HandbollHandbollsbloggenNyheter

Rambo har Sveriges bästa lag

Dragan Brljevic har beskrivit sin trupp som ett dagis. Och att han är dagispappan.
Det är förstås dravel, nonsens och dumheter.
Dragan Brljevic är Rambo och han leder en fucking marinkårsskvadron.

Brljevic.
Brljevic.

Bortakampen mot Skuru är en av säsongens svåraste. Normalt sett.

LUGI gick från 2-2 till 3-11 på mindre än en kvart och kontrollerade sedan matchen helt och hållet. Det var som att se ett elitsoldatförband belägra en hönsgård.
En imponerande aspekt att ta hänsyn till i sammanhanget är att när rycket gjordes så var det åtta olika målskyttar på nio mål. Det ska man komma ihåg när det oftast är blivande Köpenhamnsproffset och landslagsspelaren Hanna Blomstrand som får rubrikerna.
Laget har ingen svag punkt. Tighta till i mitten och de skär djupa sår från kanterna. Gå upp högt och de bryter sig igenom. Stå lågt och de skjuter sönder.

LUGI är Sveriges bästa lag nu. Ändå är Sävehof favoriter till SM-guldet. Ett tag till…
Nästa vecka tar LUGI emot Sävehof på hemmaplan.
De fighten tror jag LUGI tar – och därmed skulle de gå om Sävehof i tabellen med en poäng.

Bakom LUGI och Sävehof gör Skuru och H65 Höör upp om tredjeplatsen.
Tre poäng skiljer i nuläget, men med tanke på hur formkurvorna ser ut ut för de båda lagen så tror jag att H65 kan gå förbi. Om inte annat bara för att täppa igen truten på skrikhalsen Svarvén för fem minuter. Skuru-H65 den 18/2 blir nyckelmatchen i den kampen. Vi ska inte bortse från att det kan ligga Europacupplatser på spel dessutom.

***

I övrigt noterar vi att Kristianstad slog BK Heid på hemmaplan med 33-21 och därmed helt och hållet säkrade en slutspelsplats. Frågan är om det spelar någon roll? Oavsett vilket lag som blir etta/tvåa i serien så tror jag att LUGI väljer Kristianstad och att Sävehof möter BK Heid.

***

Hellton-Eslöv slutade 20-24.

I teorin betydde det att laget, via sin andra seger på 16 matcher, fick betydligt mer andrum i bottenstriden.

I praktiken betydde det att man säkrade en kvalplats (fem poäng ner till nedflyttningsplats) och till och med får upp vittringen på en slutspelsplats.

Laget har nämligen fått tillbaka en gnutta bredd och är betydligt mer varierade i sitt anfallsspel. Framför allt satte kantspelarna sin prägel på matchen. Högersexan Lina Wessberg (nio mål) visade prov på hög nivå, men jag tycker även att vänstersexan Andrea Johansson (fem mål) får för lite cred. Hon är imponerande säker när hon tar sina lägen och har varit väldigt bidragande under hela säsongen. Glad blir jag även av att se att Evelina Sjöström fortsätter att utvecklas i målet. För med fler målvaktsräddningar, desto mer självsäkert blir försvarsspelet på linjen.

Allt handlar inte längre om systrarna Bardis. Det gör mig övertygad om att Eslöv kommer att hålla sig kvar, som sämst…

***

Avslutningsvis måste jag H65:s Cassandra Tollbrings ord i en intervju på klubbens hemsida ge lite eko.

För någon vecka sedan när H65 vann stort mot Boden dömde domarna emot henne i en 50/50-duell. Sådant händer ju rätt ofta. No big deal.

Poängen kommer här:
När en herrspelare känner sig förfördelad kan han gå fram till en domare och skrika rakt ut “Hur fan kan du döma så” (om vi väljer en snäll formulering). Herrspelaren och domaren kan då ta en diskussion på några sekunder och sedan skiljas åt som mer eller mindre goda vänner. Ribban är relativt hög.

Inom damhandbollen är det inte så.
När Cassandra Tollbring skrek rakt ut “Aaaaaaargh” och vevade med båda armarna i en gest som var spontan – och absolut inte riktad mot en domare – så sprang det fram en krogvaktsdomare till maktmissbrukare och pekade med två fingrar i luften. “Där kan du sitta” sa han dessutom och pekade på bänken som om han drev en uppfostringsanstalt.

Det är ju bara hopplöst tramsigt – och ovärdigt en elitdrottare över huvud taget. Att damspelare inte ens kan ha en dialog med domarna på planen är ju löjlig på ett sätt. Att de inte ska kunna reagera är ju bara pinsamt. Tyvärr är det den nivån som SHE-domarna ligger på. Vad som tillåts fysiskt jämfört med hur det ser ut internationellt och också märklig, mer om det i nästa blogg.
Vissa domare i Handbollsligan är för övrigt inga muntergökar som kan ta en diskussion med spelarna, men generellt sett är det betydligt mer öppensinniga.

Tollbring i intervjun (av journalisttalangen Martin Trobäck):
Tycker du att domarna i herr- och damserierna dömer olika?
Ja, det är jättestor skillnad och jag förstår inte varför. De har olika toleransnivå. Det är jättekonstigt. Nu mot Västerås hade vi ett domarpar som ofta dömer herrar i både elitserien och allsvenskan och då vi får vi spela lite tuffare. Man kan snacka med dem. Vissa får man inte diskutera med. Samtidigt ser man herrspelare stå och skrika på domaren utan konsekvens. Är det ens samma sport, tänker jag ibland.

Jag tror inte att det bara är Cassandra Tollbring som tänker så ibland.

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close