skanesport_desktop-panorama-1

FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Håll dig till höger, Eikrem

Efter 1-1-matchen mot Rosenborg blinkar en slutsats med ilsket neonljus:

Magnus Wolff Eikrem ska spela på högerkanten och inte centralt!

Det är numera så uppenbart att han själv också har förstått det.

Efter matchen betonade han att han spelat mest på kanten i MFF och att det för närvarande känns som hans bästa position.

Givetvis är det så! Han kommer närmare straffområdet, hamnar i fler egna avslutslägen och får även enklare att interagera med forwards och dessutom blir det bättre även centralt.

Den första halvlekens mittfält med Eikrem och Pawel Cibicki på kanterna och Erdal Rakip och Oscar Lewicki centralt fungerade storartat. Lägg till en Markus Rosenberg som var hur bra som helst och det var inte konstigt att MFF stundtals spelade ut laget som vann den norska ligan med 15 poäng.

Cibicki kan dessutom bryta in från sin vänsterkant och komma till avslut med högran, så Jo Inge Berget ska vara kvar däruppe.

Efter 45 minuter borde det stått 2-0 eller 3-0.

Sedan fick Erdal Rakip lätt känning i en baksida och nöjde sig med 45 minuter. När sedan även Oscar Lewicki vrickade foten och fick bytas ut slogs allt det som var så bra i den första halvleken sönder. I jämförelse med Rakip/Lewicki var Magnus Wolff Eikrem och Yoshimar Yotún ett riktigt stort nedköp centralt. Det var först när Magnus Pehrsson bytte ut Eikrem och flyttade in Mattias Svanberg från kanten som det blev okej igen.

När Anders ”AC” Christiansen är tillbaka i full form ska han spela centralt.

Fram till dess går Oscar Lewicki, Erdal Rakip OCH Mattias Svanberg före Yoshimar Yotún och Magnus Wolff Eikrem som centrala mittfältare. Inte minst för att Eikrem vann Allsvenskans poängliga från kanten och idag på nytt visade att han lätt är topp tre i laget när han spelar där. Mot det bästa motståndet hittills var han mycket bättre än han varit tidigare under säsongen.

Därför tror jag att det var startelvan mot IFK Göteborg den 1 april vi fick se i den första halvleken.

Magnus Pehrsson ska också ha beröm för att han såg till att hitta balansen på mitten igen efter alla bytena. Att tvingas byta ut Lewicki efter att tidigare ha fått plocka ut Rakip gjorde det nämligen till en helt annan match, och nödvändigt att agera. Förra säsongen tror jag att det hade funkat sämre med den saken.

Om Malmö FF spelar som laget gjorde första 45 – glöm inte bort att Rosenborg BK är bättre än alla MFF:s konkurrenter i Allsvenskan förra året – blir MFF vassare 2017 än 2016! Men det är inte samma sak som att MFF kommer att vinna mer överlägset än förra året. Jag tror nämligen att AIK, IFK Norrköping och BK Häcken också har höjt sig.

Gräsplanen på Swedbank stadion höll bra, trots att det var tidigt i mars och att det ösregnat åtskilliga timmar. Det var också ett gott besked!

Ett annat sådant var att Franz Brorsson visade att insatsen mot Brann senast var en tillfällig dipp. Idag var det gamle Franz som visade upp sig. Men hela backlinjen var bra. Jag är till exempel rätt övertygad om att 2017 kommer att bli Anton Tinnerholms bästa säsong i MFF-tröjan med vässade inlägg och avslut.

Kul också att se gamle Mike Jensen, som spelade i MFF 2008, i Rosenborg. Förra säsongen utsågs han till den norska ligans bäste spelare. Det kan jag förstå. Nu. Men inte när han spelade på Stadion.

Skånesports MFF-expert Ole Törner.
Skånesports MFF-expert Ole Törner.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close