skanesport_desktop-panorama-1

HandbollHandbollsbloggenNyheter

De utmanar Kristianstad om guldet

Alingsås och Malmö slutade 24-23. Att Malmö hängde på så länge i matchen var mycket Beutlers förtjänst. Men man hade läge att rädda hem en pinne. Med frikast och två sekunder kvar av matchen valde man att spela runt – istället för att lägga kraft på  ett niometersavslut. Märkligt. Malmö var värda en poäng.
Hur som helst var det en kamp där Malmö allt som oftast fick ägna sig åt att jaga och man har nog tightat till försvaret en del.

***

Alldeles för många sittplatser saknade en rumpa när Skånederbyt IFK Kristianstad-Ystad avgjordes. Ett ängsligt derby – både på planen och på läktaren. Jag saknade någon som gick ut på planen och ba  ”Det här är min fight – flytta på er eller blir malda som korv”. Kim Andersson och Albin Lagergren kommer väl närmast, samtidigt som Anders Persson vann målvaktsmatchen. Men för att vara ett derby var det som en falafel utan sås.

Det slutade med 28-27-seger för IFK Kristianstad, men det var på näshåret att Ystad kunde få med sig en poäng. En dubbelstuds med fem sekunder kvar sabbade.

Två poäng till IFK, men ett fortsatt knackigt spel. Det kommer att bli tufft i helgens Champions League-match borta mot Celje som man mer eller mindre måste vinna.

***

Efter två raka förluster, med rejäl marginal dessutom, och en på sin höjd anständig hemmaseger mot Ystads IF så är det fler än vanligt som blickar misstänksamt mot IFK Kristianstad.
Hur bra är de – egentligen?
Hur klarar de av att spela både i Europa och i Handbollsligan utan att rotera överdrivet?
Hur känsliga är de för skador?
Hur ser det ut på målvaktsfronten?
Hur är det med självförtroendet?

Det är klart att det är kittlande att spekulera kring en storfavorits eventuella nederlag.
Åtminstone för dem/oss med en vibrerande speltarm.

Loggar vi in på Nordicbet, vilket är ett naturligt val i detta fall eftersom Skånesport har startat ett samarbete med dem, så kan vi notera att oddssättarnas förtroende för IFK Kristianstad står fast.
1,60 är oddset som potentiell SM-guldmedaljör.

För att vara ett lag med fem förluster på 21 matcher som ligger på tredje plats i tabellen så är det inte speciellt lockande.
Vi vet hur tight det är mellan sex lag i toppen: LUGI, Alingsås, Malmö, Kristianstad, Redbergslid och Sävehof.
Oddset 1,60 är satt utifrån ett lags högstanivå och gamla meriter. Ur ett spelvärdesperspektiv är det fullständigt ointressant. För mig åtminstone.

Då är jag mer intresserad av oddsen på LUGI, Malmö och Alingsås.
När allt kokas ner till en enskild match blir det ett märkligt resonerande på sätt oh vis, för då avgör dagsform och individuella prestationer så oerhört mycket. Beutler kan vinna ett guld till Malmö om han har dagen, exempelvis. Hade det handlat om slutspel även i final hade jag haft mer förståelse för 1,60. Men inte nu.

Det är märkligt förresten. I tre år har jag gått omkring och småsurat för att det känns fel att ha ett slutspel i kvarts- och semifinaler. Men sedan bara en enda final.
När finaldagen sedan kommer har jag ändrat mig. Gång på gång. Då känns det rätt. Då ser man plötsligt allt ur sportens perspektiv som helhet – inte vad som är mest rättvist för att kora det bästa laget sett över en säsong.

Hur som helst:

Oddsen på SM-guldvinnare i Handboll hittar ni här:
IFK Kristianstad – 1.60
Alingsås HK – 6.00
Lugi HF – 7.00
HK Malmö – 8.00
IK Sävehof – 8.00
Ystads IF HF – 12.00
Guif – 40.00
Redbergslids IK – 40.00

Om jag skulle tvingas göra ett spel här och nu?
Tja. Alingsås tror jag kommer att bli vassare efterhand – och efter senaste förnedringen i SM-finalen brinner garanterat en revanschlusta av stora mått. LUGI kan vara intressant eftersom de är bäst mot storlagen. HK Malmö är det väl ett år för tidigt för? Eller?

***

 

På tal om Handbollsligan så lämnade ju IFK Ystad jumboplatsen igår efter 31-31 mot Aranäs.
Det var en extremt jämn match och hade Monsieur Wolf haft bättre precision i sina avslut hade det slutat annorlunda. Å andra sidan. Hade Henrik Knudsen inte varit överdjävligt bra hade det blivit noll.

Bara det faktum att man, åtminstone för en stund, hamnar ovanför det där strecket borde vara psykologiskt viktigt.

***

OV Helsingborg hade en svår bortamatch mot Varberg och behövde ett bra bortaresultat.
Det fick de.
Seger med 29-35 och nu blir man livsfarliga i kampen om en direktplats till Handbollsligan. Tänka sig att det enbart är Alstermo de ligger en poäng bakom i toppen!

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close