Nyheter

Malmö FBC siktar mot publikrekord och historisk slutspelsplats

På Söndag kan historia skrivas i Baltiska Hallen när damerna i Malmö FBC tar emot IKSU där man har chans att för första gången ta sig till slutspel.

Slutet av damernas SSL är en spännande historia för Malmö FBC.
På Söndag tar de emot seriesegrarna IKSU på hemmaplan i Baltiska Hallen i Malmö.
Motståndet har varit överlägset bäst i år med 24 vinster på 25 matcher och en målskillnad på 207-81 (+126!). Malmö har tre poängs försprång till jagande FBC Uppsala som samtidigt spelar hemma mot tabelltrean Täby, men Malmö har allt i egna händer och tar man bara poäng så är det klart att Malmö spelar slutspel, ett historiskt sådan då det i så fall blir för första gången.
Vi tog oss ett snack med huvudtränare Mikael Jeppson inför rysaren på Söndag.

– Ja men vi har en go känsla inför matchen. För bara en månad sen låg vi nio poäng efter en slutspelsplats och det hade varit en himla tråkig avslutning. Men vi höjde oss och nu har vi en riktigt häftig avslutning på säsongen. Sen är det klart att de här 3 poängen och 9 plusmålen inte är något man kan stirra sig blind på. Uppsala möter Täby som inte har något att spela för och de har ju spelat bra mot Täby tidigare, så ingenting är klart än.
I Malmö står seriesegrarna IKSU för motståndet, ett lag som varit överlägsna under året.
– Ja de är ju så klara som man kan vara. Men jag tror inte att de kommer hit för att spela av matchen. IKSU har ju bara en växel, de kommer nog ösa på som vanligt. De vill ju ha en bra känsla inför slutspelet. Sen är det ju en TV-match också, och då vill man ju visa sig från sin bästa sida så klart.
Men vad de gör kan vi inte påverka,. De är ju riktigt bra, tolv av femton är ju landslagsspelare i olika landslag. VI får fokusera på vårt egna spel, det är det vi kan påverka. Sen vet vi ju hur de spelar och vi har analyserat dem och ska lägga upp en gameplan för matchen så klart. både offensivt och defensivt. Vi kan som sagt inte bara förlita oss på ledningen vi har mot Uppsala och bara fokusera på defensiven, vi måste våga anfalla också, vi får inte vara rädda.

Om man skulle analysera säsongen som helhet så tycker Mikael att det har sett bättre ut än förra året, även om det finns punkter att jobba på.

– Vi har haft ett mycket mycket bättre lag än i fjor. Vi har utvecklats på många punkter, det har vi visat framförallt mot topplagen. Det är egentligen bara IKSU vi inte tagit poäng av från topplagen. Högstanivån är det absolut inget fel på, där har det varit ett stort lyft från i fjor.
Sen har vi haft minst sagt bleka och dåliga prestationer också, och då vinner man inga matcher.
Vi är inte riktigt där än där vi kan gå in med 70% och tro att vi kan vinna matcher i SSL.
Vi har varit ojämna och ett tag såg det mörkt ut ur slutspelsperspektiv. Så man måste ju vara nöjd med utvecklingen trots dipparna, och vad de beror på får man sätta sig ner och analysera i efterhand.
Det kan vara ”det svåra andra året” där man kanske tagit för lätt på vissa uppgifter. Sen är det ju kämpigt också för tjejerna, det är långa resor, mycket träning och sen har de ju jobb och liv vid sidan av innebandyn också.

Vad det skulle innebära för klubben och regionen att gå till kval är inget Mikael sticker under stolen med.
– Ja herregud det är ju första gången i Skåne där ett damlag skulle gå till slutspel om det blir så.
Vi behöver framgångar här nere. Det behöver inte bara vara vi som lyckas. Jag hoppas att vi kan dra med oss lite från distriktet och visa unga spelare att det går att komma så här högt även i Skåne.
Skulle vi nå en slutspelsplats så är det ju den bästa placeringen i klubbens historia dessutom, så det är klart det skulle betyda väldigt mycket!
Sen hur långt vi skulle kunna gå, det där beror helt och hållet på vem man eventuellt kan stöta på i kvalet. Om vi skulle gå till slutspel så finns det risk att IKSU väljer oss och då blir det svårt. Som jag sa så kan vi störa alla topplagen, och det har vi gjort, men för att störa dem i fem matcher krävs det något utöver det vanliga. Vi bygger ju även långsiktigt så det är ju ingen katastrof ifall vi skulle missa slutspelet nu, eller ta oss dit och åka ut i kvarten. Det är ändå ett steg framåt.
Vi är inte och snackar om sm-guld än, även om det så klart är dit vi siktar längre fram.

Vad som bäddat för positionen laget nu befinner sig i, receptet för framgång, är en mix av olika saker.
– Jag tycker att vi som lag blivit bättre med boll och vi har även fått ha mer boll. Tidigare har vi varit mer av ett kontringslag, men i år har vi fått ha mycket mer boll, och vi har också utvecklat det spelet.
Även försvarsspelet har blivit mycket bättre, vi har ju släppt in betydligt färre mål än förra året.
Till nästa säsong tycker jag det handlar om att hitta balansen i laget.  Att man orkar med en hel säsong utan att få de här dipparna som vi haft i år. Vi hade ju sju raka förluster, det håller inte. Vi behöver få in mer helhet, bli bättre på allt, få mer kontinuitet i spelet. Det känner vi av själva så klart, att vi inte varit så jämna. Powerplay och boxplay har väl inte varit slutspelsmässiga direkt. Vi har även tagit många onödiga utvisningar, något vi måste bli bättre på även om vi har ett spel där vi kommer vara i topp av utvisningsligan framöver också. Vi har heta spelare och de går hårt åt, det ligger lite i spelstilen, men vi vill ändå få ner det något på den fronten.

Några sista ord innan den rafflande matchen på Söndag?
– Ja det ä ju fri entré så kom ner till Baltiska! Vi vill ju sätta publikrekord och få så många som som möjligt att komma och kolla på oss, så ni är alla varmt välkomna till Baltiska Hallen på Söndag. Matchen börjar 13.00

 

– Martin Sánchez Grahn

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close