skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

H43:s flicklag lyfter klubben mot eliten igen

H43 lade inom loppet av ett par år ned båda sina representationslag som befann sig i den högsta serien. Först damlaget av främst sportsliga skäl, sedan herrlaget av enbart ekonomiska skäl.
Men snart kan H43 åter synas i elithandbollen.
– Ungdomsverksamheten har en sådan bredd att det bara är en tidsfråga innan H43 har ett elitlag igen, åtminstone på damsidan, säger Lasse Eklöv, tidigare elitansvarig och spelare – numera ungdomstränare.

Den 30 april 2013 kom beskedet från H43 Lundagård att klubben var tvungen att dra sig ur Elitserien för damer.
Spelarmaterialet räckte inte till, blott fem-sex spelare stod under kontrakt och Lasse Eklöv, då damelitansvarig i H43, suckade tungt i en intervju med Sveriges Radio.
– Det är en tung dag. Det var ett tungt beslut där vi satt länge och bollade med alla tänkbara scenarier och kom fram till att detta var det enda rätta i sista stund. Efter att ha förhandlat med alla spelare i truppen kan vi bara konstatera att vi inte har kvar en tillräckligt stark trupp att ställa upp med inför nästa säsong.

H43:s damlag fick börja om längst ner i seriesystemet och årets upplaga kommer att vinna sin division tre-serie i överlägsen stil.
Samtidigt har H43 behållit sin massiva ungdomssektion och byggt vidare föreningen på den. En av de framgångsrikaste årskullarna är den född 2001 och tränare för det flicklaget är – just Lasse Eklöv, själv gammal Elitseriespelare för H43 och med ett stort hjärta för klubben. Idag är han för övrigt assisterande tränare i H65 Höörs elitlag.
– Jag har följt flickor 01-laget som förälder i drygt tio år. Men det är först denna säsongen som jag intagit en tränarroll tillsammans med Anna Nilsson och Tommy Jönsson. Det har varit många engagerade ungdomsledare som format gruppen sedan första bollskolan i Fågelskolan till dagens trupp så jag ska verkligen inte ta åt mig för mycket ära, säger Eklöv.

Eklöv i H43-tröjan 2008.
Eklöv i H43-tröjan 2008.

När började du fatta att den här årgången var riktigt bra?
– Nästan direkt. Individuellt finns det flera väldigt skickliga spelare och som grupp har de hela tiden legat i framkant i sin åldersklass. De har vunnit Lundaspelen (plus två silver), Aranäs Open, Skånska Mästerskapen och i somras 01-klassen i Åhus Beachhandboll.

Nu gör H43:s 01-flickor sitt andra år i USM. Ifjor blev det respass i steg fyra.
– Egentligen hade de lag för att spela final redan då, men en svag match mot Skövde i gruppspelet förstörde de chanserna. Det tog rätt hårt på dem.
Nu är laget åter framme i steg fyra som spelas i form av ett gruppspel i Märsta. Motståndet utgörs av Skånela, Hallby och Bolton. Segraren där går till finalspelet i Malmö i april.
– Allt det vi gör nu är bara en bonus. Allt är en uppbyggnad inför nästa år då vi tävlar i ”rätt” ålder. Nu är lagen som spelar födda 00/01. Nästa år 01/02. Då är vi bättre och ställs i större omfattning mot lag som är lite yngre.

ovan

”Dina” spelare är 15 år nu och fyller 16 under året. Det är en ålder då många väljer att sluta i samband med att elitsatsningen blir tydligare. Hur gör ni för att behålla spelarna?
– Det handlar om att motivera dem i en miljö där de vill vara och utvecklas. Frågan är berättigad, men i just denna grupp är det väldigt enkelt.
Det blir inte för mycket resultatinriktat då? Jag menar, du snackar om SM om ett år redan nu…?
– Nej, de vill detta väldigt mycket själva. De är vinnarskallar allihopa. De är väldigt seriösa, men klarar ändå av att ha kul både på match och träning.

H43:s damlag spelar i division två 2017/2018. Är det en för låg nivå för att behålla den här gruppen?
– Vi kommer alltid att tappa toppen. Om man inte är LUGI, Sävehof eller H65 så kommer de spelare som vill någonting att söka sig vidare.
Exakt, så kan H43 egentligen bli någonting annat än en mjölkkossa till LUGI?
– Behåller vi bredden så kommer vi att nå elitnivå igen med H43, minst Allsvenskan. Jag är säker på att det kommer att ske inom några få år.
Och detta F01-lag kommer att vara en del av H43.s renässans?
– Jag är övertygad om det. Många av dessa spelare kommer att representera H43, och för den delen även andra klubbar, på elitnivå.

Christoffer Ekmark

Related Articles

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2