skanesport_desktop-panorama-1

FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Ett lovande bakslag

Vi tar väl ett par snudd på eviga klysch-artade fakta först.

Det är alltid illa att förlora.

Träningsmatcher är något helt annat än tävlingsmatcher. Bland annat blir resultatet mindre viktigt.

Men det finns en annan minst lika evig sanning.

MFF ska inte förlora mot ett lag som FC Helsingör.

Strunt samma att de danska lagen i slutet av januari är i en helt annan fas i säsongen och att Helsingör efter ledningsmålet offrade allt som fanns för att hålla ledningen och lyckades blocka det mesta och få undan resten när MFF tryckte på.

Vi tar det en gång till:

MFF ska inte förlora mot FC Helsingör.

Alla chansmissarna – toppat av Erdal Rakips straffbränning, Pawel Cibickis frispark i ribban och kvadrupel-chansen i slutsekunderna – gjorde det inte bättre. Bara mer retfullt.

Dessutom brukar inte nya MFF-tränare förlora i debuten.

Men med allt detta sagt tycker jag ändå att det fanns många positiva inslag i årets första match.

Förra året premiärspelade MFF en dag senare och vann med 1-0 mot Fremad Amager. Spelmässigt var den insatsen sämre.

2015 blev det 1-0 mot DC United, 2014 1-1 mot New England Revolution, 2013 1-1 mot DC United, 2012 också 1-1 mot DC United och 2011 1-2 mot Spartak Moskva. Ingen av matcherna var någon höjdare.

2010 däremot när MFF massakrerade Köge med 5-1. Då snackar vi bra! Fast sedan följde MFF upp med att förlora med hemska 0-6 mot Nordsjälland i match två i en 90-minutare där kylan bet genom alla kläder, filtar och vantar på läktaren och fick fingrarna att skaka flera minuter efter det att vi tappra på plats kommit in i värmen.

Mycket historia, med en lärdom; MFF brukar vara trögstartat.

Så jag väljer att fokusera på spelet mer än 0-1 och tycker att det går att sammanfatta lördagens insats mot Helsingör som ett lovande bakslag.

Där kan man bland annat lyfta fram:

Lasse Nielsens debut. En snabb mittback som är bolltrygg och lugn nog att söka ytor för konstruktiva passningar. Bara att tacka och ta emot för MFF. Dessutom satt samarbetet med Franz Brorsson förvånansvärt bra med tanke på att de bara tränat ett pass tillsammans. Tror inte att baklängesmålet som Fredrik Andersson, Felipe Carvalho och Pa Konate tillsammans serverade Ricki Olsen hänt om Nielsen varit kvar på planen då.

Oscar Lewickis start. Långa perioder var våren 2016 helt glömd och Oscar klockren i både jobb och tajming.

Pavle Vagics oräddhet. Ifjor blev han den förste spelaren född på 2000-talet i en allsvensk MFF-trupp. Nu fick han chansen i rätt många minuter och bara körde. Minns att det var han som blev fälld när det blev straff på väg mot ett bra läge.

Men det mest bestående intrycket är ändå att jag blev ännu mer övertygad om att det här blir Mattias Svanbergs år! De träningar jag sett har han varit grym. Och nu var det bara bonntur och en liten dos försvarsskicklighet som stoppade honom från att gång på gång slinka igenom Helsingörs backlinje. Hans sätt att accelerera in i motståndarförsvaret, hans teknik i fart och hans vilja att hitta offensiva lägen går inte att undvika att älska. Det är egentligen alldeles för tidigt på säsongen för att dra bestämda slutsatser, men jag har redan svårt att se ett scenario där det i längden går att hålla honom utanför startelvan.

Skånesports MFF-expert Ole Törner.
Skånesports MFF-expert Ole Törner.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close