skanesport_desktop-panorama-1

FotbollNyheterTrelleborg FF

Nu vill Salif Camara Jönsson spela kvartsfinal

Han är uppväxt på Backarna i Malmö och bor sedan ett par år med familjen i Åkarp, men det är i Trelleborg Salif Camara Jönsson numera spelar fotboll. Och han gör det bra, precis som hela laget.

Hittills har TFF inte förlorat en enda match under försäsongen och i Svenska cupen har laget bäddat för gruppfinal hemma mot Landskrona BoIS hemma på Vångavallen på lördag.

Det har TFF gjort genom att först spela oavgjort mot Kalmar FF med tre bröder Elm och Ismael på en usel konstgräsplan i Kalmar och sedan besegra Gefle IF med 2-1. Även den matchen avgjordes på bortaplan.

– Det hade varit fantastiskt om vi klarat av BoIS också och haft en kvartsfinal att se fram mot. Så långt har jag aldrig tidigare varit i cupen. Och sedan väntar ju Helsingborgs IF i premiären. Bättre inledning på Superettan än så går inte att få. Derby, mycket folk och även om HIF inte presterat bra under försäsongen är vi ändå underdog. Supportrarna i Helsingborg accepterar inget annat än att HIF ska gå rakt upp i Allsvenskan igen, säger Salif Camara Jönsson.

– Det är ju dessutom någon form av invigning av nya Olympia.

I Kalmar var Salif Camara Jönsson viktig att ha i anfallet mot ett bollförande Kalmar  och mot Gefle IF nickade han in det viktiga 1-1-målet. Det kom bara ett par minuter efter det att Gefle tagit ledningen, strax före pausvilan.

– Vi hade haft en bra period precis innan 0-1 och det kom snöpligt. Men i den andra halvleken var vi det bästa laget hela tiden och vann förtjänt. Kalmar FF var bollförande och hade några riktigt vassa chanser, men vi hade också farliga chanser. Givetvis märktes det att Rasmus Elm och Ismael på mitten var spelare av en extra klass som vi normalt sett inte möter, men deras backlinje tyckte jag inte höll samma kvalitet.

Hur bra är TFF?

– Väldigt svårt att säga. Förra året försökte vi bli ett spelande lag, ett mer spelförande. Det ska vi fortsätta och utveckla och vi är fortfarande i en övergångsfas där vi lär in en ny typ av spel. Fast duktiga fotbollsspelare, det har vi.

– Vi är bättre än förra året.

Då kom ni sjua.

– Och en bättre placering än så ska vi nå.

Salif Camara Jönsson kom till Trelleborgs FF 2015. Innan dess spelade han i Lunds BK, FC Rosengård, LB07/Bunkeflo IF och Kirseberg IF.

Vid 33 års ålder börjar han närma sig slutet på karriären, men det mesta talar för att han tar minst ett år till.

– Jag skrev ett plus ett-årskontrakt med TFF. Där finns vissa klausuler som gör att jag kan bryta det efter årets säsong. Det handlar dock inte om det sportsliga utan om jobb och familj. Mitt fokus är på att stanna i TFF.

Sean 6-7 år tillbaka bor familjen Camara Jönsson i Åkarp. Kirseberg är dock fortfarande hemma.

– Jag växte upp på Högamöllegatan nära Vattentornet. Det ser helt annorlunda ut där nu, men många av mina vänner bor kvar på Kirseberg och när jag besöker Backarna är det nostalgi. Jag gillar att gå omkring där och titta. Mycket är sig likt också.

Jobbar gör Salif som kundtjänstchef på ett IT-bolag.

– Jag är där fram till 14.00 på dagarna och sedan kan jag koncentrera mig på träningen.

Är det många som ringer och skäller?

– Inte så farligt. Fast många som ringer är inte helt nöjda. IT ska fungera perfekt, hela tiden.

Du är 33 nu, när var din bästa period som fotbollsspelare?

– Tuff fråga att svara på. Jag har haft ljuspunkter i alla klubbarna jag spelat i. När vi vann division 1 med TFF, vårt första år i Superettan med Bunkeflo när vi var ett topplag och så vidare.

Hur tuff är konkurrensen om de offensiva platserna i TFF?

– Stenhård! Ta Marcus Pode som är anfallare, men fått spela yttermittfältare och gjort en massa mål där också. Sedan är det jag, Zoran Jovanovic och numera även Dino Islamovic och så är ju Freddie Brorsson också en stark anfallare även om han blir borta en länge tid på grund av skadan. Vi blir svåra att stoppa.

På lördag avgörs om det ska bli avancemang i cupen och Salif Camara Jönsson tycker att det ska bli skönt att efter två bortamatcher gå in på Vångavallens konstgräs.

– Inte minst för att den är bra. Den i Kalmar var hemskt dålig. Det kanske inte syntes i tv, men den var riktigt usel.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close