HandbollHandbollsbloggenNyheter

Malmö imponerar – men illa ute

Härlig stämning, mycket publik, hemmalaget vände underläge till seger och HK Malmö visade upp både en ny målvakt i praktform och en uppställning som bjuder på både delikata finesser och moral.
Det var en bra kväll att befinna sig i Baltiskan. HK Malmö sopade undan Ricoh med trygga 29-25 och slog (nästan) publikrekord.

Efter 13 minuter lunkade Dan Beutler till avbytarbänken för att sätta sig. För en stund, trodde han nog själv. Bollarna hade slunkit in på alla sätt och vis och Niklas Kraft fick chansen.
Men Beutler kom inte tillbaka.
Istället fick han se Kraft göra en av sina bästa matcher i karriären.
Han såg till stor del till att Malmö kunde vända matchen och promenera undan till en säker seger. Det kändes säkert extra bra att göra det nu när HK Malmö släppt taget om honom och istället valt att satsa på en norsk talang.
“Jag fick beskedet för någon vecka sedan att Malmö inte ville satsa på mig. Men det är lugnt. Jag vet att jag kommer att spela handboll i många år till, frågan är bara vart.”

Krafts agent slickade sig säkert runt munnen under den första halvleken och den sista halvtimmen satt han förmodligen med hakklapp och dreglade.
IFK Ystad-produkten Kraft, som varit en vända i Sävehof, räddade straffar, räddade linjeskott – och han gjorde mål. Han spelade mer som dan Beutler än Dan Beutler själv.
Jag kan inte låta bli att fundera på om Krafts genombrott kom några veckor för sent för hans eget bästa – åtminstone om han hade velat stanna i Malmö.

Efter matchen fick Stian Tönnessen naturligtvis frågan varför Kraft inte fick vara kvar i Malmö.
Svaret: “Vi ville ha någon annan bakom Dan Beutler”.
Beutler som för övrigt ska fortsätta i två år till i Malmö.
Om Kraft varit så här bra i match tidigare under säsongen?
“Nu spekulerar vi bara. Beutler var grym i början av säsongen – en av handbollsligans bästa målvakter. Jag gläds verkligen åt Niklas insats idag och vet att det kommer att gå bra för honom framöver”.

Stian vet naturligtvis vad han gör.
Kraft imponerade och visade att han duger på den här nivån. Men man ska samtidigt komma ihåg att det var ett gäng IT-konsulter från Solna som stod för motståndet idag. Inget slutspelslag.

På tal om slutspelet så kommer HK Malmlö att sakna hela sitt ordinarie mittförsvar. Det står nämligen klart att Adam Lönns knäskada (Stian lät kryptisk kring exakt vad det handlade om) är såpass allvarlig att han knappast kan spela mer den här säsongen.
Ett gigantiskt nackslag såklart – inte minst i ett stundade krävande slutspel.
“Men jag oroar mig inte. Varför ska jag oroa mig? Det enda jag kan göra är att fokusera på det vi har att tillgå på träningen.”
Att en comeback för Stians egen del skulle bli aktuell kan vi glömma.
“Har du sett mig spela trea i försvaret någon gång” säger Stian med en blick som man ger när man uppfostrar hundar som snott söndagssteken från bordet…”

Så. Adam Lönn, Anton Blickhammar och Robert Månsson är out. Patrik Kvalvik är det stora frågetecken på. det får inte bli fler skador nu… Från division två-laget har den reslige 22-åringen Kassem Awad plockats in, men att ta steget från division två till toppen på Handbollsligan är stort. För stort.

Hur som helst.
Man kan inte låta bli att imponeras av Malmöspelarnas moral, Stians lugna arbetssätt som tar fram det bästa av vad han har att jobba med – och målvaktsparet.
Men laget är illa ute. Ricoh och GUIF i serien är en sak. Slutspel en annan. Det ska bli intressant att följa hur som helst. Det borde till och med Malmöborna fatta snart.

***

Jag noterar samtidigt att IFK Ystad följde upp förlusten mot Hammarby med att hämta upp en underläge mot GUIF, för att sedan tappa igen och inkassera en ny förlust.
Nu ser jag inte alls Hammarby som en räddningsplanka.
Det är Karlskrona i fritt fall som är enda chansen att rädda en kvalplats.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close