HandbollHandbollsbloggenNyheter

Ess i rockärmen eller par i tvåor?

Ystads IF vann derbyt mot IFK med 33-30.
Men jag är betydligt mer imponerad av det förlorande laget. Så ni med YIF-skygglappar på kan sluta läsa nu.

***

IFK Ystad ersatte en av Handbollsligans bästa målvakter (Linus Persson) med en 35-årig polis i form av Torbjörn Jacobsson som egentligen lagt av – som komplement till 21-årige Sebastian Glemhorn.
Gissa vem som slog knäskålen ur led på uppvärmningen… Sebastian såklart. SÅKLART!
Det är nästan komiskt.
Hur mycket motgångar kan ett lag drabbas av?
Lagkaptenen Christoffer Svensson sabbade resten av säsongen tidigare i veckan när han meniskskadades och dessutom skadade sig Herman Bosson på träning.
Tidigt i matchen hamnade man dessutom i stort underläge.

Men tror ni de gav sig?
Icke! Som en travhäst som inte kan räkna bröstade de upp sig mot sin konkurrent och bjöd in till fight. Vem älskar inte ett sådant lag?
De var med i matchen efter 40 minuter – 21-19 till YIF som tog timeout. De hade dessutom chansen att komma ännu närmre, men när det drog ihop sig till ett avgörande så blev IFK-spelarna kortare i steget.

IFK:s kämparglöd var på något vis kvällens största behållning. Åtminstone i drygt 40 minuter.
De hade mer variation i anfallsspelet (blir ju enklare med 7-6-lir), bättre hemspring, en mer engagerad bänk.
Vad de saknade var bredden och marginalerna.
22-20 var ett stolpskott från att bli 22-21.
Tio minuter senare stod det 30-22…
När orken hos IFK tröt – då fick YIF chansen att glänsa (fem raka mål). Men De Vide gav  ingen intryck av att vara ett lag “där vad som helst kan hända i slutspelet”.

IFK Ystad behöver samtidigt göra mer än att hoppas på frivilliga donationer via sin hemsida.
Ska de spela i Handbollsligan till hösten krävs att man plockar in ett eller två etablerade namn i truppen. Man försökte under uppehållet, hittade också spelare, men stirrade ner i en tom börs.

De må ha ett krigarhjärta. Men får de knappt ihop tvålagsspel på träningarna kommer det aldrig att fungera.

2757 personer var i Arenan förresten. Nytt publikrekord såklart tack vare den nya kortsideläktaren.

***

Jag har tjatat om att fredagskvällar är perfekta att spela matcher på.
Ikväll var det bara Ystadslagen och en division två-match för damer som stod på agendan.
Väldigt synd.

***

IF Kristianstad har länge varit förknippade som IFK Kristianstads farmargäng.
Men nu, när laget leder division ett, har de plötsligt beslutat sig för att bli sin egen förening. Skulle de vinna serien kommer de alltså gå upp i Allsvenskan, något som inte hade varit tillåtet annars.

Så var inte förutsättningarna när serien drog igång.
Det känns i grund och botten märkligt att farmarlag i division ett kan ha ett lag ena veckan och ett annat lag nästa vecka. Och vara en förening ena veckan som enbart är med som “deltagare” och vara en förening nästa vecka som är en riktig klubb.

Personligen hade jag mycket hellre sett Vinslöv som ett Allsvenskt lag än IF Kristianstad. Av den enkla anledningen att det är en “riktig” förening. Inte ett B-lag.

***

Nu kan IFK Kristianstad hur som helst inte låna in spelare från “sitt” division ett-gäng som backup längre. Vilket de kanske skulle ha behövt med tanke på IFK:s två raka västkust-torskar.
Hela Handbollssverige har tryckt in markerna i potten, gett IFK en stenhård blick och väst “syyyyyyyn”.
Frågan är om Ola Lindgren har ess i rockärmen eller ett ruttet par i tvåor. Det är NU som lagets moral blottas. Kristianstadspubliken kan bara önska att den är av IFK Ystad-klass.

Och det går såklart inte att undgå tanken att en av de största skillnaderna mellan laget nu och i fjor var att då hade de ett lutfvärn i form Jamali. I år har de en hemskickad ryss som mest tagit plats på bänken.

***

I den skånska division tre-serien spelades tidigare i veckan derbyt Farmen-H43. De förstnämnda vann med 27-23 och tog ett stort steg mot division två. Samtidigt noterar jag publiksiffran: 253 personer en tisdagskväll med matchstart 20.45. Det var det dubbla när de möttes någon vecka tidigare – en fredagskväll.

***

Intressantast i helgen?
Om LUGI kan knäppa Skuru på näsan uppe i Nacka. Kristianstad gjorde ju det och LUGI har suverän form. Jag tror de tar det.

H65 ska ta sig an Vardars “juniorlag”. En samling makedonska 20-åringar utan någon internationell rutin att tala om. Ska vi säga 35–21?

Returmatchen i Skopje kommer Skånesport att sända live. Gratis. Dessutom kryddar vi på med massa videoreportage om ledare, spelare, sponsorer och så vidare. H65 är nämligen vår nya samarbetspartner kring “Föreningsmagasin”. Skillnaden är att de sytt ihop ett paket i videoformat.

***

Kommer ni ihåg nedslaget i Hörby på IK Lågan?
Det blev en enorm respons (halva Hörby kommun har, åtminstone numerärt, läst artikeln) och nu ska klubben uppvakta kommunen med nya varma servetter.
Deras gympahall duger såklart inte – och nu mer än på länge finns det faktiskt lite hopp om att politikerna både ska lyssna och agera. En sällsynt kombination.

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close