skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Per Carlén: ”Jag älskar mitt nya jobb i OV”

När Per Carlén, efter en halv evighet utomlands i handbollens tjänst, flyttade hem till Ystad hösten 2016 fanns det en del olika alternativ.
Han valde OV Helsingborg – men inte som tränare.
– Det har jag gjort de 20 senaste åren. Nu ville jag prova något nytt, säger Carlén som i Helsingborg jobbar med beachhandbollen och marknadsavdelningen.

Av utrymmesskäl (det är tveksamt om internet räcker till) kan vi inte gå närmre in på Per Carléns handbollsmeriter. Vi kan säkert enas om att han är en legend. Hur som helst har den skånefierade värmlänningen efter det senaste uppdraget som förbundskapten i Israel nu åter borrat ner sina fötter i den skånska myllan. Måhända för gott.
– Jag och min hustru har haft samma hus i Ystad i alla år och så har jag pendlat däremellan och mina olika jobb ute i Europa. Hon har drivit en klädesbutik hemma i Ystad. I höstas när jag kom hem igen kändes det rätt att stanna kvar i Skåne.
Ah, och prova på livet som en normal familj?
– Hha, njae, en normal familj kommer vi nog aldrig att bli. Men vi kommer att ses betydligt mer åtminstone.
Det var säkert många som trodde att du skulle bli tränare. Det finns ju en del gäng i krokarna som kan behöva lite internationell rutin…
Är du färdig med hela tränarbiten?
– Alltså… Ja, kanske det? Jag vet inte. Just nu trivs jag väldigt bra i den rollen jag har i OV. Men jag kommer att fortsätta en del med tränarbiten i OV:s ungdomssektion – som ett bollplank till tränarna där. Till hösten kanske vi starter en ”riktig” utbildning och tar fram träningsövningar och sådant där.

Har du hittat ”hem” rent jobbmässigt?
– Ska du ställa den frågan efter en månad på jobbet!? Jag kanske är helt slut i nerverna om en vecka…
Annars kan du ju bli mediaprofil som alla andra gamla förverkade spelare/tränare, som din grabb Oscar. Eller journalist i värsta fall?
– Nej nej… Jag har kört på stenhårt i en månad och besökt två-tre företag om dagen för att se hur dialogen och samarbetet mellan dem och OV Helsingborg kan blir bättre. Dessutom har jag tillsammans med Martin Holmqvist, som också är ny, styrt upp en del kring del kring organisationen.
Vad har du gjort idag, till exempel?
– I morse var vi 104 stycken på ett möte innan biznetlunchen. Jag älskar att träffa nya människor och lära kg nya saker – och det gör man på det här viset. Man får inte luta sig tillbaka utan hela tiden nya utmaningar.

Kontraktet mellan Per Carlén och OV Helsingborg sträcker sig över juni ut.
– Men det är både min, och förhoppningsvis klubbens, ambition att förlänga det avtalet. När jag valde OV var det för att klubben hade en stark organisation och ett stort samhällsengagemang. Dessutom är Helsingborg intressant som idrottsstad och handbollen får en allt större plats. Snart har vi förhoppningsvis också ett lag i Handbollsligan.
På tal om OV Beach – har du ens varit på den någon gång. Jag har bara sett dig på ”östra sidan”?
– Nej, faktiskt inte. Jag har väl varit i Åhus varenda sommar i olika sammanhang, men aldrig i Helsingborg. Jag känner Mats G Jönsson som gjort någonting helt enastående i Åhus och det första jag gjorde när jag tagit det här jobbet var att ringa honom för att tala om det.
Men Åhus och OV:s beachhandboll är väl inte så stora konkurrenter?
– På de flesta sätt inte. Vi har 1500 lag och då är den stora majoriteten skolklasser som spelar handboll – men det är klart att det i föreningsklassen kanske krockar något.

OV:s beachhandboll har växt enormt mycket på kort tid. Vad har du fått för uppfattning om arrangemanget?
– Att det lider av växtvärk just nu.
– I dagens läge arbetas det fram en ny organisationsplan. Vi bygger en struktur – vad som ska göras och när. Just nu jobbar vi aktivt med att signa upp samarbetspartnerns. Stadium blev nyss klara som huvudpartner – liksom Nordströms – och vi jobbar dagligen med fler.
– En grej som vi ska förändra lite är beachtidningen, som visserligen är bra, men har kommit ut för sent. Vi vill ha ut den på stan lite tidigare, en månad innan.
Lycka till i fortsättningen då. Hoppas att nerverna håller…
– Tack tack.

Christoffer Ekmark

Läs även:

Värvning: Carlén till OV Helsingborg

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close