IK PanternIshockeyNyheter

Pantern bet näbben av olyckskorparna

Förra säsongen satte sig IK Pantern i respekt i hockey-Sverige.

Den här har man flyttat fram sin position en bit till. Just när många experter trodde laget skulle få svårt att upprepa succén och var chanslöst att bli topp 8 ligger Pantern trea med bara sju matcher kvar att spela och besegrar serieledaren Mora.

Sportsligt har IKP etablerat sig.

Men publik- och organisationsmässigt släpar föreningen fortfarande efter.

De senaste veckorna har det dock kommit två tydliga tecken på att något är på väg att hända där också.

Det första tecknet var givetvis gratismatchen i Malmö Arena när nästan 7 500 åskådare fyllde alla de öppna sektionerna och slaktade det gamla publikrekordet.

Många var nyfikna, flera såg säkert Pantern för första gången och matchen bör ha gett en positiv boost för det som återstår av säsongen. Och i nästa!

Hur stor skillnaden var mot vardagen beskrivs bäst av att före matchen hade Panten ett snitt på 639 åskådare, efter höjdes det till 968. Plötsligt känns det inte omöjligt att nå den där gränsen på 1 000.

I direkt krock med Malmö Redhawks i Arenan var 489 åskådare mot Mora dessutom helt okej.

Som jämförelse kan nämnas att FC Rosengård hade ett snitt på 971 i Damallsvenskan 2016.

Organisatoriskt ställdes det också höga krav på Pantern i Arenamatchen, och ekonomiskt. Gratismatch innebar inte att det saknades utgifter. Tvärtom, avbräcken var stora. Bara att hyra in ljus- och ljudanläggningen i Arenan gick på åtskilliga tiotusentals kronor. Massvis med frivilliga fick också lägga ner ett stort jobb, inte minst för att det kom åtskilliga tusen fler åskådare än man räknat med.

Men matchen var värd allt jobb och pengarna för att göra det till en upplevelse mer än en inkomstkälla väl investerade. Jag har pratat med många som hyllat upplevelsen, allt ifrån Robert Prytz – jo han – till Mr Pantern Kjell Olofsson, som var rörd.

Tecken nummer två kom tyvärr mer i skymundan, även om det var förklarligt.

Jag är övertygad om att presskonferensen strax före Arena-matchen där man presenterade kontraktsförlängningar med sportchefen Joakim Tillgren och tränarna Håkan Åhlund och Fredrik Hallberg var ett styrkebesked.

Tillgren har trollat med knäna och byggt något stort med små resurser. Givetvis har han varit ett hett villebråd för större lag. Men han stannar.

Stephan Lundh lämnade efter succésäsongen ifjor. Nu gör inte Håkan Åhlund det. Ett nytt bevis på att IKP blivit mer attraktivt.

Etablerat i Allsvenskan blir ett lag först efter tre-fyra säsonger. Pantern är på väg att bli det.

Olyckskorparna kraxade, men Pantern bet näbben av dem…

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close