skanesport_desktop-panorama-1

FotbollMalmö FFNyheter

Bra start för MFF-museet

Den 14 januari öppnade MFF:s nya museum i Swedbank stadion. Efter det har redan över 1 000 personer på något sätt besökt lokalerna.

– Varje lördag har vi haft öppet i tre timmar och snittet ligger på 50-60 besökare. Sedan har vi haft rundvandringar som tidigare och mest glädjande är att museet numera även används för andra aktiviteter. Igår hade vi till exempel upptakten på en Nätverksträff här, berättar Staffan Tapper.

Tillsammans med Hans Zielinski är det han som gjort det mesta jobbet i uppbyggnaden av museet och nu håller igång det.

Alla lördagar är de på plats för att ge bakgrunder, berätta anekdoter och göra utställningen levande.

Stor hjälp har de dessutom av museets placering på fjärde våningen på kortsidan ovanför ståplatsläktaren,

– Alla som kommer upp ställer sig vid de stora fönstren och tittar ut mot läktarna och planen. Utsikten blir en del av upplevelsen.

Sakta men säkert börjar MFF-museet också bli känt utanför den egna klubben. Staffan Tapper berättar att bussbolag uppåt landet som arrangerar utflyktsresor börjat höra av sig för att fråga om det går att lägga in ett besök på Swedbank stadion.

– Och Malmö turistbyrå visar stort intresse Det är även på gång att vi ska kunna ta emot besök när turister i Köpenhamn gör sina endagsutflykter i Malmö. I Malmö är det ibland tyvärr rätt lätt att tänka ”Afan, kan det där vara nåt att se”. Men det är det ju uppenbarligen.:

– Fast det är viktigt att lyfta fram MFF mycket mer. Det är inte Swedbank stadion eller Stadionområdet man kommer hit för. Det är MFF. Därför borde MFF-anknytningen märkas ännu tydligare överallt, inte bara i museet.

När sommaren närmar sig kommer de utländska besökarna automatiskt att bli fler. Redan nu har dock museet haft besök från Spanien, Holland och England. Plus ett tv-team från Polen som skulle göra ett reportage på Pawel Cibicki.

– Då såg vi till att de fick syn på Staffan, berättade att det var han som missade straffen och så fick han också tio minuter i polsk tv, berättar Hans Zielinski med ett stort leende.

I april kommer den första utställningen i utställningen. Då ska Egon ”Todde” Jönsson, legendaren med 22 guld som spelare och lagledare, uppmärksammas. Istället för att göra en separat hörna med honom ska Staffan Tapper och Hans Zielinski tillfälligt väva in hans liv i den permanenta utställningen.

Sedan får besökarna en broschyr som fungerar som en slags kartskiss på var de kan hitta Todde.

Ett genomgående tema kommer att vara troheten. Egon Jönsson var i hela sitt liv trogen familjen, jobbet och klubben.

– Bara en sådan sak som att han började på tidningen Arbetet när han var 14 år och blev kvar där till dess han gick i pension. Och när han gjort hela sin spelarkarriär i MFF började han som ledare i pojklag 2 och jobbade sig uppåt till A-laget igen. Sånt finns ju inte idag, betonar Staffan Tapper.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close