FotbollLandskrona BoISNyheter

Ung BoIS-duo “skiter i skitsnack”

Två av Landskrona BoIS sista bidrag i truppen är den unga duon Rasmus Wiedesheim-Paul och Edwin Condrup.
Båda har släktanknytningar till olika delar av Landskrona BoIS ledning, men det tycker de inte ska spela någon roll.
– Jag skiter i vad folk snackar om. Fotbollen får styra och jag ska visa på planen att jag är förtjänt av en plats, säger Rasmus.

Rasmus Wiedesheim-Pau är på lån från Halmstads BK och är son till Håkan Svensson, den tidigare toppmålvakten som nu är assisterande tränare i BoIS.
Hur kommer det sig att du INTE blev målvakt…?
– Jag började att lira fotboll som fyraåring i AIK:s fotbollsskola när farsan spelade där. Till en början var jag både målvakt och utespelare, men allt eftersom tyckte både jag och pappa att rollen som forward passade mig bättre.

2012 flyttade familjen tillbaka till Halmstad och Rasmus hamnade “naturligtvis” i Halmstads BK.
– Jag kom upp i U17-laget 2015 och sedan U19-laget. Men det var för ett knappt år sedan som det började hända grejer på riktigt. I april blev jag uppflyttad i A-laget. Mestadels blev det spel i U21-laget (tolv mål på tolv matcher från start) och dessutom ett inhopp i Superettan, borta mot AFC.
Hur mycket bättre är du denna säsong?
– Förhoppningsvis avsevärt. Jag har utvecklats mycket från april 2016 till nu.
Dessutom har du kommit in i U-landslagets rullor?
– Ja, och det är verkligen kul. Första gången tvingades jag tackade nej till till ett sommarläger eftersom vi hade träningsmatch med A-laget då. Men på det senaste lägret på Bosön var jag med. Någon match har det inte blivit ännu, men nästa läger är i slutet av mars och då hoppas jag få visa upp mig igen.

Varför blev det ingen fortsättning i Halmstad?
– När de gick upp i Allsvenskan blev konkurrensen tuff. De bestämde sig för att värva in etablerade spelare och jag insåg att det skulle bli mest U19/U21 för min del. Därför lät det intressant att vara en del av A-laget i BoIS.
Hur gick det till rent praktiskt?
– Jonas har haft koll på mig ända sedan jag gick en termin på Calcio Academy (fotbollsgymnasiet i Osby). Jonas snackade med Agim Sopi och de bjöd ner mig på någon träning och då blev de intresserade.
Men nu pluggar du i Halmstad?
– Ja, jag flyttade hem till Halmstad och har 1,5 år kvar. I HBK startade träningen 10.30 och det blev svårt att kombinera med skolan. Nu åker jag hemifrån 14.15-14.30 vilket gör att jag kan vara i skolan i praktiken hela dagarna. Det fungerar betydligt bättre med den biten nu, trots pendlingen.

Intrycket av BoIS?
– Det är ett bollskickligt lag som spelar bra fotboll. De har många bra mittfältare.
Din roll?
– Jag är forward, men spelar där Agim vill och fungerar även som yttermittfältare. Jag har bara varit här en vecka och vet inte ens om jag blir spelklar inför söndagen. Målet är att slå sig in som en anfallare.
Har du hört något snack om att du plockats in för att du är Håkans grabb?
– Du. Skitsnack skiter jag i. Fotbollen får styra och jag ska visa på planen att jag är förtjänt av en plats.

En annan ung herre som slagit sig in i BoIS A-trupp är Edwin Condrup, son till Peter Condrup som bland annat har en betydande roll i styrelsen.
Du kommer från BoIS egna ungdomsled?
– Min moderklubb är Wormo där började som fyraåring, men när jag var tolv blev det Landskrona BoIS och där har jag jobbat mig hela vägen upp, säger Edwin.
Och du pluggar i Landskrona?
– Ja, efter en termin på Calcioakademin i Osby flyttade jag tillbaka till Landskrona och går samhällsprogrammet här.

Beskriv dig själv som fotbollsspelare?
– Jag är en lugn och “smart” spelare som gillar att hålla bollen på marken och inom laget.
Precis den fotboll som Agim Sopi förespråkar?
– Precis. Jag kommer bra överens med honom om det fotbollsmässiga. I fjor blev det spel i U19-allsvenskan och där hade jag rollen som defensiv mittfältare. Oftast är det jag som går ner och hämtar boll från backlinjen.
Vad vill du då göra när du kommer rättvänd med boll?
– Helst vill hitta någon på fötterna och få bollen att rulla, men jag har inte bråttom fram.
Den rollen är viktig i BoIS?
– Ja, och det är stenhård konkurrens med många duktiga spelare. Måns Ekwall och Igor Arsenijevic är väldigt duktiga mittfältare. Det gäller att jobba stenhårt och jag inser att det inte är några spelare som bara är att peta sådär. Jag har tränat med A-laget sedan tidigt i höstas och har fortfarande min “läroperiod”.

Nyss gjorde du debut också?
– Yes! Det blev 18 minuter mot Lödde. Sådant glömmer man inte.
En del kan ha bråttom att slå sig in i ett lag, men inte du?
– Nej, jag fokuserar på träningarna och vill höja min nivå där. Då bidrar jag till att höja lagets nivå och det skulle öka våra chanser att nå Superettan.
Vad har du för fotbollsdrömmar?
– Personligen är spel i Europa någonting som verkligen lockar. Det är långt dit, men jag satsar.
Svenska Cupen med BoIS kan ju vara en väg dit?
– Jo, det är klart. Det hade varit fantastiskt…
Får du höra någon skitsnack – att du fått en plats i truppen via ditt efternamn?
– Ja, men det hör väl till? Det är inget jag går och tänker på. Jag spelar fotboll för mig själv – inte för farsan. Det är alltid någon som tycker att jag tar upp plats för någon annan och det är upp till mig att bevisa dem fel.

Christoffer Ekmark

Foto: Bert Lundqvist

Relaterade artiklar

Back to top button
Close