HandbollHandbollsbloggenNyheter

Oj oj oj – OV

IFK Ystad out.
OV Helsingborg in.

Där har ni den skånska rockaden i Handbollsigan/Allsvenskan den här säsongen. OV krossade, manglade, pulvriserade och förnedrade Alstermo i seriefinalen. 19 bollars segermarginal!
Att Ystad ska ha två lag i högsta serien känns en gnutta överarbetat och att IFK Ystad med sin obefintliga kassakista skulle kunna etablera sig på den nivån kändes aldrig aktuellt.
OV Helsingborg, däremot, har helt andra förutsättningar. Den här gången tror jag att de nått högsta ligan och stannar där. Ett bra tag.

Organisationen, ekonomin, handbollshistorien, den nya arenan (även om de i Allsvenskan spelar i klassiska Idrottens Hus) och den egna ungdomsverksamheten är faktorer som talar för att klubben står på stadiga ben. Dessutom har det börjat bli stort intresse på stan för laget. Inte för att lokalpressen matat på med mängder av artiklar tidigare under säsongen, Rögles J20-lag kan ju ha haft match, men ändå..

Egentligen kunde/borde OV har varit i Handbollsligan redan i fjor. 2-0 i matcher i kvalet mot Karlskrona kändes ju tryggt och man var nära att fixa det i tredje matchen. Men då hade man en otillräcklig bredd, spelarna gick på knäna till slut.
Nu fanns bredden, orken och kunnandet där på en högre nivå.

Och ska vi titta på ett bredare skånskt perspektiv så är det garanterat nyttigare med Helsingborg i högsta serien än IFK Ystad. Handbollen i nordväst har halkat efter. OV har inga lokala föreningar som de kan samarbeta med eller hämta ungdomar från. Landskrona har (tillfälligt) lagt ner sitt herrlag ”Gubbarna Wargo”. Åstorp har inget lag och inåt i landet är det ”dött” hela vägen fram till Vinslöv. Höganäs har ingenting och Sierra i Ängelholm kraschade fullständigt och lades ner i vintras.

OV:s avancemang till Handbollsligan gör att vi behöver fler skånska lag till Allsvenskan för att få balans. IFK Ystad räknar jag med flyttas ner – de är halvt avsågade och har ett jobbigt program kvar.
I division ett södra krigar IF Kristianstad (som ju brutit sig loss från IFK) och Vinslöv upp om en eller kanske rentav två kvalplatser. Och blott en poäng bakom har H65 Höör (!) fått vittring på kvalbiljetten – de som var tippade att åka ut en bra bit in på höstsäsongen… Skulle H65 (22 p) lugga Warta (24 p) på söndag skulle de båda 23-poängarna Vinslöv och IF Kristianstad jubla högt. Serieledande Hisingen/Torslanda (28 p) verkar ha ryckt för gott.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close