HandbollNyheter

Torbjörn tillbaka i IFK Ystad

När IFK Ystad går in i den sista kampen för att försöka nå ett kval för att hålla sig kvar i handbollsligan så gör man det med en skadeskjuten trupp, och en återkallad 35-årig målvakt som bara gjort en enda match under hela säsongen.
– Med tanke på hur uträknade vi har varit finns det en väldigt stark gruppkänsla i laget, säger tränare Kenneth Andersson.

Under VM-uppehållet har Kenneth Andersson haft en mycket begränsad trupp att jobba med. Under någon träning har det bara funnits sju utespelare att tillgå.
– Det är inte så att vi kunnat spela sex-mot-sex speciellt ofta. Underifrån har vi inget juniorlag och utvecklingslaget ligger i botten av division två…
Under uppehållet blev dessutom självaste lagkaptenen Christoffer Svensson knäskadad.
– En miniskskada. Jag tror inte att han spelar mer den här säsongen.

Men tro inte att Kenneth Andersson och hans spelare har gett upp. Laget har varit uträknat länge och lyckades i sista omgången innan uppehållet så självaste YIF i det laddade derbyt.
– Vi har två månader framför oss där vi ska slåss för livet för att försöka nå en kvalplats.
Det har hela IFK Ystad vetat om innan säsongen började. För Hammarby, vilket är laget IFK Ystad jagar, är det en mer skrämmande och ovan position.

160913 IFK Ystads trŠnare Kenneth Andersson under handbollsmatchen i Handbollsligan mellan HK Malmš och IFK Ystad HK den 13 september 2016 i Malmš. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN / kod PA / 91485
Kenneth Andersson

Målvaktssituationen i IFK Ystad har varit uppmärksammad en längre tid. Dels för att hemvändaren Linus Persson klev in i bilden fram till årsskiftet. Dels för att han nu lämnar ett tomrum efter sig när han lämnat.
– Linus var en av Handbollsligans tre bästa målvakter. Det är klart att han gjorde stor skillnad. Under uppehållet har vi tittat på flera olika alternativ. Dels en ung dansk som vi inte bedömde var aktuell nu. Men även flera etablerade målvaktsnamn, som klubben inte fick ihop ekonomin till att värva. Lösningen fick bli att ta hem Torbjörn Jacobsson igen.
– Han fanns med i truppen i höstas. Efter H43:s konkurs har han mest spelat sporadiskt, bland annat i Alstermo (ett lag som IFK Ystad kan få kvala mot) och han gjorde en match hos oss, vid förlusten hemma mot Karlskrona, innan han återgick till sitt arbete som polis där han jobbar skift.
Hur är formen på den kanten?
– Jag är inte orolig.

Men nu får du en andremålvakt istället för en förstemålvakt?
– Så är det ju och det måste sägas att vi tror mycket på Sebastian Glemhorn. Han är ung (21 år) och orutinerad i de här sammanhangen, men har samtidigt visat fin utveckling denna säsong. Han kommer att bli viktig för oss och främst är det tänkt att Torbjörn ska gå in och komplettera honom, säger Kenneth Andersson.
Som fortfarande har tro och hopp om en plats i Handbollsligan till hösten.
– Med tanke på hur uträknade vi har varit finns det en väldigt stark gruppkänsla i laget. Vi har gått igenom mycket tillsammans och har kvitton på att vi kan vinna även mot de etablerade lagen.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close