Nyheter

OV får handbollen i Helsingborg att glöda igen

Det har puttrat i Handbollsgrytan i Helsingborg i flera års tid, men sedan OV Helsingborg åkte ut ur Elitserien 2010 har laget misslyckats med att kvala sig tillbaka till högsta divisionen.
Nu är klubben större än någonsin, herrlaget leder Allsvenskan och på kansliet jobbar elva personer med att göra OV till både en elitklubb och en starkare kraft i samhället.

– På 60 talet var Helsingborg handbollens Mecka i Skåne. Staden har haft tre lag i högsta seren; Göta, Olympia och Vikingarna. Länge var Helsingborg den stad i Skåne som hade flest antal SM-guld (genom olika klubbar) men nu har Kristianstad sprungit förbi.
Klubbchef Mats Engblom är noga med att framhålla att det finns en stor handbollskultur i 042-land, även om det är si och så med återväxten i regionen och att Helsingborgarna blivit vana att OV spelar i “osexiga” Allsvenskan. Och han har ju en poäng…

Numera basar Mats på kansliet bakom Olympiaområdet och har jobbat i klubben i två omgångar. Först som tränare för OV:s herrlag säsongen 2008-2009 då han ledde laget genom ett lyckosamt kvalspel till Elitserien.
Av sociala skäl lämnade han därefter OV för att kunna flytta närmare sin familj i Lindesberg. Han blev då tränare i Hammarby tillsammans med den tidigare förbundskaptenen Staffan Olsson. Efter tiden i Hammarby flyttade Mats under 2011 med sin familj till Ystad för att där träna elitserielaget Ystad IF fram till och med våren 2014. I drygt två år har han suttit som klubbchef i Helsingborg.
Saknar du inte att stå där mitt i smeten?
– Jo, ibland gör man ju det. Såklart. Men jag trivs väldigt bra i den här rollen och får chansen att utveckla en hel förening. Vi har någonting stort på gång och det är väldigt spännande att vara en del utav det.

På kansliet jobbar idag elva personer utspritt på drygt åtta heltidstjänster. Däribland Per Carlén.
– Föreningen bara växer och växer. Mycket är beachhandbollens förtjänst (se artikel från i somras nedan). När den startade för tio år sedan hade vi knappt 200 medlemmar. Nu har vi 700. Ekonomin är också bra. OV har gått från ett underskott på 1,9 miljoner till att nu ha ett eget kapital.
Under de allsvenska matcherna, som spelas i klassiska Idrottens Hus, har herrarnas A-lag ett snitt på cirka 700 personer. Damerna, som tidigare säsonger också varit nära högsta serien, krigar samtidigt för att behålla det Allsvenska kontraktet.
– Jag har en dröm om att vi ska fylla den stora Arenan i en avgörande match och ta steget till Handbollsligan inför 5500 åskådare?
5500?
– Japp. Helsingborg Arena tar 500 mer än i Kristianstad.

OV:s Oskar Hansson i diskussion med tränare Ulf Sivertsson.
OV:s Oskar Hansson i diskussion med tränare Ulf Sivertsson.

OV Helsingborg leder Allsvenskan och har samtidigt sjösatt ett stort samhällsprojekt  – och den nämnda Beachhandbollen har växt till att bli en maktfaktor.
Ni är en klubb som består av väldigt mycket mer än just det sportsliga kring representationslagen. Är det något som påverkar intresset för klubben hos Helsingborgarna?
– Ja, den saken är helt säker. Vi bygger långsiktigt och har nu en väldigt stor ungdomsverksamhet. Sportsligt har vi också förutsättningarna för att få upp herrarna i Handbollsligan med allt vad det skulle innebära. Truppen, tränarna, strukturen och erfarenheten tror jag gör det möjligt för oss att ta det där steget som varit så svårt de senaste åren. Vi ska vara, och är, en ödmjuk föreningen. men som jag ser det har vi de Allsvenska lagen i säcken. Nu ska vi bara knyta igen den…

Christoffer Ekmark

Kort handbollshistoria om Helsingborgslagen:

* Handbollsföreningen Olympia bildades 1963 som KFUM Helsingborg, men bytte namn till Olympia 1971. Klubben spelade två säsonger i handbollens högsta serie. ¨

* IS Götas Handbollssektion nådde sin höjdpunkt under 1960-talet, vilket kröntes med guld för herrar säsongen 1965/1966. Handbollsherrarna ligger på en 29:e plats i maratontabellen, men verksamheten lades ner 1981.

* Vikingarnas idrottsförening bildades 1941 i Helsingborg och nådde högsta divisionen 1960. Klubben blev svenska mästare som nykomlingar säsongen 1960/61 och vann SM-guld också 1967 och 1981. Herrarna ligger på en 17:de plats i maratontabellen efter 18 spelade säsonger, den sista 1989/90.

* Olympic Vikings bildades ur Vikingarna och Olympia 1994 – 2006 byttes namnet till OV Helsingborg. Anledningen till detta är dels att man vill förtydliga klubbens geografiska hemvist och dels att man vill tydliggöra sin profil som Helsingborgsförening. OV har under lång tid strävat efter att ta sig till Elitserien för herrar. Inför 2007/2008 nåddes detta mål men sejouren i högsta serien blev ett misslyckande genom en sistaplacering och nedflyttning. Dock lyckades klubben nå en tredjeplats i allsvenskan säsongen 2008/2009 och blev genom kvalspel mot IFK Trelleborg återigen klara för spel i elitserien säsongen 2009/2010. De åkte ur året därefter och har sex av sju säsonger nått kvalspel till Elitserien – utan att lyckas ta sista steget.

https://www.skanesport.se/article/beachhandbollen-ett-lyft-ov/

Relaterade artiklar

Back to top button
Close