Nyheter

Ett nytt liv – ett nytt lag

Hässleholm har fått ett nytt Fotbollslag.
FC New Life är ett integrationsprojekt som verkar både på och utanför planen.
– Fotbollen är ett sätt att hjälpa nya svenskar in i samhället, säger tränare Ali Khan Mazharr.

Under 2016 startades FC New Life upp på allvar efter att ha bedrivit sin verksamhet på korpennivå.
Ett riktigt elvamanna-lag ställde upp i Hässleholmsregionens reservlagsserie.
– Bara det var stort för oss. Många hade aldrig spelat fotboll på riktigt tidigare. Efterhand under säsongen blev vi fler och fler vilket gjorde det möjligt för oss att 2017 ha både ett riktigt A-lag och ett B-lag, säger Mazharr.

ali

Själv kom han från Afghanistan 2005 och brinner för att kunna ge barn och ungdomar med flyktingbakgrund en så bra start som möjligt på det nya livet i Sverige.
– Hela föreningen startade som ett integrationsprojekt och laget i sig är ett enda stort integrationsprojekt.
Vad består laget av för spelare?
– Dels är det många ensamkommande barn- och ungdomar som spelat fotboll hos oss först och främst för att ha någonting kul att göra. Men det finns en del grabbar från andra klubbar i Hässleholm och vår bäste spelare är en svensk kille med rutin i division tre. Så det är en väldigt stor skillnad på kvalitet från spelare till spelare.
– Vi vill gärna ha fler svenska spelare.

newlife1112

Hur arbetar ni med integrationen rent konkret?
– Till stor del handlar det om språket naturligtvis. Det är ett naturligt sätt att lära sig svenska – på planen och i omklädningsrummet. Men det handlar också om hur man uppför sig. En del spelare är väldigt aggressiva på planen och det gäller att få dessa individer att anpassa sig efter vad som är acceptabelt i Sverige. Där har jag ett stort ansvar.
Är det du som är tränare?
– Ja, eller, jag ser mig själv mer som en ledare. jag är ingen expert på fotboll. Därför har spelarna i laget som kan mest hjälpt till att utforma träningsövningar och annat som gör att vi hela tiden kan ta steg i rätt riktning. Sammanlagt är vi ungefär 48 man.
Hemmaplan?
– Österås.
Ni ska vara med i DM också i mars?
– Det var vi faktiskt i fjor också och då slog vi division sex-laget Mala. Det är fortfarande en av våra största meriter så här långt.

– Men det viktigaste oss är att lära alla i laget grunden för hur det fungerar i samhället. De måste vara beredda att anpassa sig. Där kan vi göra stor skillnad.
Hur får ni ihop träningskläder, bollar och skor till alla?
– Tack vare våra sponsorer som hjälper oss. Skåneidrotten, lokala företag och privatpersoner har alla ställt upp för FC New Life.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close