InnebandyNyheter

Höllviken – innebandyns Barcelona

Graven var grävd.
Stenen ristad.
Då reste sig liket upp och gick.

Bottenstriden i SSL var dramatisk under lördagen.
Karlstad, Warberg och Höllviken gjorde upp om en plats i SSL nästa säsong, två lag skulle förpassas till allsvenskan.
En bit in i den tredje perioden räknade nog de flesta bort skåningarna. I Växjö låg laget under med 7-3 med knappa kvarten kvar att spela.

Då hände någonting ytterst anmärkningsvärt.
En slags Barcelonavändning i innebandyformat.
En kraftsamling som gick utanför ramarna – och som till slut skulle komma att betyda att Höllviken höll sig kvar i högsta serien.

Med exakt tolv minuter kvar reducerade Johannes Wilhelmsson till 7-4.
Därefter assisterade han fram till Daniel Persson och Pontus Karlsson som såg till att det blev 7-5 och 7-6.
Och som om inte det vore nog. Med 46 sekunder kvar kunde Christoffer Andersson skicka in kvitteringen, 7-7, assisterad av. Ja, ni fattar nog. Johannes Wilhelmsson (bilden).
Poängen betydde att Höllviken tog sig förbi på rätt sida strecket tack vare bättre målskillnad – och därmed spelar laget i SSL även till hösten.

Höllvikens ordförande Jörgen Hagmann följde dramat framför TV:n i hemmet.
Hur upplevde du den där andra halvleken?
– Med 7-3-underläge och kvarten kvar, då reste jag mig upp, gick ut i köket och började steka kyckling. Jag klarade inte av att se det.
– Innerst inne trodde jag stenhårt på dem. Men 3-7 mot Växjö, det skulle inte gå. Min äldste son sa att “det kommer att krävas en “Barcvariant”, men sådant sker inte två gånger samma vecka.
– Sedan vet man hur det är i innebandy. Om 100 experter med tolv minuter kvar hade fått säga något om våra chanser så hade 100 sagt: “Tyvärr, det är kört”. Växjö hade dessutom mycket att spela för.

Ändå tändes hoppets låga i Hagmanns vardagsrum.
– Vid 7-5, då hände det något… Sonens flickvän fick ta över kycklingen. Jag skrek rakt ut vid 7-6.
– Och när 7-7 kom kastade jag mig ur soffan och skrek rakt ut. Inte speciellt genomtänkt. BDet var bara euferi. Visserligen var det 45 sekunder kvar och man tänkte “detta kan inte vara sant”. Men när tiden gick ut så brast det, jag sprang som en dåre i huset. Det var ren lycka.

Beskriv skillnaden mellan att spela i SSL istället för Allsvenskan?
– Ur ett ordförandeperspektiv hade jag varit exakt lika stolt om vi spelat i Allsvenskan. Dock hade det varit synd om vissa spelare vars personliga karriärer hade mått bättre av att spela i högsta serien. Nu skapades ett lugn. Nu kan vi fokusera på att etablera oss i SSL – där jag anser att Höllviken hör hemma.
– Klubben har fantastiskt duktiga spelare som kommer underifrån. Om man inte kan behålla de bästa där kan raset bi stort.

Men som ordförande och sponsoransvarig borde det vara stor skillnad att jobba med ett lag i SSL kontra Allsvenskan?
– Ur PR- och eventsynpunkt så är det ingen dramatisk skillnad med SSL/Allsvenskan. Det vi gör med andra projekt i föreningen avgörs inte vilken division vi spelar i. Men visste, lite enklare blir det att jobba på elitnivå.
– Jag måste samtidigt rikta ett stort tack till sponsorerna. Ingen av dem hade lagt ner sitt engagemang hos oss om vi åkt ur SSL. De sponsrar föreningen i första hand. Elitlaget är intressant, men inte anledningen till att de sponsrar. De tittar främst på vilken roll vi har i samhället, hur vi jobbar med unga ledare och så vidare.

Jörgen Hagmann kan inte nog strö rosor kring elitlaget och dess tränare.
– Jag känner en otrolig stolthet för föreningen. Vi samlades på Hipp igår kväll och delade en fantastisk glädje. Grabbarna var så nöjda och lättade! De har levt under nedflyttningspress de sista… 20 omgångarna. Att i den pressen klara av det man gör även mot Pixbo och Helsingborg är otroligt starkt. Laget visade att man kan klara det med många egna spelare.
Kan ni behålla laget till nästa säsong?
– Min känsla är att vi kan behålla i stort sett alla. Det är ingen som aviserat att de vill vidare. Höllviken har kontrakt med 85 procent av spelarna, övriga 15 procent sa vi att vi skulle prata med efter det att vi vara klara med den här säsongen. Många har civila karriärer att ta hänsyn till. Men jag tror att så gott som alla är beredda att satsa nästa säsong också, avslutar Jörgen Hagmann.

Christoffer Ekmark

Fotnot: Cred till Mikael Håman för ingressen.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close