FotbollMalmö FFNyheter

Oscar Lewicki har hittat rätt

Oscar Lewicki har haft en bra försäsong i MFF.

Och fått ett stort lyft i jämförelse med förra våren.

Den största skillnaden är att han nu verkligen har hittat rätt i sin roll på mitten, i press- och omställningsspelet, både defensivt och offensivt..

_ Jag tror att alla är lite klarare på vad de ska göra just när vi ska vinna bollen högt och när vi ska ligga lite lägre. Att varje spelare i sin roll har fått en väldigt klar bild på hur vi ska agera, säger den 24-årige centrale mittfältaren.

Det går väl lite snabbare också?

_ Det gör det och jag tycker vi blivit väldigt bra på att istället för att behöva tänka en sekund på vad man ska göra så sitter det där. Därför känns det riktigt lovande.

Att sätta ett bra presspel tar tid.

_ Så är det. Alla ska vara med på det och alla göra ett 100-procentigt jobb efter ritningarna. Sedan har du ju en motståndare också och deras skicklighet påverkar.

Upplever du det som att ni försökte göra en sak förra året utan att riktigt lyckas och att i år försöker ni göra delvis samma sak fast lyckas bättre?

_ Lite grann. Det är klart  att det finns saker som är likt sättet Allan Kuhn ville spela på i början och det vi gör nu. Sedan finns det mycket som skiljer sig också.

Gynnar det här spelet dig mer än som det såg ut ifjor?

_ Det kan jag hålla med om!

Du fick rätt mycket kritik, framförallt förra våren och det var väl delvis på grund av din roll i laget?

_ Nja, det är möjligt. Men att älta i det ska man nog inte göra. Jag känner att jag inte vill prata alltför mycket om den saken, det som varit har varit och det känns förbannat bra nu. Jag känner mig nöjd med min roll, att jag är inne i en bra form och att laget har något väldigt spännande på gång.

Där kan man ju tycka att det är konstigt att nu när det stämmer bättre är du inte med i landslaget medan du var det när det inte stämde alls.

_ Det kan jag också hålla med om. Men det finns alltid saker som påverkar. Andra spelare tar kliv och är i bättre form kanske och landslaget har ny tränare.

Har du ambitionen att komma med igen?

_ Ja, det är klart. Man vill alltid vara med i landslaget. Fortsätter jag att jobba på så här hoppas jag att chansen kommer.

Är det stor skillnad på att spela med Erdal Rakip och Anders Christiansen?

_ Klart att det finns skillnader. De har olika styrkor, men båda är bra box till box-spelare, de springer mycket och jobbar. Min roll blir inte så mycket annorlunda beroende på vem jag spelar med. Det är mera att vi ska läsa av varandra under matchen. Jag tycker att det funkar bra med både AC och Rakip.

Och i backlinjen har ni fått in Lasse Nielsen som är mer bekväm med att pressa högt.

_ Franz och Lasse är backar som vågar kliva och gå in framför anfallaren och bryta. Sedan tycker jag att de är bra på att våga sticka in bollen vilket gör att det öppnar sig möjligheter för oss innermittfältare att öppna upp spelet ännu längre fram. Jag tror att det är jävligt viktigt just att de har självförtroendet att våga hitta in till oss även om det råkar vara en lite knivig passning.

Är MFF ett bättre lag än förra året?

_ Ja det tycker jag. Det finns många komponenter i spelet. Vi har även flera spelare som tagit stora kliv, Pawel Cibicki har kommit tillbaka från Jönköping med ett stort självförtroende och utvecklats på alla plan. Han känns jättespännande. Franz har vuxit ännu mer och spelare som AC och Magnus Wolff Eikrem hade en säsong 2016 som måste gjort att de växt som spelare. 2017 blir ett spännande år.

Med tanke på att konkurrenterna vässat trupperna kanske det behövs att ni blivit bättre?

_ Det är bara kul att det värvas in starka spelare till Allsvenskan, det gynnar svensk fotboll.

Ditt gamla Häcken ser spännande ut.

_ Väldigt, de har ju ny tränare också så vi får se vad det kan innebära. De har fått in Erik Friberg och Alexander Faltsetas som är grovjobbare på mitten och Alexander Farnerud är en klasspelare.

Har Häcken kommit till stadiet där de kan se sig själva vinna SM-guld?

_ Det är jag övertygad om. Sedan kommer vi ju att se till att det inte sker.

_ Tidigare har Häcken nöjt sig med sin plats i näringskedjan och satsat lite mindre. Nu lägger man mer pengar på spelartruppen och då vill man vara med och fajtas i topp tre. Gärna MFF som etta och Häcken som tvåa i sluttabellen. Förutom MFF är Häcken den klubb jag varit i och känner lite mer för.

Kan du se något annat lag utmana om guldet?

_ AIK i så fall. Kristoffer Olsson är en mycket bra spelare, det vet jag efter att ha spelat massvis tillsammans med honom i landslaget och Simon Thern är i sina bästa stunder också en mycket duktig spelare. Kan dessutom Henok Goitom komma tillbaka i gammal form blir det ännu bättre. Så AIK kan säkert utmana. Djurgården är också spännande.

Hur kul är det med en premiär mot IFK Göteborg borta mot kanske 6 000 MFF-supportrar på plats?

_ Mycket spännande och roligt. Alla jag pratar med ska dit, känns det som. Det är en jäkla fin premiärmatch och vi har ett fint facit mot dem.

Ole Törner

 

 

Relaterade artiklar

Close