skanesport_desktop-panorama-1

FotbollNyheter

Återvändare ska lyfta Lunds BK

Tre etablerade återvändare ska lyfta Lunds BK, som inleder med tre hemmamatcher i årets division 2-fotboll.

Spelarna som är tillbaka i ”Krubban” är Admir Osmancevic och Robin Andersson från Trelleborgs FF samt Fredrik Karlsson från Ängelholms FF, tidigare Landskrona BoIS.

– Admir och Robin har åtta säsonger i LBK och Fredrik har sju, så de har verkligen en rejäl anknytning till klubben och vi är glada över att ha dem tillbaka, säger Lunds BK:s sportchef Bosse Cronqvist.

Nye tränaren Stefan Jansson gillar också att få in spelare med erfarenhet från division 1 och Superettan i truppen.

– Vi har en bra mix med äldre erfarna spelare samtidigt som vi flyttar upp egna talanger.

150501 Eskilsminnes trŠnare Stefan Jansson under fotbollsmatchen i division 1 mellan Eskilsminne och Landskrona den 1 maj 2015 i Helsingborg. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN / kod PA / 91129
Nye LBK-tränaren Stefan Jansson hoppas att laget ska ta en topp 3-plats i en ovanligt tuff konkurrens. Foto: Bildbyrån

Fem spelare från fjorårets U19 ingår numera i 2017 års seniortrupp och Bosse Cronqvist ar räknat ut att 14 av spelarna i LBK:s division 2-trupp har spelat i klubbens ungdomsled.

– Dessutom tränar U19 i anslutning till A-laget. Vi  vill att de unga ska se vad som krävs och att chansen finns, betonar Stefan Jansson.

De uppflyttade U19-spelarna är målvakterna Tobias Kristensson och Jesper Andersson samt David Sax, Kevin Lidin och Måns Hofvander.

Nya i LBK-truppen är även Joel Vom Dorp från GIF Nike och Kristian Mjörnman från IF Lödde. Kristian är forward, född 1991 och är också en återvändare i och med att han har LBK som moderförening. Joel är även han född 1991, har en bakgrund i Djurgårdens IF:s U19 och är mittback.

– Han är stor och fysiskt stark. Det gillar vi eftersom vi var lite för korta förra året, säger Bosse Cronqvist.

Nio spelare har lämnat Lunds BK.

Två har slutat på grund av studier eller flytt. Det är Filip Möller som ska spela för Staffanstorps GIF och Filip Liljekvist som flyttar till Uppsala.

De övriga sju erbjöds inte något nytt kontrakt. Mest etablerad av de spelarna är målvakten Bill Halvorsen.

– Bill är en duktig målvakt, men vi tyckte det var bättre att komplettera en seniormålvakt med att flytta upp två juniorer när vi nu hade två duktiga juniorer. Det har lite med trovärdigheten när vi säger att vi ska satsa på egna spelare att göra, förklarar Bosse Cronqvist.

Bill Halvorsen har redan fått klart med en ny klubb. Han ska spela för Teckomatorps SK.

Cimon Lydén har gått till seriekonkurrenten Prespa Birlik, Lukas Isaksson ska spela för Limhamns FF och Filip Torstensson för Bjärreds IF. Besemir Faniq går troligen till Kvarnby IK och de nya klubbadresserna för Emmanuel Esam och Faton Trstena är ännu okända.

LBK var på väg att även förlora Victor Wernersson som provspelade för Helsingborgs IF.

– Han valde dock att stanna och det tror jag att han kommer att ha nytta av, säger Bosse Cronqvist.

Ny tränare är alltså Stefan Jansson, som redan fanns i klubben som ungdomsansvarig. Det uppdraget behåller den 46-årige förre Djurgårdenspelaren, som bland annat tränat IFK Hässleholm, BW90 och Eskilsminne IF. Ny assistent är Janne Rasmusson, ny lagledare Ingemar Sjölin och Janne Möller fortsätter som målvaktstränare.

Lunds BK får för övrigt en ovanlig start på säsongen. Alla de tre första matcherna spelas på hemmaplan. Först väntar seriefavoriten KSF Prespa Birik, i den andra omgången blir det ett glödhett derby mot Torns IF och i den tredje kommer Hässleholms IF till Klostergården.

Förklaringen är att Torns IF på grund av jobb på den egna hemmaplanen i samråd med LBK valt att skifta datum på hemma- och bortamötena.

– Det är en tuff öppning. Inte minst mot Torn som tycker att det är extremt viktigt att slå Lunds BK och komma före oss i serien. Men oavsett resultaten avgörs ingen serie i de första omgångarna, poängterar Stefan Jansson.

Ole Törner

Fotnot:

Så här värderar Nordicbet Lunds BK:s chanser i div 2-serien:

KSF Prespa Birlik 1.90
Lunds BK 4.80
Torns IF 5.50
Hässleholms IF 12.00
Asarums IF FK1 4.00
IFK Hässleholm 14.50
IFK Berga 17.50
Kvarnby IK 25.00
Vimmerby IF 25.00
Österlen FF 25.00
Lindsdals IF 30.00
Räppe GOIF 30.00
IFK Malmö 35.00
Nybro IF 50.00

Related Articles

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2