Nyheter

Slingshot ska bli bäst i världen

Jonas Nilsson är 29 år och jobbar som säljare i Helsingborg.
Men frågar du honom själv heter han “”Slingshot” och är på väg att bli bäst i världen.
– Det är bara en tidsfråga innan det sker, säger han.

Dart är ingen bred sport.
För många är det förknippat med förströelse på på puben eller kanske i sommarstugan. Men för Jonas “Slingshot” Nilsson är det ett intresse som flammat upp till en sådan grad att en internationell karriär med målsättningen att försörja sig på det har inletts.
– Jag är fortfarande väldigt ung, många av mina motståndare skulle säkert kalla mig en nybörjare. Men potentialen finns där tveklöst.

Självförtroende är sällan en last i idrottssammanhang och hos Jonas är det ingen bristvara. Trots att han är relativt ny i gamet.
När började intresset?
– När jag växte upp i Billesholm och var i 12-årsåldern så började min far att syssla en del med e-dart, alltså dart på en elektronisk tavla som automatiskt räknar ihop poängen – en variant som blir allt populärare. Det var där det började. När far slutade levde mitt intresse vidare.
– 2009 fick jag reda på att en granne spelade på e-dart i Bjuvs dartklubb så jag hängde på honom och plötsligt var man inne i det på lite mer allvar.

Är det en hög tröskel om man vill ta steget till att spela i en klubb?
– Ja, det är det nog. Delvis handlar det om inställning. Men eftersom jag nu börjat spela allt större tävlingar i Sverige och även försöker tävla mycket utomlands så handlar det om ekonomi. Det är förknippat med kostnader att resa runt och kvaliteten på motståndet är en helt annan. Utanför Skånes och Sveriges gränser finns det betydligt bättre spelare.

Mycket av träningen bedrivs hemma i vardagsrummet.
Mycket av träningen bedrivs hemma i vardagsrummet.

E-darten i Bjuv i all ära, efterhand hamnade Jonas i Pikado Dartförening i Helsingborg.
– Efter att ha spelat där ett litet tag hamnade jag efter två år i nystartat lag med sina hemmamatcher i Hässleholm. Då började jag känna att jag kommit en bit och suget efter att spela “riktig” dart kom mer och mer.
Den stora skillnaden?
– Man måste tänka mycket mer själv och vara steget före när det gäller det taktiska. Grejen med dart 501 är att man ska ta sig från 501 till exakt 0 så fort som möjligt och avsluta med en dubbel, den yttersta ringen på tavlan. Färre kast innebär att man vinner fler matcher i längder.
Och i “riktig dart” är det bättre spelare?
– Ja. Kvalitetsmässigt är det stor skillnad. E-dartens två-tre bästa håller sig i den skånska toppen i vanlig dart. Sedan långt upp för resten av e-dartspelarna.

Efter tiden i Hässleholm spelade Jonas Nilsson sin första DM-tävling 2013, då representerandes Påarps Dartklubb.
– De senaste tre säsongerna har jag dock tillhört Engelholms Dart Club. Där får jag chansen att utvecklas mycket och jag tränar praktiskt taget dagligen i minst en och en halv timme. Sedan tillkommer matcher och turneringar.
För många är dart förknippad med puben och ett par öl – hur ser du på den kopplingen?
– Den är fullt naturlig för det är ju så det är, även på hög internationell nivå. Men jag är extremt noga med att inte dricka alkohol över huvud taget när jag tränar eller tävlar. Min satsning är väldigt seriös.

Engelholm Dart Club.
Engelholm Dart Club.

Ängelholm har ett lag i Mästerskapsserien i Skåne där klubben varit i fyra år och oftast legat i toppen. I år truppen dock tappat i slagstyrka och kämpar för förnyat kontrakt.
Men, lagsport i all ära, först och främst är dart en individuell sport.
– Min första utlandstävling för i år sker den 17 februari i Köpenhamn, det är en ren proffstävling. Nordens och Baltikums bästa spelare är med i tävlingen. Vinnaren i Grand Prix-serien vinner en plats i VM.
Hur många är med?
– 50/60 deltagare per tävling.
Kan man tjäna pengar på det?
– Om man vinner dessa tävlingar finns det pengar att tjäna. Cirka 1000 euro för varje deltävling.
För dig är det ett stort steg att ta?
– Ja, mina största placeringar är en delad tredjeplats i DM och seger i samma tävling i dubbelmomentet..

Hur står du dig i ett nationellt perspektiv?
– Jag har spelat SM två år och åkte ut i runda två båda gångerna. Det var en läroresa.
– Men jag vet att jag kan komma längre. Att bli bäst i Sverige är mitt primära mål – sedan vill jag bli bäst i världen.
Är det en rimlig målsättning?
– Ja, definitivt. Jag vill verkligen leva på darten och tävla internationellt – vilket den bästa i Sverige får göra. Jag ser inte detta som något omöjligt alls. Jag är säker på att det kommer att hända, frågan är bara när.
Nästa match för Ängelholms dartklubb äger rum den 16 februari, hemma mot Peter Pan från Trelleborg – ett lag som bildades som en ny sektion i en bowlingklubb.
– Vi har försäljning av mat och dryck. Välkomna till Landskronavägen 1 och upptäck en ny sport, tipsar Slingshot.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close