skanesport_desktop-panorama-1

FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

En berg- och dalbane-vinst

Seger med 2-1 mot den norska ligatvåan är givetvis okej.

Men spel- och prestationsmässigt var MFF-matchen mot Bergen-laget Brann i hög grad en berg- och dalbana.

Magnus Pehrsson ville helst se matchen igen innan han gav ett definitivt betyg. Jag förstår honom. Det fanns åtskilliga positiva detaljer. Men även mycket som absolut inte fungerade.

En sak som MFF-tränaren själv tog upp var vad som hände efter det att presspelet gett resultat. MFF gjorde mycket bra, men var dåligt på att följa upp.

Brann var det i särklass försvarsstarkaste laget MFF mött hittills under försäsongen, men fick det lite för enkelt och är nog inte alltid så skickligt på att reparera bolltapp som det såg ut idag.

Inhopparna som kom in mot slutet förstörde dessutom i sin iver rytmen i MFF:s spel och gjorde innan Branns utvisning det svårare att försvara ledningen.

Erdal Rakip spelade bra – som Magnus Pehrsson också var noga med att påpeka – men Alexander Jeremejeff, Tobias Sana och Andreas Vindheim var så ivriga i att visa upp sig framåt att det totalt sett blev sämre. Inte minst försvarsmässigt.

Normalt sett ska ju byten göra det stabilare i en ledning. Där finns det nog en stor fara i att MFF inte spelar några tävlingsmatcher innan den allsvenska starten. Det är skillnad på att i en tävlingsmatch byta för att öka poängchansen och dessutom ha ett begränsat antal att göra och att byta i en träningsmatch. Steg för steg kommer givetvis MFF att byta mer tävlingslikt – den processen är redan inledd – men jag gillar inte alls att första gången Malmö FF ska byta när det verkligen bränner till är i premiären borta mot IFK Göteborg.

Franz Brorssons prestation första 45 var också ett stort frågetecken. Han gjorde sin sämsta insats på mycket länge. I sin iver att göra något extra, spela sig ur pressen och vara med i speluppbyggnaden hamnade han hela tiden i problem.

Normalt är han väldigt bra på att spela enkelt och nästan alltid välja rätt. Nu satte han sig hela tiden i svårigheter. Där fanns det säkert också en iver att göra mer än han skulle. Det blev i alla fall mycket bättre efter pausen.

Tycker heller inte att Magnus Wolff Eikrem gjorde något för att övertyga om att han ska spela centralt på mittfältet.

Vad fungerade bra då?

Framförallt trion Jo Inge Berget, Markus Rosenberg och Pawel Cibicki.

Cibicki och Berget gjorde målen och Rosenberg spelade fram till båda. Berget var bäst på planen och det enda som drog ner toppbetyget var att han inte gjorde mål på friläget Magnus Wolff Eikrem serverade honom till 3-0. Rosenberg var oerhört nyttig, gjorde plats för de andra och jag hörde att de norska tv-kommentatorerna öste beröm över honom. Förtjänt. Men han kan ännu bättre. Cibicki visade att det om inget oförutsett händer är precis den här rollfördelningen mellan honom, Berget och Rosenberg MFF ska satsa på.

Tyckte också att Oscar Lewicki förstärkte intrycket att han är bättre än förra säsongen.

Och Lasse Nielsen är ett bra nyförvärv,

Mitt i alltihopa måste man också komma ihåg att tre spelare ska in i startelvan.

Behrang Safari och Johan Wiland är troligen okej redan till nästa match mot Rosenborg och om jag inte tolkar alla tecken fel är Anders ”AC” Christiansen med mot IFK Göteborg.

Han kommer att få speltid redan på lägret i Marbella och sedan återstår den nyinsatta träningsmatchen mot AFC Eskilstuna att matcha honom i. Från start där så blir det från start även mot IFK Göteborg.

Åge Hareide fanns på plats på Malmö IP för att kolla in Lasse Nielsen.

Han kommer över sundet även för att titta på MFF:s match mot Rosenborg nästa vecka.

På tisdag kan ni lyssna på honom i vår podd Blått snack…

Skånesports MFF-expert Ole Törner.
Skånesports MFF-expert Ole Törner.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close