FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Bra beslut om Brorsson

Samma dag som det pratas mittbackar i inför matchen-snacket med tränaren Magnus Pehrsson kommer beskedet att Franz Brorsson förlängt sitt kontrakt med MFF.

Det gamla gick ut efter 2018. Det nya löper till och med 2020.

Magnus Pehrsson var tydlig med att just nu består mittbacksparet i startelvan av Lasse Nielsen och Franz Brorsson. Eftersom avtalet som skrevs med Nielsen när han värvades inför årets säsong sträcker sig över 2020 har MFF därmed långa kontrakt med de två förstavalen i mittförsvaret.

MFF-tränaren var även öppen med att om någon av Brorsson eller Nielsen inte är tillgänglig är förstahandsalternativet i det här läget att flytta in Behrang Safari.

Känns som ett rätt självklart val. 18-årige lärlingen Dennis Hadzikadunic är inte färdig än och Felipe Carvalho har inte övertygat, varken under utlåningen till Falkenbergs FF ifjor eller i inledningen av årets säsong i MFF.

Safaris kontrakt löper förresten också över 2020. Hadzikadunic skrev ett lärlingskontrakt över 2017 och 2018 och Carvalho är bara MFF-spelare året ut.

Är mittbacksläget tillräckligt bra för ett lag som vill försvara SM-guldet och ta klivet ut i Europa?

Mitt spontana svar är ja.

Kari Arnason har visserligen lämnat, men det viktiga är att både Franz Brorsson och Lasse Nielsen passar mycket bättre in i det sätt som MFF och Magnus Pehrsson vill spela än Arnason gjorde. De har snabbheten som krävs för den högre pressen och Pehrsson kom in på exakt den egenskapen när han pratade om dem som förstaval, “det är inte många anfallare i Allsvenskan som är snabbare”.

2017 hade Nielsen/Brorsson varit förstaval i MFF även om Arnason varit kvar. Det var därför man släppte honom. Det är INTE det samma som att den isländske landslagsmannen är en dålig spelare, men för att hans kvaliteter ska komma till sin fulla rätt krävs det ett annat sätt att spela än det MFF satsar på. Just nu saknas han framförallt på defensiva fasta situationer, hörnor och frisparkar, där MFF hittills i år haft problem. Det är ingen slump, men ska gå att rätta till.

Det finns dessutom en joker i Rasmus Bengtsson.

Just nu tror jag inte ens han själv vet svaret på frågan om och när han blir en allsvensk spelare igen. Men det finns ett par klockrena skäl att hålla tummarna:

1.) Han är bra.

2.) Han har kontrakt inte bara i år utan även 2018 och 2019!

3.) Jag unnar honom verkligen att få komma tillbaka och slippa lägga av på det här viset.

Alla tre skälen tycker jag dessutom är bra argument för att inte värva in en ny mittback innan MFF vet hur det blir med hans eventuella återkomst i full kapacitet, och den är högre än 2016.

Tror förresten att det snart kan finnas en joker till med i leken. U19 har redan spelat tävlingsmatcher i Ligacupen. Jag var ute på Stadionplan 9 och tittade när Malmö FF körde över IFK Värnamo och blev mycket imponerad av mittbacken Hugo Andersson.

Om inget oförutsett inträffar tror jag faktiskt att Malmö FF lugnt kan släppa Felipe Carvalho och ändå inte behöva värva någon mittback innan Pontus Jansson bestämmer sig för att vända hem.

……………………………………………..

Lite mer från dagens träning på Malmö IP.

Startelvan mot Jönköping Södra kommer att se ut så här:

Johan Wiland . Andreas Vindheim, Lasse Nielsen, Franz Brorsson, Behrang Safari – Magnus Wolff Eikrem, Oscar Lewicki, Erdal Rakip, Tobias Sana – Markus Rosenberg, Mattias Svanberg.

Magnus Pehrsson mer eller mindre lovade dessutom att Anders “AC” kommer att få speltid. AC var riktigt bra på träningen och eftersom det är tre matcher kvar (J Södra, Molde och AFC) innan den allsvenska premiären räknar jag med att han kommer att spela från start mot IFK Göteborg den 1 april.

Anton Tinnerholm är frisk, skadefri och med i truppen, men läget känns rätt att ge Andreas Vindheim speltid från start som ytterback och inte som inhoppande yttermittfältare.

Jo Inge Berget och Pawel Cibicki är inte tillgängliga på grund av lättare känningar och Alexander Jeremejeff är sjuk. Med tre anfallare borta får Mattias Svanberg chansen som forward istället för Teddy Bergqvist. Det ska inte tolkas som att Bergqvist är på väg bort.

När jag pratade med Teddy Bergqvist efter torsdagsträningen berättade han att han nästan blev chockad när han hörde talas om ryktet att han var på väg att lånas ut till J Södra. Först blev han till och med rädd för att det pågick planer som han inte informerats om, men sedan fick han snabbt reda på att det inte fanns någon som helst sanning i spekulationerna.

Valet mellan Svanberg och Bergqvist ska heller inte övertolkas. Dels handlar det ju om att det kan vara bra att se Svanberg även som anfallare, dels om vilken av de två forwardspositionerna som ska besättas.

Och – avslöjade Magnus Pehrsson – egentligen skulle Alexander Jeremejeff ha startat.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close