Nyheter

MFF-tränaren skrev en bok

Ibland säger tränare att det här laget har jag så mycket att berätta om att jag kunnat skriva en bok.

MFF.s U19-tränare Roland Larsson har gjort just det.

Skrivit boken, alltså.

Och laget den handlar om är U17-landslaget som tog VM-brons i Förenade Arabemiraten 2013.

Det var en unik prestation av en den väldigt duktiga årgången 1996, som Roland Larsson följde som förbundskapten.

– Innan dess hade vi haft 14 årskullar som inte ens nått EM-slutspel. Det gjorde vi och sedan följde vi alltså upp med att ta brons i VM dit Sverige aldrig tidigare kvalat in, säger Roland Larsson.

Han berättar också när han första gången insåg att det var något extra med just den här årgången (alla spelarna i VM-truppen utom en var födda 1996).

– Det finns en episod jag tar upp i boken. Vi tränade på Bosön, ett 1,5 timmar långt pass som vi avslutade med att släppa ut dem i spel elva mot elva. Då slogs jag och min kollega av hur extremt hög kvalitet spelet höll, så efter ett tag gick jag in och avbröt och berättade för spelarna att det var det bästa jag någonsin sett under min tid som ungdomstränare.

Redan innan VM-bronset fanns tankarna hos Roland Larsson att dokumentera jobbet med 96:orna och efterhand har tanken att berätta mer om bronsen i både EM och VM 2013 och vägen dit växt sig allt starkare.

– Från början var det tänkt att dokumentationen bara skulle vara för spelarna och ledarna som var med, men någon tyckte att jag borde satsa fullt ut med en bok och nu finns den där. Svenska Spel har sponsrat lite och jag har skjutit till egna pengar och tryckt den själv i 200 exemplar. Förhoppningsvis kan de ta slut.

– Jag har satsat på att göra den enkel och lättlöst, berättar Roland Larsson, som är van vid att skriva sedan sin tid som journalist på flera skånska lokaltidningar.

– Det var riktigt kul att få skriva igen. Jag har ju inte gjort det på ett tag.

Flera av talangerna som när Sverige för första gången någonsin överhuvudtaget nådde ett VM-slutspel för U17 tog brons har nu etablerat sig i elitfotbollen.

– Linus Wahlqvist, Gustav Engvall och Carlos Strandberg har väl nått längst. Erdal Rakip har tagit stora kliv här i MFF. Och den som nog spelade allra minst i truppen, Jakob Bergman, var ju nyligen med om att föra upp Sirius i Allsvenskan.

De två andra MFF-spelarna som ingick i bronstruppen – och startade i bronsmatchen – var målvakten Sixten Mohlin, nu utlånad till Kristianstad FC samt Mirza Halvadzic, som lämnade för IFK Norrköping och sedan Zeljeznicar i den bosniska ligan.

Startelvan i bronsmatchen i VM mot Argentina:

Sixten Mohlin  (Malmö FF) – Johan Ramhorn (Kalmar FF), Linus Wahlqvist (IFK Norrköping), Ali Suljic (Motala AIF), Sebastian Ramhorn (Kalmar FF) – Mirza Halvadzic (Malmö FF), Elias Andersson (Helsingborgs IF), Erdal Rakip (Malmö FF), Carlos Strandberg (BK Häcken)– Valmir Berisha (Halmstads BK), Gustav Engvall (IFK Göteborg).

HIF:s Elias Andersson – nu i Varbergs BoIS i Superettan – var lagkapten och Sverige vann med 4-1 efter hattrick av Valmir Berisha, som blev hela VM-turneringens skyttekung.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close