Nyheter

Därför bryter sig IF Kristianstad loss från IFK

IF Kristianstad krigar i toppen av division ett södra och har tidigare mest förknippats med att vara IFK Kristianstads andralag.
Nu är det slut med det.
Förmodligen…

Föreningen har nämligen beslutat sig för att bryta sig loss från IFK Kristianstad, bli sin egen förening och satsar nu på att nå Allsvenskan. “B-lag” till lag i Handbollsligan får annars inte nå högre upp i seriesystemet än just division ett.
Därmed är det möjligt att Kristianstad får två elitlag nästa säsong. Ett i Handbollsligan och ett i Allsvenskan.

IFK Kristianstads klubbchef Nikolas Larsson förklarar hur man tänkt.
– Vi satsar på att utveckla ungdomsakademin i Kristianstad. Just nu har vi ett dugligt farmarlag i IF Kristianstad, men avståndet är långt från division ett till Handbollsligan. Vi vill minska det glappet. Om det är Vinslöv eller IF Kristianstad som spelar i Allsvenskan är inte det viktigaste, för vi har haft och kommer säkert att fortsätta ha samarbeten med båda föreningarna.

Beslutet att kunna göra IF Kristianstad till en fristående förening, som i praktiken även kan spela i handbollsligan, är taget internt.
– Alla papper är på väg in till skatteverket. Spelarna är separerade i IF och IFK. Tidigare var IF en klubb i klubben. Nu finns inget samarbetsavtal.
När är IF Kristianstad en egen klubb även i praktiken?
– Allt ska blir klart senast den 1 maj. Då får IF Kristianstad en egen styrelse, en egen medlemsstruktur, egna stadgar, organisationsnummer och så vidare…

Larsson poängterar att det ehlt och hållet handlar om att skapa så bra förutsättningar som möjligt för lokal talangutveckling.
– IFK Kristianstad vill skapa möjligheter för talangskolan för att pröva detta OM IF Kristianstad vinner division ett eller får möjlighet att kvala sig upp och lyckas.
– Blir det inte så Allsvenskan, då bli det samma modell nästa säsong som denna. Allt handlar om att hitta en ännu starkare väg att utveckla kullen under A-laget.

Om Vinslöv går upp i Allsvenskan då?
– Då får vi ta en diskussion med Vinslöv om hur ett samarbete skulle se ut. Vi hade spelare där när de var i Allsvenskan för ett år sedan. Självklart vore Vinslöv då det första alternativet. Jag tycker i detta sammanhang att det är viktigt att påpeka att vi samarbetar mer med handbollen i nordöstra Skåne än någon annanstans. Vi gör gärna speciallösningar också där spelare kan träna hos oss – och spela hos Vinslöv.
– Om Vinslöv hade varit i Allsvenskan hade vi inte haft samma diskussion. Vi vill kunna ha handlingsfriheten som skapar så bra förutsättningar som möjligt för oss att ha ett samarbete med en klubb i Allsvenskan.

Hur har beskedet, som kom mitt under säsongen, tagits emot i Handbollssverige?
– En del är skeptiska. Andra mer klarsynta och ser vår ambition. Det som präglat oss de två-tre senaste åren är att vi har varit duktiga på att identifiera utvecklingsbara spelare – som sedan gått vidare till mer ekonomiskt gynnsamma lösningar (proffsspel i Tyskland, Danmark, Frankrike).
– Ju starkare egen ungdomsakademi vi har desto bättre. Då lockar klubben fler till staden som en utvecklingsplats och det säkrar att vi kan ta in spelare från de egna leden. Då får vi en betydligt bättre balans. Jag ser det som en väldigt positiv ingrediens att ha egenproducerade spelare i laget. I det europeiska persoektivet har det varit svårt få till det. Nu minskar vi gapet.
– Idag är det många Kristianstadskillar som spelar i andra klubbar runt om i Skåne och Sverige. Ju närmre vi kan ha dem oss – desto bättre.

Ett förening som påverkas av IF Kristianstads beslut är naturligtvis just Vinslöv. Grannlaget som själva varit uppe i Allsvenskan och vänt – och nu försöker kriga sig tillbaka någon enstaka poäng efter IF Kristianstad i tabellen.
Hur fungerar dialogen med Vinslöv?
– Främst sköts den mellan våra klubbars ordföranden. Men jag har inte upplevt någon “big clash”.
– Det känns ju osannolikt att båda klubbarna går upp i Allsvenskan och vi samverkar sedan tidigare med att få de yngre att börja spela handboll. Vi vill egentligen inte locka ungdomar mellan klubbarna förrän möjligtvis i gymnasieåldern när de får chansen att göra individuella satsningar.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close