skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Likatänkande trio ska ta BoIS till Superettan

Landskrona BoIS står inför en säsong då pressen är hög på laget.
Superettan 2018 är ett mer eller mindre uttalat mål och vid rodret står en namnkunnig tränartrio med en gemensam syn på hur fotboll ska spelas.
– För mig är det en övertygelse att jobba med kreativiteten hos spelarna. Det är det bästa sättet att bli bättre, säger Jonas Thern som tillsammans med Håkan Svensson backar upp huvudtränare Agim Sopi.

Agim Sopi är fortsatt huvudtränare. Jonas Thern och Håkan Svensson är båda assisterande tränare – och dessutom finns Ignacho Sanchez med som målvaktstränare.
Hur ser hierarkin ut egentligen? Har ni olika ansvarsområden eller hur fungerar det?
– Jag är huvudtränare. Jag tar de slutliga besluten, men diskuterar allt från spelare till träningsupplägg med båda mina assisterande. På det sättet är det ingen större skillnad för min del, säger Agim sopi.

Jonas Thern har bortsett från uppdraget i A-truppen även en annan roll i Landskrona BoIS.
– Jag ansvar för utvecklingen av U19 och U17-lagen inklusive inriktningen på hur vi jobbar för att få fram talanger till A-laget. Det har även hänt att jag och Håkan tagit ansvar för hela träningar när Agim inte varit på plats. Sedan är ju tanken att jag och Håkan ska finnas där som stöttning för honom. Sedan tycker vi alla inte alltid samma, det har redan hänt att vi diskuterat internt en del saker där vi har lika olika åsikter eller tankar. Jag tror personligen mycket på den fotboll som Agim företräder och att det finns en fin framtid för ungdomar som spelar den typen av fotboll, säger Thern.
Agim Sopi har ju en väldigt tydlig tränarfilosofi (läs mer här) som bygger på kreativitet och ”modern” fotboll med mycket bollägande. Hellre en dribbling för mycket än för lite.
– Det kan vara smidigt att dela upp vissa träningsmoment mellan backlinje, målvakt, mittfält eller anfall. Det är helt prestigelöst för mig och Jonas – men vi jobbar alla med helheten, säger Svensson.

img_0752

Efter turbulensen innan årsskiftet med spelare och ledare som lämnade och uttalade sig milt sagt kritisk i media – hur är dynamiken i gruppen?
– Bättre än förra året, säger Agim innan frågan ens hunnits ställas i sin helhet.
– På alla sätt är det så. Förra året hade vi en jättebra grupp och stämningen var god. Men i år är det ännu bättre stämning. Det som hände när spelare och ledare gick ut i media är glömt för vår del. Det finns ingen här som går omkring och tänker på det. Det är media som gjort det större än vad det var. Spelare kommer och går och blir utan kontrakt, det är sådant som händer och i tidningarna blåstes det upp väldigt mycket.
– Hade vi slängt ut någon hade jag förstått det, så var ju inte fallet nu.

Till vardags är Jonas Thern delägare och verksamhetschef för Calcio Academy, fotbollsgymnasiet i Osby, där även Håkan Svensson arbetar.
Hur mycket tid lägger ni på det?
– Vi är där fulltid. Tre dagar i veckan fram till lunch. Sedan har vi hyfsat med tid för att ta oss till Landskrona. Eftersom jag tagit på mig att ansvara för ansökningarna också så är det väldigt mycket just nu, bland annat med föräldrarkontakt och administration.
Hur kan Calcio påverkas utav att ni nu är en del av BoIS?
– Styrelsen i Osby har uttryckt önskemål om ett samarbete med BoIS och jag har sagt att jag ska ställa den frågan till klubben. Självklart är det en målsättning att ha möjligheten att kunna titta på Calciospelare i U19-truppen och kanske även A-truppen. Om Agim letar efter mittfältare efter sommaren kan man ju titta på de som vi har. I längden hoppas jag samarbetet kan bli bra och vi har redan fått förfrågningar om BoIS i vissa U21-matcher där man inte får ihop en 16-mannatrupp kan låna in spelare. Det blir ett ypperligt tillfälle för oss att titta på dem och för dem att visa upp sig. Därmed utökas BoIS uttagningsområde till hela Sverige – vilket Calcio arbetar med, säger Jonas Thern.
Nämnas bör att Calcio i år slagit rekord i antalet ansökningar.
Håkan Svensson:
– Vi har 25 platser och ett 80-tal sökande. Visst, vi måste tacka nej till många, men å andra sidan borgar det för högre kvalitet.

Det är mer eller mindre outtalat, men BoIS ”ska” ju upp i Superettan. Med det som huvudmål, hur resonerar ni inför spel i Svenska Cupen? Har ni råd att ”bränna krut” på den med en 100-procentig satsning och formtoppning, eller är det ett mer av ett genrepsprojekt?
– Cupen är jätteviktig för oss. Vi kommer att gå in i den till 100 procent, säger Agim med korpsvarta tävlingsinriktade ögon, som om han blivit förolämpad att frågan ens ställdes.
– För mig finns det inga träningsmatcher.
Nu låter du som Bosse Larsson!?
– Men det är ju så! Man vill vinna alla matcher. Alla! Jag har hört någonstans att ”resultatet inte är så viktigt” – men man måste få in karaktären i laget där man hatar att förlora. Cupmatcherna ska bli fantastiskt roliga och samtidigt får vi en tidig värdemätare vart vi står i jämförelse med lag från Allsvenskan och Superettan. Vi går för det och vill vinna gruppen, säger Agim.

