skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Blytung LUGI-seger i derbyt mot H65

Som vanligt var det tätt, intensivt, fullt ös på läktaren och målsnålt när H65 och LUGI spelade derby i Höör.
Och precis som vanligt var det LUGI som drog det längsta strået.
– Försvarsspelet satt till 90 procent och Ebba Engdahl var en av få niometersspelare som levererade, sa Dragan Brljevic.
– Vi missade för många frilägen och måste upp ett snäpp för att kunna slå LUGI, resonerade Ola Månsson.

LUGI inledde matchen klart bäst. Med ett försvarsspel av yppersta klass och en kontrollerat anfallsspel med hög träffprocent. Efter drygt tio minuter hade derbyhetsen i hallen redan lagt sig en gnutta då bortalaget sprungit upp i 2-6-ledning.
Anna Lagerqvuist i LUGI:s mittförvar var magnifik och det var sällan som hemmalaget ens kom till avslut. Ola Månsson kastade in sitt första timeoutkort efter 12.46 och var allt annat än glad.
Dragan Brljevic å sin sida hade fått matchen precis dit han han ville. Det utgrupperade och aggressiva försvaret med ett smått fantastiskt fotarbete skördade stora framgångar.
H65 fick inställa sig på att jaga. Men matchbilden bestod. Efter 21 minuter stod det 4-10 på tavlan och H65 hade kört fast ordentligt.
Då lyckades H65 springa till sig tre snabba raka mål och efter en utvisning på Anna Lagerquist minskade marginalen till 9-11 i halvlek. Matchen levde i allra högsta grad.

I början av andra halvlek satsade Ola Månsson på något ovanligt för att vara H65 – och damhandboll över huvud taget – nämligen 7-6-spel.
I kombination med att Jannike Wiberg storspelade och att 7-6-spelet gav resultat kom kvitteringen nio minuter in på den andra akten; 12-12 av Cassandra Tollbring.
LUGI fortsatte dock att föra matchen och fick snart ett tvåmålsöverläge igen. Månsson petade in timeoutkort två med elva minuter kvar och 14-16-underläge. H65 kom ikapp igen, men aldrig förbi.
Med fyra minuter kvar kom det avgörande rycket. Ebba Engdahl pricksköt 17-20 i ett tomt H65-mål och minuten senare svarade LUGI-målvakten Esmeralda Fetahovic för en fin räddning. I slutminuterna behöll LUGI kylan och kunde hålla undan till en seger som blir högst betydelsefull i kampen om förstaplatsen i grundserien.

Slutsiffrorna skrevs till 19-22 och främste målgörare i LUGI blev Ebba Engdahl – fem strutar varav tre på straff.
– Ebba var en av få niometersspelare i båda lagen som verkligen levererade. Hon var överlägset bäst i offensiven och Olivia Löfqvist var duktig bakåt, säger Brljevic.
En extremt viktig, kanske avgörande, seger för att kunna vinna grundserien?
– Absolut. Nu har vi Eslöv att möta och det är också en tät derbyfight där alla spelarna i båda lagen har väldigt bra koll på varandra. Vi måste verkligen behålla fokus.
Hur nöjd är du med ditt försvarsspel idag?
– Mycket. Det sitter till 90 procent. Vi gick lite för lågt på Anna Olsson några gånger, annars är jag nöjd med det mesta. Vi svarade för en väldigt stark insats överlag.

_19a3818

Ola Månsson kunde konstatera att tredjeplatsen i tabellen sannolikt är rökt nu – men att kriget för en fjärdeplats i tabellen har fler viktiga slag kvar.
Ni hamnade tidigt i underläge och var aldrig i ledningen på hela matchen?
– Det påverkar såklart lite grand, men generellt sett så gör vi flera för grova missar på frilägen. Två utanför, två mitt i magen på målvakten. Vi tappar bort för enkla bollar, blir lurade i omgångar och är för passiva i försvaret i inledningen.
Är du nöjd med någonting?
– Jannike Wibergs målvaktsspel. Det höll verkligen hög klass och hon höll oss kvar i matchen länge.
Ni provade 7-6-spel ett par gånger?
– Den senaste tiden har vi tränat en del på det. Det är normalt sett ingenting som H65 ska använda sig av, men idag fungerade det rätt okej.

Statistiken säger att LUGI nu har spelat åtta matcher i Höör.
Fem segrar, två oavgjorda och blott en förlust.
– Jag trivs förträffligt här, säger Brljevic.
Kanske var det inte sista gången H65 och LUGI spelade den här säsongen. Risken är uppenbar att båda lagen möts i ett slutspel. Om LUGI vinner serien och H65 slutar fyra kan det bli en häftig semifinalbatalj…

Foto: Martin Trobäck.
Fler bilder finns på:
http://www.kantbilder.se/

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close