skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Full galopp på skoltid i Landskrona

LA Schools of Sport har breddat sin flora av idrotter som man kan välja att fylla schemat med.
Hästsport är en satsning som vinner allt större mark.
– Just nu verkar ridning vara den specialidrott som ökar förhållandevis mest, säger rektor Roland Schoultze.

Schoultze förklarar hur skolan förändrats väldigt mycket under sin livstid, vilken nu snart sträcker sig till ett decennium.
– Skolan har funnits sedan 2007 och var då en renodlad fotbollsakademi. Vi har därefter utvecklats till att vara en skola med idrottsprofil där vi erbjuder en rad olika idrotter, varav ridning är en. Vi ser att det är bra att erbjuda idrotter som attraherar både killar och tjejer, och att erbjuda både lagidrotter och mer individuellt präglade idrotter. På så sätt får vi ett blandat elevunderlag och hög trivsel. Gemensamt för alla elever är att de är intresserade av idrott och vill ha det på sitt skolschema.
– Idrotten för med sig otroligt mycket gott. Dels bidrar regelbundet idrottande till en bättre förmåga att koncentrera sig och tillgodogöra sig undervisningen, hjärnan utvecklas bättre och minnet stärks. Dels bidrar det med en laganda, god gemenskap, mycket glädje och energi som följer med in i klassrummet. Utöver detta så ser vi att elever som idrottar är vana vid att sätta mål och vill utvecklas, egenskaper de tar med sig till skolarbetet.

Vilken ridskola/ridförening samarbetar LA School of Sports med och hur fungerar det rent praktiskt att kombinera med den vanliga skolgången?
– LA School of Sports samarbetar med Landskrona Ridklubb sedan läsåret 2015/2016, och det har fungerat mycket väl. Landskrona Ridklubb har en lång och gedigen erfarenhet av att undervisa barn och ungdomar som kommit olika långt i sin ridning, och deras sätt att planera och strukturera undervisningen utifrån de enskilda elevernas förutsättningar, förmågor och mål matchar övriga skolans undervisning mycket väl.
– Eleverna har sin specialidrott ridning tre morgnar i veckan, där två lektioner är uppsuttna till häst och en är teoretisk. Landskrona ridklubb har två ridhus, så eleverna delas upp i grupper beroende på hur erfarna de är. Ridskolan ligger på promenadavstånd från skolan.

Vilka kan välja att kombinera skola med ridning (ålder)?
– Vi erbjuder ridning som specialidrott för alla våra elever, det vill säga från årskurs 4-9. Alla årskurser har sin ridning samtidigt, åldersblandade grupper uppdelade efter hur erfarna de är. Att specialidrotterna är åldersblandade gör mycket gott för eleverna som har jättefin gemenskap mellan de olika årskurserna. Idrotten förenar.

Hur ovanligt är den här typen av skolval?
– På grundskolenivå är det relativt ovanligt, särskilt att erbjuda idrottsprofil redan för årskurs fyra. Det finns fler grundskolor med idrottsprofil, men få som erbjuder ridning tre dagar per vecka. Det finns skolor med idrottsprofil som har antagningskrav för eleverna, men hos oss är alla välkomna. Det är skolans uppgift att hitta former och grupper där elever med olika erfarenhet och mål för sin idrott stimuleras. Vi har elever som är helt nybörjare i sina idrotter, och elever med mycket högt satta mål. Det är roligt att se att flera av skolans tidigare elever nu dyker upp i till exempel elitlag i fotboll. Vad gäller ridning kommer vi också se några av skolans elever på tävlingsbanorna framöver.
– Skolan följer nationella läroplanen och ger full gymnasiebehörighet, våra lärare är behöriga i de ämnen de undervisar i och all specialidrott sker på ”Elevens val”, det vill säga inte på bekostnad av något annat ämne.

Skolans elever kommer från Landskrona och kranskommuner, men eftersom inriktningen är så pass ovanlig pendlar till Landskrona från Svedala, Malmö och Helsingborg.
– Det är klart vi är stolta över att vara så attraktiva!
Vilken typ av undervisning handlar det om?
– Skolans elever får träna dressyr, markarbete och hoppning. Det är viktigt att undervisningen är allsidig. När det är bra väder rider de gärna ut, antingen för att värma upp inför lektionen eller lägger de hela ridpasset i Karlslundsparken. Vilken fantastisk skolmiljö, eller hur?
– Den teoretiska undervisningen handlar om allt från hästens anatomi till skötsel, djursjukvård och foder till utrustning. Vissa teorilektioner förläggs i lektionssalen, vissa ute hos hästarna i stallet.

Foto: Ulf Bjarke Foto 261
Foto: Ulf Bjarke Foto 261

Vilka förkunskaper behöver eleverna?
Inte några, vi har till exempel någon elev som satt upp till häst för första gången hos oss. Men vi har även elever som har egen häst. Alla är välkomna och ridinstruktörerna är skickliga och undervisar eleverna så att varje enskild elev utvecklas utifrån sina förutsättningar och mål.
Vilka kostnader för elevern/föräldrarna kan man räkna med?
– Roligt att frågan ställs, för det bästa av allt är att ridningen är helt gratis för eleverna och vi är otroligt glada över att kunna erbjuda detta!
– Detta är ju en del av skolans undervisning, och all undervisning är kostnadsfri. Lektionerna hålls på det som heter ”elevens val” och utgör en del av ordinarie läroplan. Detta gör att faktisk alla kan välja att rida och utvecklas inom sporten, oavsett vilka ekonomiska förutsättningar som finns hos familjerna. Dessutom idrottar ungdomarna på skoltid vilket underlättar för många familjers vardagspusslande.

Vad finns det för möjligheter att syssla med hästar/ridsport efter skoltid (att jämföra med andra studenter som idrottar med vanliga träningar på eftermiddagar/kvällar?
– Några av skolans elever som har ridning som specialidrott är nöjda med att rida på skoltid tre dagar i veckan. Andra elever går på ridskola någon dag i veckan, och någon har egen häst och rider varje dag efter skolan.
Hur ser söktrycket ut?
– Vi har fått många anmälningar inför höstterminen 2017 från nya elever i alla årskurserna 4-9, och vi ser fram emot att få välkomna dessa. Just nu verkar ridning vara den specialidrott som ökar förhållandevis mest. Men vi har även flera sökande till övriga idrotter som är fotboll, hockey, innebandy och dans.

Tisdagen den 14 mars arrangeras Öppet Hus på Landskrona Ridklubb mellan klockan 17.00-19:00. Då finns skolans rektor och lärare på plats, liksom ridinstruktörer och elever.
– Intresserade ungdomar och föräldrar får möjlighet att ta del av presentation av skolan, ställa frågor som rör både ordinarie skola och specialidrott. De som vill är välkomna ut i stallet för att bekanta sig med stallet och hästarna. Skolans ridelever finns på plats för att berätta hur det är att gå på skolan.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close