad blir den stora skillnaden, tror du, att ha handbollen som heltidsyrke?
– Det kommer att betyda mycket för min utveckling. I Sverige har jag tränat mycket styrka och fysik på egen hand utanför den vanliga träningen, nu får jag möjlighet till det med riktiga fystränare på plats och så vidare.
Idag båda arbetar och studerar du vid sidan av handbollen, inte sant?
– Ja, jag har ett jobb som servicekoordinator, vilket är ett fint ord för administrativt arbete. Det är en LUGI-sponsor som hjälpt mig med det. Vid sidan av det går jag en liten, men extremt intressant, kurs om förintelsens historia.

Hur ser du på den stenhårda konkurrensen på högerniopositionen i Köpenhamn?
– De la Cour spelar ju på högernio i Köpenhamn och i det danska landslaget, och hon har nyss kritat på för tre år… Konkurrensen är väldigt hård. Men jag siktar på att prestera både på träning och match.Vi är ganska olika sett till egenskaper och kompletterar varandra i en konkurrenssituation.
Det blir lite annorlunda jämfört med din roll med LUGI där du förväntas bära laget till stor del?
– Ja, men jag har trivts bra med den rollen. Jag kommer att sträva efter att ta den platsen också i Köpenhamn också.

Det är en hyfsat ledande fråga, men hur tror du att det här steget påverkar din landslagsplats?
– Jag hoppas såklart att det är positivt. Framför allt eftersom spelet i den danska ligan är tuffare och snabbare – och jag formas efter det. Förhoppningen är att få fler dimensioner i mitt spel – vilket i sin tur borde göra mig mer given i landslaget. Jag vill ha en större roll där.
Du verkar ha tänkt igenom allt grundligt?
– Nu gör jag mina val även på lång sikt – detta lägger ju grunden för framtiden.

Avslutningsvis. Hur ser du på fortsättningen i LUGI
– Såklart är det bara LUGI som gäller nu. Det är skönt att ha detta klart nu.Nu kan jag fokusera helt på att avsluta säsongen lika starkt som vi inlett den.
Med SM-guld?
– Det var du som sa det. Såklart jag drömmer om det. Spelar vi så bra vi kan har vi bra möjligheter att nå finalen. Nyckeln är att slippa Sävehof på vägen dit, säger Blomstrand.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close