Nyheter

Koll på Vittsjö: “Vi siktar på top sex – Rosengård tar guld”

Ett av fyra skånska damallsvenska lag denna säsong är Vittsjö GIK, verklighetens svar på Åshöjdens BK.
Laget står inför sin sjätte raka säsong i högsta serien och byn med sina 800 invånare börjar nästan bli vana sannsagan.
– I år tillför vi kontinuitet till bredden, säger tränare Thomas Mårtensson.

I truppen har det hänt en del, men inte överdrivet mycket.
Chandra Bednar har plockats in som målvakt från Linköping, Amanda Persson är en ny back från Växjö. Emma Lundh är en landslagsmeriterad mittfältare som närmast kommer från Liverpool.
Det borde mer än väl tacka tappen av Therese Björck (till Glimåkra), Katie Fraine, Anna Hjälmkvist och Nkem Ezurike.
I övrigt är det till stor del samma trupp som under 2016. Fast med mer rutin.

Thomas Mårtensson var med och tog upp Vittsjö i Allsvenskan 2011. Han gör nu sin sjunde säsong i klubben och börja kunna hur krökarna ser ut på vägen mellan hemmet i Kivik och idrottsplatsen i Vittsjö.
– Jag har ingen GPS, behövs inte, flikar han in.
Nöjd med lagbygget?
– Det kan vara bra att behålla en stor stomme, men är lite mer ovanligt på elitnivå. Detta är första året som vi behåller så många, 13 av 18 spelare.
Är truppen spikad?
– Nej. En till spelare är med största sannolikhet på väg in. En allroundspelare från en bra klubb i en bra liga. Det blir sista pusselbiten. Värt att nämna är dessutom att vi har ett samarbete med Halmia som bidragit med tre ungdomsspelare i truppen. Det är ett sätt att bygga för framtiden.

Ngozi Okobi.
Ngozi Okobi.

Inför förra säsongen framhöll du lagets bredd. Var du nöjd med resultaten då?
– Jag var borta i princip hela våren på grund av familjeskäl, min mor gick bort. I slutändan vat det bara sex lag som var bättre än oss. Man ska inte glömma att vi är en liten by. Mallbacken och ett storlag som Umeå åkte ur. Vi gjorde en bra höst med oavgjort resultat mot Rosengård vilket egentligen inte ska vara möjligt.
– I år tillför vi kontinuitet till bredden. Många av spelarna har flera allsvenska säsonger i sig. När vi var nykomlingar var det knappt någon som hade det. Även våra afrikanska spelare mår bra av att komma upp i tempo med ett års erfarenhet av den här miljön.
Vittsjö har varit ett lag som sällan varit direkt nedflyttningshotat, men heller inte varit ett topplag. Finns det anledning att tro att klubben kan ta nästa steg och kriga om en topp fem-placering redan detta år?
– Tankarna finns där, absolut, men det är mycket som ska falla på plats.

Svenska Cupen mot Mallbacken den 18/2. Hur viktig är den turneringen för er?
– Hyfsat viktig, men det är också så att vi är i en uppstartsfas. Fokus är på så bra resultat som möjligt i Allsvenskan. Samtidigt ger det mer än en träningsmatch. Tydligen ska vi spela inomhus i någon hall Karlstad och matchen ska sändas via Facebook, säger Mårtensson.

Tidigare år har ni träningsspelat mycket mot pojklag under försäsongen? Gör ni det även i år?
– Ja. Det är en bra metod som jag står fast vid. Bland annat möter vi IFK Hässleholms pojklag, grabbar födda 00. De har en annan fysik och tempo. Tanken är att det ska vara väldigt tufft för tjejerna – och att det sedan ska bli mer “nedförsbacke” när vi möter damlag.
När Vittsjö tog sig upp I Allsvenskan hamnade ni väldigt mycket i fokus. Åshöjdensagan nämndes gång på gång, ni fick en ny läktare och alla var nyfikna. Nu smyger ni mer under radarn (undantaget Norra Skånes eminenta bevakning)?
– Det där är lite märkligt. Vi gör samma prestation, men media inte alls lika intresserat. Föreningen blir inte alls uppmärksammad. Visst, jag förstår att nyhetens behag är borta. Men det betyder ju inte att det fortfarande är tufft för en by med 800 invånare, som dessutom ligger nära Kristianstad och Malmö, att hävda sig.

Avslutningsvis. Vilka lag gör upp om SM-guldet och vilka blir den positiva uppstickaren.
– Guldet tror jag att FC Rosengård tar – helt utan konkurrens. Linköping har tappat flera väldigt tunga namn och jag har svårt att se dem utmana om guldet.
– Uppstickaren….? Tja, jag vill säga Vittsjö, men det vore allt lite förmätet. Vi siktar på en bättre placering än ifjor. Topp sex, alltså.
– Kanske Piteå slår till igen. De har en bra tränare laget tar inget risktagande alls. De spelar aldrig via mittfältet utan drar långa bollar till forward nummer ett som spelar vidare till forward två och sedan kommer det ett avslut. Det är trist fotboll kanske, men de är effektiva.

Christoffer Ekmark

Allsvenska säsongerna:
2012: Sexa
2013: Åtta
2014: Åtta
2015: Nia
2016: Sjua
2017: ?

Fotnot: Vittsjö GIK står i 100 gånger pengarna hos Nordicbet som eventuellt guldlag i Allsvenskan. FC Rosengård i 1,80.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close