Nyheter

LUGI-duo jagar SM- och EM-guld

Förbundskaptenerna för damernas U19-landslag (födda 1998/99), Erik Larholm och Ola Månsson, har tagit ut truppen till EM-kvalet i mars.
LUGI bistår med de två skånska bidragen; Julia Olsson och Olivia Löfqvist.
– Svensk Handboll gjorde en tabbe när de inte lär oss spela seniorhandboll förrän som 17-åringar, säger Olivia, och menar att skillnaden mot exempelvis Danmark nu är mindre.

Tjeckien, Österrike och Serbien står för motståndet i tjeckiska Hodonin 17–19 mars när det svenska U19-landslaget ska jaga en plats till sommarens EM-turnering.
– Laget ser verkligen fram emot att få spela tillsammans i blågult igen. Vi tycker att vi har en bra chans att nå EM. Tjeckien är på förhand den tuffaste matchen, säger Erik Larholm som leder laget tillsammans med H65:s tränare Ola Månsson.

U19-landslaget har tidigare spelat två mästerskap, vilka resulterat i en åttondeplats (U17-EM 2015) och en sjundeplats (U18-VM 2016). Dessutom vann Sverige European Open i somras och besegrade då både Danmark (EM-guld 2015) och Ryssland (VM-guld 2016). Löfqvist har mest erfarenhet av spel i blågult av dem båda, men Julias utvecklingskurva pekar spikrakt uppåt.

– Jag har inte fått så mycket speltid i LUGI. När jag väl får spela är det som högersexa. I landslaget blir det mest spel på högernio och det är där jag trivs bäst, säger Julia Olsson, sprungen ur IK Pandoras ungdomssektion.
Du har valt att fortsätta i LUGI trots att det inte blivit så mycket speltid, speciellt inte på din favoritposition?
– Jag trivs på kanten, just nu i SHE känns det faktiskt bäst att hålla till just där. I landslaget gör jag lite allt möjligt. Jag har ett okej skott, ett okej genombrott och ett okej “lite-av-varje”. Men jag har nog inget jag är supervass på, säger Julia självkritiskt.
– Det har varit tuff konkurrens på “min” position. Hanna Blomstrand på högernio liksom… Men jag ser det som att LUGI är en bra klubb att utvecklas i och förhoppningsvis blir det mer speltid nästa säsong.
Ja, för LUGI är ju inte klubben som köper in nya spelare. Snarare satsar de på sina egna talanger. Alltså er…?
– Precis. Men jag förväntar mig ingen speltid. Ellinore Johansson finns ju redan där. Jag är glad om jag ens får speltid på kanten.
Du hade kanske fått mer speltid i en annan klubb?
– Javisst och jag hade även erbjudanden från andra skånska klubbar. Men jag trivs i Lund, jag pluggar i stan och fungerar ihop med Dragan som tränare. Jag utvecklas bäst här – i längden tror jag att det ger det mig mest att stanna, säger Julia – som Dragan Brljevic mer än en gång spått ska ta sig hela vägen till A-landslaget.

160928 Lugis Julia Olsson under handbollsmatchen i SHE mellan Lugi och VŠsterŒsIrsta den 28 september 2016 i Lund. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN / kod PA / 91494
Julia Olsson.

Olivia. Din roll i LUGI kontra landslaget?
– I LUGI blir det främst försvarsspel för mig. Genombrottet kom förra säsongen när vi drabbades av många skador. I landslaget spelar jag mer åt båda håll, framåt som mittsexa. I LUGI handlar det mest om att avlasta Anna Lagerquist på den positionen. Anna är Sveriges bästa mittsexa, så det känns helt okej att vara tvåa bakom henne.
Dragan Brljevic har beskrivit dig som en mix mellan Clara Monti Danielsson och Anna Lagerquist. Känner du igen dig – för i så fall det finns spännande utsikter för dig – båda är proffs i danska ligan till hösten?
– Ja, det är kul att höra. Båda är förebilder för mig. Man kan inte få en bättre komplimang. Kanske stämmer det lite…?

Men, hur är din dagsform egentligen?
– Den är okej. Jag har varit skadad mest hela hösten. Under försäsongen bröt jag fingret och jag tvingades till operation. Nu är jag tillbaka på allvar. Första matchen när jag hoppade in mot Skövde hade jag bara en försvarsträning i benen.

Finns det utsikter att gå bättre i EM-slutspel?
– Absolut. Svensk Handboll gjorde en tabbe när de införde nya regler som innebar att vi i Sverige fick börja spela med klister och sedan A-lagshandboll ett år senare jämfört med exempelvis Danmark. Vi fick spela först som 17-åringar. I Danmark som 16-åringar. I början när vi möttes låg vi ett år efter med bara juniorhandboll i kropparna samtidigt som exempelvis danskorna hade seniorrutin. Nu tror jag det glappet har minskat, säger Löfqvist.

160511 Lugis Olivia Lšfqvist under Semifinal 4 i Elitserien mellan Lugi och SŠvehof den 11 maj 2016 i Lund. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRN / COP 115
Olivia Löfqvist.

Vad innebär det att ni har varandra på ett landslagsläger?
– Vi känner varandra väl eftersom vi även spelade två år tillsammans i Pandora och både på planen och socialt är det skönt att ha någon man känner, säger Olivia.
– Det är klart att det är en trygghet att ha varandras stöd. Vi kan prata med varandra nästan jämt och det är speciellt skönt att ha någon att bråka med, flikar Julia in.

LUGI är en klubb som gjort sig känd att förädla spelare och sedan slussa dem vidare. Hur mycket drivs ni av en framtida proffskarriär?
– Det är klart att man strävar efter det. Men först vill jag slå mig in i SHE. Är man i LUGI ökar de chanserna, menar Julia.
– Visst drömmer man om det. Första steget blir att etablera sig och sedan ta stegen vidare. Anna är en förebild på det sättet. Det är stora skor att fylla nästa säsong, men vi ska göra vårat bästa, säger Olivia.

Hur mycket funderar ni på en SM-final i vår.
– Snacket går i laget., det gör det. Men vi är en ung trupp utan så mycket erfarenhet. I en eventuell semifinal kan det bli Skuru och det är inger man borstar av sig.
Äsch! Ni gjorde ju just det senast uppe i Nacka?
– Jo, i och för sig. Men det kommer nya matcher och slutspel är någonting annat, avslutar Olivia Löfqvist.

151227 Lugis Anna Lagerquist och Olivia Lšfqvist mot SŠvehofs Thess Kršnell under handbollsmatchen i Dam Elitserien mellan Lugi och SŠvehof den 27 december 2015 i Lund. Foto: Christian …rnberg / BILDBYRN / Cop 166
Anna Lagerquist och Olivia Löfqvist vet hur man manglar Partillespelare….

EM-kvalmatcher:
17 mars: Tjeckien (18.00)
18 mars: Österrike (15.45)
19 mars: Serbien (11.00)

Relaterade artiklar

Back to top button
Close