skanesport_desktop-panorama-1

HandbollHandbollsbloggenNyheter

Kan vi räkna bort Malmö från guldet nu?

Svaret på rubriken är – förmodligen.
Att laget höll ihop snyggt efter Robert Månssons korsbandsskada vet vi. Men när nu Anton Blickhammar drabbades av en nästan identisk skada testas laget till sitt yttersta.

”Vilken tur i oturen” – tänkte jag…
”Att Malmö har till och med onsdag på sig att plocka in en ny spelare. Visserligen från en begränsad marknad, men ändå. Åtminstone en avlastningsspelare från Allsvenskan i sämsta fall?”
Därför blev jag förvånad när klubben på sin hemsida meddelade att:
”I samråd med ledare och spelare har vi beslutat att inte försöka plocka in någon ny spelare i truppen innan transferfönstret stänger vid midnatt. Vi har en stark tilltro att den trupp vi förfogar över skall fortsätta leverera på en hög nivå.”

Min första tanke, vad nu den är värd, var att ”detta klarar de inte”. Inte om de vill till en SM-final. Blickhammars ansvar var för stort han gjorde de enkla målen och var en stabil tvåvägsspelare.

Men!
Kom ihåg att klubben har intressanta namn på nio meter som inte fått spela speciellt mycket. Kan det bli så att våren 2017 blir Zoran Roganovics vår? Jag räknar naturligtvis med att han får betydligt mer ansvar på sina axlar nu. Både som mittnia, högernia och försvarsspelare.
Och ni vet hur det kan fungera i idrottslag. När en eller två man stupar på vägen har andra soldater möjligheten att visa att de är bättre än vad alla tror. Många gånger överbevisar de skeptiker som tränare och trögfattade bloggare.

Visst. HK Malmö tappar spetskompetens. Men framför allt tappar man bredd. Utan Månsson och Blickhammar kommer stenhårda slutspelsmatcher på fyra-fem kamper att kosta i slagstyrka.

***

På tal om Roganovic så har hans Z23 Handball Camp lockat till sig Sloveniens förbundskapten Veselin Vujovic som instruktör. Det är såklart häftigt i sig och ett reportage om det kommer från våran sajt under sportlovsveckan.
Men…
Det gör mig alltid varm inombords, speciellt i tider när våra makthavare gör allt större skillnad på människor och människor, bygger murar samt frodar okunskap och rädsla, att idrotten har en förbrödrande inverkan på samhället. Zorans Camp bidrar i allra högsta grad till det.

***

För någon vecka sedan stod jumboplatsen i handbollsligan mellan IFK Ystad och Hammarby. Nu har även Karlskrona, med en formsvacka djupare än min målvaktskarriär, blandat sig i det racet.
Kan IFK Ystad lugga Skövde under torsdagen går de förbi Hammarby igen och har bara två pinnar upp till Karlskrona. ett Karlskrona som har 0-2-9 på sina elva senaste…

***

Jag noterar att IHF har fått en svår konkurrent till titeln ”Mest korkade förbund”. Det är visserligen utanför handbollens värld, vilket tydligen krävdes. Men att det svenska Fotbollsförbundet kastar ut Vittsjö GIK från sin damallsvenska arena (som räcker gott och väl för sitt syfte) bara för att man saknar 160 stolar (640 finns, 800 krävs), är mer korkat än böter på armbågsskydd och fel färg på tvättlappar. Stolarna kommer dessutom stå tomma.
En parantes bara.

***

Division ett södra är en hyggligt jämn serie.
Vinslöv är två poäng från kval till handbollsligan.
Och två poäng från kval för att hålla sig kvar…

***

På tal om division ett så kommer vi med stor sannolikhet att få ett nytt skånsk lag där nästa säsong.
Ankaret!
De senaste veckorna har de gjort ett ryck.
Visserligen jagar Trelleborg, Lågan, Åhus och HK Malmös B-lag bakom – men de gör snarare upp om två kvalplatser.
Vi har skrivit tidigare att Lund med två lag i högsta ligan skulle behöva ett division ett-lag i sin omedelbara närhet för att få en bättre balans. Om några mil hit eller dit nu spelar någon roll. Ankaret är en klubb med väldigt stor ungdomsverksamhet, i en ny fin hall, så det är lätt att se stora möjligheter där.
När Ankaret senast slog toppkollegan Trelleborg hemma i Borgebyhallen var det fullsatt – 350 personer.
Jämför det med division ett-laget H65 som visserligen gör det riktigt bra efter en trög start. Men de har bara två-tre pojklag i föreningen och sällan mer än 100 i publik på hemmamatcherna.
Jag skulle hellre se att Hörbys stolthet IK Lågan var division ett-laget i regionen men en tydlig satsning på herrlaget där – samtidigt som H65 satsade helhjärtat på sitt damelitlag.

Ankaret har förresten värvat Gustav Sjölin från LUGI.
DEN var tung!
Läs mer HÄR.

***

Två timmar kvar på deadline day. Verkar inte hända mycket. IFK Kristianstads klubbchef Nikolas larsson är dessutom på ”semester” – så jag räknar med att de orangea inte ropar in något nytt heller. YIF och LUGI sitter med rätta stilla i båten och IFK Ystad, som är i störst behov, är som en annan när man kör förbi ICA den 24:e med nollat saldo, noll i kredit, har tom frys – men en djäkligt läcker burk vita bönor som funkar till allt.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close