Nyheter

Nytt rekord för Therns Osbygymnasium

Fler ansökningar än någonsin och ett nytt samarbete med hårdsatsande Landskrona BoIS.
Fotbollsgymnasiet i Osby, Calcio Academy, växer och växer.

Till vardags är Jonas Thern delägare och verksamhetschef för Calcio Academy, fotbollsgymnasiet i Osby, där även Håkan Svensson arbetar. Under 2017 har de fått ett nytt uppdrag i Landskrona BoIS ledning som assisterande tränarduo – och nu ska Calcio knyta band med division ett klubben som satsar hårt på att ta steget till Superettan denna säsong.
– Vi är på Calcio fulltid. Tre dagar i veckan fram till lunch. Sedan har vi hyfsat med tid för att ta oss till Landskrona. Eftersom jag tagit på mig att ansvara för ansökningarna också så är det väldigt mycket just nu, bland annat med föräldrarkontakt och administration, säger Jonas Thern.

Hur kan Calcio påverkas utav att ni två nu är en del av BoIS?
– Styrelsen i Osby har uttryckt önskemål om ett samarbete med BoIS och jag har sagt att jag ska ställa den frågan till klubben. Självklart är det en målsättning att ha möjligheten att kunna titta på Calciospelare i U19-truppen och kanske även A-truppen.
– Om Agim Sopi (Landskrona BoIS huvudtränare=) letar efter mittfältare efter sommaren kan man ju titta på de som vi har i Osby. I längden hoppas jag samarbetet kan bli bra och vi har redan fått förfrågningar om BoIS i vissa U21-matcher där man inte får ihop en 16-mannatrupp kan låna in spelare. Det blir ett ypperligt tillfälle för oss att titta på dem och för dem att visa upp sig. Därmed utökas BoIS uttagningsområde till hela Sverige – vilket Calcio ju arbetar med, säger Jonas Thern.
Nämnas bör att Calcio i år slagit rekord i antalet ansökningar.
Håkan Svensson:
– Vi har 25 platser och ett 80-tal sökande. Visst, vi måste tacka nej till många, men å andra sidan borgar det för högre kvalitet. Det är ett kvitto på att vi jobbar på rätt sätt i Osby.

Landskrona BoIS var förra säsongen ett väldigt ”spelande” lag med en ganska romantisk fotbollsagenda där man trocklar sig igenom. Den attityden till fotboll verkar kvarstå. Inte minst eftersom Jonas Thern (och Håkan Svensson för den delen) och Agim Sopi delar samma grundsyn på fotboll.
– Första gången jag blev nyfiken på Agim så var det för att jag fick höra så väldigt mycket positivt om Prespa Birlik som han då tränade. Han hade även ödmjukheten att åka upp till skolan i Osby för att titta på sina spelare där – trots att de inte varit aktuella för A-lagsspel. Utav alla olika lag som spelarna i Calcio tillhör så är det bara två lags tränare som åkt dit. Agim är en utav dem, säger Thern.
– Jag har under de drygt tio åren på Calcio försökt utveckla spelare till att bli kreativa. De ska använda sina egna hjärnor och våga saker – inte vara rädda. Det är lite av mitt uppdrag i BoIS – att få ungdomarna att utveckla sitt sätt att spela. Inte bara hänga kvar i Pojkallsvenskan till vilket pris som helst där man grisa och kämpa till sig poäng. Man måste ha en tanke bakom. På det sättet tänker jag och Agim väldigt lika.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close