Nyheter

Sjunde gången gillt i OV för Nileskog?

Ska 2017 bli året då OV Helsingborg tar steget upp i Handbollsligan?
För Linus Nileskog skulle då en dröm bli verklighet.
– Sex av sju år har jag varit med att kvala till Elitserien. Aldrig har vi lyckats ta det där sista steget. Men jag har gett mig fan på att ta upp OV Helsingborg i högsta serien igen.

När mittsexan Linus Nileskog kom till OV Helsingborg 2009 var det från division tre-klubben Gubbarna Wargo i Landskrona (som idag lagt ner sitt herrlag) i division tre.
– Tanken var att jag som 19-åring skulle matchas in försiktigt via utvecklingslaget, men det dröjde inte länge innan jag redan min första säsong var inne i A-laget.
Mittsexan är OV Helsingborg personifierat.
Få aktiva elitidrottare är så trogna sin förening att man uthärdar år efter år av att bara “nästan” nå fram.
– Sex av sju år har jag varit med att kvala till Elitserien. Aldrig har vi lyckats ta det där sista steget. Förhoppningsvis slipper vi kvala den här gången, annars heter det väl sjunde gången gillt?
Det ska dessutom framhållas att Nileskog haft sina möjligheter att lämna klubben för “större” äventyr.
– Jag har haft helkonkreta anbud från Norge och halvkonkreta bud från Elitserielag. Men nä, det har inte känts rätt. Jag har gett mig fan på att ta upp OV Helsingborg i högsta serien igen. Jag tycker att laget, hela föreningen, hör hemma där.

Vad är det som håller dig kvar?
– Kanske låter det som en klyscha, men det här laget är som en familj för mig. Jag umgås med polarna som består av lagkamrater och trivs väldigt bra socialt. Vi har sjukt kul tillsammans och jag tror att det märks utåt hos dem som följer oss.
Du är den ende i truppen som varit i klubben så länge. Skulle du hålla med om att OV anno 2016/2017 är det bästa laget under dessa år?
– Inte på papperet nödvändigtvis, men som lag kan jag köpa det. Vi har haft en del namnkunniga spelare, men inte fått ihop helheten lika bra. Förra säsongen fick till det bra med Ola Månsson som tränare och klubben lyckades behålla nästan alla. Vi är till stor del samma lag, men mer mer rutin.

På tal om förra säsongen…
OV Helsingborg ledde med 2-0 i matcher mot Karlskrona, men förlorade till slut med 2-3 i matcher. I fjärde matchen på hemmaplan ledde laget med två minuter kvar att spela, men förlorade i matchen i slutsekunderna.
– Den förlusten var fruktansvärd. Man skojar inte bort den alltså. Vi gick på knäna fullständigt till slut, både fysiskt och psykiskt. Jag kunde knappt gå under match fem. Vi hade inte samma bredd den säsongen som vi har nu, därför tror jag att vi skulle klara ett eventuellt kval bättre nu.
Har ni fått ut det ni kan av truppen eller finns det mer att ta utav?
– När vi spelar bra är vi det bästa laget i serien. Och trots att det blivit någon plump för mycket i protokollet så har vi fortfarande allt i egna händer. Vi är serieledare just nu, men det är väldigt jämnt i tabellen och en uddmålsförlust kan ta oss ner till tredjeplatsen… Det skulle inte förvåna mig om allt avgörs i sista omgången. Vi har både Alstermo och Önnered (toppkonkurrenter) kvar att möta hemma. Det blir oerhört viktiga matcher naturligtvis, men vi tar en match i taget och just nu har jag bara Skånela borta i skallen.

Om det blir kval, är det jobbigt mentalt då med tanke på tidigare kvalhistorik?
– Visst, vi föll på målsnöret ifjor, men om det är något som sker mentalt så är det att man drivs av en oerhörd revanschlusta.
Känner du som spelare att intresset för handbollen i stan har ökat?
– Jag kan bara relatera till de åren jag spelat i klubben, sedam 2009, men intresset har gått stadigt uppåt. Allt pekar åt rätt för klubben i allmänhet och det påverkar säkert. Organisationsmässigt hör OV Helsingborg hemma i högsta ligan. Nu är det “bara” vi spelare som ska se till att ta sista steget

OM ni tar steget upp till Handbollsligan, är du kanske då redo för att flytta till en proffsklubb utomlands då – “mission accomplished”?
– Du! Det finns inte en chans att jag lämnar!
Det kanske du inte borde säga så tydligt. Inte om du ska ha kontraktsförhandlingar med klubben?
– Äsch. Jag vill spela med OV i högsta serien. Så är det bara, avslutar Nileskog.

Christoffer Ekmark

Tidigare resultat OV Helsingborg.

09/10 Sist i Elitserien

10/11 Femma i Allsvenskan.

11/12 Tvåa i Allsvenskan på samma poäng som ettan Skånela, men med sex måls sämre målskillnad. Femma i kvalserien med sex lag.

12/13 Trea i Allsvenskan. Sexa (sist) i kvalserien.

13/14 Trea i Allsvenskan. Sexa (sist) i kvalserien.

14/15 Trea i Allsvenskan. Femma (näst sist) i kvalserien

15/16 Trea i Allsvenskan. Förlust med 3-2 i matcher i direktkvalet mot Karlskrona.

16/17 Avancemang till Handbollsligan på ett eller annat sätt. Bestämmer vi. Jinx? Äsch, sådant är för Göteborgare.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close