Nyheter

Tionde säsongen i BoIS – tror på ny cupskräll

2008 kom Philip Andersson till Landskrona BoIS som en blyg 14-åring från Teckomatorp.
Idag är han inne på sin tionde (!) säsong i klubben.
– BoIS har någonting stort på gång, säger Philip.

Få i landskrona BoIS trupp har en så svartvit-randig själ som Philip Andersson. Den 24-årige mittbacken symboliserar det som klubben vill stå för – om man inte fostrar spelare i de egna leden från start.
Teckomatorpsonen tog steget till BoIS året han skulle fylla 15 och arbetade sig under fyra år upp till A-laget. Idag är han mittbacksklippan som är lagets trygga hamn när det stormar ute på planen

.

Du har tagit den långa vägen till A-laget – beskriv den?
– Jag kom till klubben efter ett zonläger som 14-åring och testspelade med BoIS i ett halvår. Sedan gick utvecklingen väldigt snabbt. Från de olika U-lagen upp till A-laget tog det “bara” 1,5 år. Att det sedan skulle ta lite längre tid att ta en plats där är en annan sak.
Har du alltid varit mittback?
– Ja. Mer eller mindre.
Dina styrkor?
– Styrkor? Äsch… Jag är en mix av det mesta, men försöker att läsa spelet så mycket det går. Det skulle väl vara spelförståelsen då kanske.

2011 blev Pihlip utlånad till Kristianstad i division ett. Där lyfte karriären.
– Under Henrik Larssons ledning blev det inte speciellt mycket speltid så vi kom överens om att en utlåning till Kristianstad skulle bli bra – och det blev den verkligen. Jag fick spela mycket, utvecklades mycket och kom tillbaka till BoIS med stort självförtroende. Året efter, också under Henke, var jag ordinarie. 2012 blev mitt genombrottsår i BoIS.

Ett tag blev Philip Andersson även inkallad till U21-landslaget och sammanlagt blev det två landskamper.
Då brukar agenter jobba som svultna hyenor för att hitta nya klubbar till sina spelare. Var det inte aktuellt i ditt fall?
– Jo, det var lite snack bland annat med någon dansk klubb. Det lockade, men jag kände att BoIS hade något bra på gång och valde att stanna.
Har det varit nära att du flyttat någon annan gång?
– Vid ett tillfälle var jag väldigt nära Halmstads BK – när Jens Gustafsson var där, men det blev aldrig så.
Vad hart du för mål med fotbollen?
– Målet är att ta sig till Allsvenskan. Det hade varit djäkligt roligt och någonting jag siktar på.
Beskriv skillnaden på BoIS nu jämfört med för fem år sedan när du tog en fast plats?
– Det har har hänt ganska mycket. Det finns fortfarande stort intresse för klubben, men var större då. När det går bra på planen så ökar intresset och jag hoppas att det ska bli ännu bättre i år.
– Fotbollsmässigt är det ju alltid upp till tränaren, men BoIS har oftast varit ett väldigt spelande lag. Då som nu.

Hur har du upplevt framgångarna i Svenska Cupen?
– Om jag ska vara riktigt ärlig så har året börjat överraskande bra, både spel och resultatmässigt. I första matchen mot Gefle 2-1) hade vi både mycket boll och många målchanser, vi vann den rättvist. Det gav såklart självförtroende och en positiv boost.Ibland kan det vara lätt att bli nöjd efter en bra match, men vi fokuserar på att bygga vidare på det. Även mot Kalmar (2-2) var vi riktigt bra med,
Ni är underdog igen i den avgörande matchen mot Trelleborgs FF?
– Vilket inte är mer än rätt om man ser till vad de har för spelare. Det kommer att bli en tuff match, men jag tror på bra chans till en ny skräll från vår sida, avslutar Philip Andersson.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close