Agim Sopi.
Agim Sopi.

Landskrona BoIS var förra säsongen ett väldigt ”spelande” lag med en ganska romantisk fotbollsagenda där man trocklar sig igenom. Den attityden till fotboll verkar kvarstå. Inte minst eftersom Jonas Thern (och Håkan Svensson för den delen) och Agim Sopi delar samma grundsyn på fotboll.
– Första gången jag blev nyfiken på Agim så var det för att jag fick höra så väldigt mycket positivt om Prespa Birlik som han då tränade. Han hade även ödmjukheten att åka upp till skolan i Osby för att titta på sina spelare där – trots att de inte varit aktuella för A-lagsspel. Utav alla olika lag som spelarna i Calcio tillhör så är det bara två lags tränare som åkt dit. Agim är en utav dem, säger Thern.
– Jag har under de drygt tio åren på Calcio försökt utveckla spelare till att bli kreativa. De ska använda sina egna hjärnor och våga saker – inte vara rädda. Det är lite av mitt uppdrag i BoIS – att få ungdomarna att utveckla sitt sätt att spela. Inte bara hänga kvar i Pojkallsvenskan till vilket pris som helst där man grisa och kämpa till sig poäng. Man måste ha en tanke bakom. På det sättet tänker jag och Agim väldigt lika.
Agim har varit tydlig med sin spelidé.Vacker fotboll före 60-metersbollar.
– Jag har sagt att den dagen jag inte kan utveckla spelare med mina idéer kommer jag inte att fortstta, säger Agim.

Jonas Thern:
– För mig är det en övertygelse att jobba med kreativiteten hos spelarna. Det är det bästa sättet att bli bättre. Jag tror inte alla förstår att.. Man hör ibland ”Attraktiv fotboll, är det så viktigt?”. Nej. Men det är det du får på köpet när du jobbar med ett eget spel och utvecklar dina spelare genom förtroendet de får. När de vågar misslyckas.
– Det handlar om att utveckla spelare så att de gör färre misstag. Michael Laudrup sa det tidigt: ”Jag tror stenhårt att vara det lag som har bollen mest. På det sättet vinner man mest matcher”. Statistiken i alla ligor visar att de som utgår från sitt eget spel och äger mycket boll är framgångsrikast. Lagen som spelar för att utnyttja motståndarnas misstag och ändrar uppställningen från vecka till vecka för att de inte tror på sitt eget spel vinner ingenting. Grekland i EM, kanske, säger Thern med en fnysning.
– Och Leciseter i England, flikar Agim in med lätt avsmak på tungan…
Thern igen:
– Jag gråter när sådana lag vinner. Jag tycker att det är så destruktivt och de borde fan inte få besegra lag med kunskap. Men fotbeollen är ju sådan, man får spela hur man vill inom ramarna av vad domarna tillåter. Då ska man inte gnälla – utan försöka bli så bra man kan – alltid.

Jonas Thern back in the days.
Jonas Thern back in the days.

När ni scoutar motståndare så brukar man dela upp det ansvaret sinsemellan. Hur ser uppdelningen ut mellan er tre?
– Så långt hr vi nog inte kommit. Agim är en stark person som vet vad han vill. Ska man komma någon vart som tränare måste man ha tron på vad man vill så det är bara att Agim säger till om jag eller Håkan ska titta på vissa saker, säger Thern.
– Jonas har hämtat matcher på lagen som vi har att möta i cupen, vilka jag analyserat och klippt. Jag hoppas att vi kan diskutera mycket tillsammans inför varje match, fyller Agim på.
Håkan Svensson:
– En hel del av lagen i serien har jag scoutat tidigare i Öster där jag var assisterande bakom Kalle Björklund. Så jag har grundkunskap om rätt många av lagen.
Agim Sopi avslutar frågan:
– Jag vill inte mata mina spelare med för mycket information om motståndarna. Det vi utvecklat mest är analyserna av vårat eget spel och det ska vi fortsätta med, poängterar Agim Sopi.

Håkan Svensson back in the days.
Håkan Svensson back in the days.

Många kanske reagerar på att Håkan Svensson är ”vanlig” tränare och inte bara målvaktstränare.
– Det är väl tur att han inte är målvaktstränare. Han kunde ju knappt fånga en boll, menar Thern.
Håkan Svensson kontrar direkt.
– Lägg av. Jag har fortfarande det allsvenska rekordet i längst hållen nolla. Dessutom är jag den enda av oss som kan backa med lastbil och släp.
– Skämt åsido. Jag var assisterande i fem år i Falkenberg och har även varit i Öster. Jag känner mig färdig med att vara ”bara målvakt”.
Thern:
– Men jag förstår att folk tänker så. Jag har ju själv gjort det. ”En målvakt – då ska han väl vara målvaktstränare”. Men Håkan har ju enorm erfarenhet av försvarsspel eftersom han halva livet stått bakom en backlinje. Under åren har vi utvecklat vårat arbetssätt på så sätt att han även kan ge forwards många värdefulla tips. Vad är problemen för en målvakt? Det är någonting som anfallarna ska kunna utnyttja. Att Håkan sedan inte var någon vidare mittfältsstrateg är en annan femma.
– Jag fick ju inte chansen. Jag väntar fortfarande på att bli upptäckt, avslutar Håkan med en uppfodrande blick mot Agim.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close