IK PanternIK PanternIshockeyNyheter

Kjell Olofsson har varit med i Pantern längre än Pantern

Malmös äldsta hockeyförening IK Pantern bildades 1959.

Kjell Olofsson har varit med alla åren och egentligen längre än så. Han började i föreningen ett par år innan den bildades!

Allt startade på en bilfirma på Lundavägen.

På 50-talet var Lundavägen ett bilmecka, med massor av firmor som sålde och servade bilar. På en av dem, Frode Lund, sneglade ett antal lärlingar mot konstisbanan som Folke Lindström drivit igenom borta vid Stadsteatern och Gamla Tennishallen.

– Företaget tog in sex lärlingar om året, i tre åldersklasser så där gick sammanlagt 18 elever. De ville åka skridsko och spela hockey och började hyra istid på konstisbanan. Eftersom de bara var 15-16 år gamla frågade de mig, som var 22, om jag ville hjälpa dem, berättar Kjell Olofsson, som fortfarande är aktiv i Pantern och aldrig missar en hemmamatch.

Men lärlingarna nöjde sig inte med det. De hade hört talas om att Kjell Olofsson spelat bandy och tänkte att då kunde han spela ishockey också. Därför satte de in operation övertalning och Kjell gav sig rätt snabbt.

– Jag hade stått i mål i Perstorp, så jag tänkta att jag kan väl ställa upp. Så jag blev målvakt i kvartersgänget som mest mötte andra kvartersgäng, plus att vi rätt tidigt kom med i SDS-pucken.

Konstisbanan var inte så lätt att hyra, lärlingsgänget var långt ifrån de enda som upptäckt hockeyn, och Kjell Olofsson berättar att en jämnårig kollega till honom Jan Magnusson som bodde i Lomma såg till att de istället ofta kunde träna på frysta dammar därute.

Efterhand växte tanken fram att starta en riktig förening och spela seriehockey. Den 6 november bildades IK Pantern, med Jan Magnusson som den första ordföranden och Kjell Olofsson som suppleant. Mycket snabbt blev han dock uppgraderad.

– Sekreteraren som valts tyckte inte att han klarade jobbet, jag var suppleant till honom och det var bara att ta klivet upp. Sedan blev jag kvar på den posten till 1972 då jag blev kassör istället.

Kjell Olofsson har haft uppdrag i IK Pantern i långt över 50 år och sedan han relativt tidigt slutade som spelare har han förutom styrelseposterna även varit lagledare, fystränare på somrarna och mycket mer. Numera är han hedersledamot och älskar det som nu sker med hans förening.

– När det nyligen kom nästan 7 500 åskådare till vår match i Malmö Arena kändes det overkligt och riktigt stort. Tänk att så många som aldrig förr sett Pantern gjorde det, för så måste det ha varit.

– Jag tycker också att dagens IK Pantern nog har nått lite längre än när vi kvalade till Elitserien med Sune Bergman och Mats Hallin. Segrarna mot Södertälje var länge höjdpunkten och jag trodde inte jag skulle få uppleva något sådant igen, men det som händer just nu toppar det. Stephan Lundh kom in som en riktig panter och tog upp klubbandan som alltid funnits här. Han förstod den och klubben! Och Håkan Åhlund har spunnit vidare på samma sak, berömmer Kjell Olofsson.

Fast det finns många fler höjdpunkter genom åren, givetvis.

KJell Olofsson minns bland annat när IK Pantern första året 1959 inte hann registreras och inte kom med i någon serie. Då fick laget en inbjudan från nordväst och en serie med Rögles och Jonstorps B-lag. Där startade allt.

Den första seriesegern kom 1954-55 då laget vann division 5.

Kjell Olofsson var även lagledare när Sven Melander spelade i IK Pantern.

– Han var sanslöst rolig. Kirsebergs ishall renoverades då och vi tränade i Limhamns ishall. Omklädningsrummet var så litet att jag fick tränga in mig i en hörna. Där stod jag och lyssnade till allting. Sven skulle alltid ha sista ordet och han snackade rätt mycket ute på isen också och retade upp motståndarna.

Två mindre trevliga händelser var när IK Pantern fick stryk med 22-1 mot Malmö FF i DM och efterspelet till en 8-1-seger mot Lund i DM.

– Ett par av spelarna gick ut på stan och firade efter 8-1. Några blev lite stökiga och hamnade hos polisen. Men när de legitimerade sig där visade de upp sina medlemskort i IK Pantern så jag fick snabbt reda på vad som hade hänt och kunde reda ut att på det viset uppträder man inte i vår förening, minns Kjell Olofsson.

Och så var det det där med namnet. Länge hette man Frode Lund eftersom det var på det företaget spelarna var lärlingar, men när Skåne mötte det engelska proffslaget Nottingham Panthers blev namnet givet.

– Grabbarna älskade att se den matchen. Inte minst kanadensaren Les Strongman, som gjorde lite som han ville. MFF värvade ju honom senare och vi fick se honom ännu mer här i Malmö, berättar Kjell Olofsson.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close