FotbollMalmö FFNyheter

MFF lånar ut Erik Andersson

Malmö FF gör som förra året och lånar ut Erik Andersson till Trelleborgs FF.

– Jag har vetat ett tag att det var på gång och det känns bra. Eftersom jag spelade där förra året vet jag att det är en klubb jag trivs i och redan då kändes det som om vi skulle kunna utmana i toppen. Nu har ju dessutom lagets förstärkts lite, säger den 19-årige mittfältaren.

Precis som 2016 kommer Erik Andersson att tack vare de två klubbarnas samarbetsavtal kunna träna och spela med båda lagen. MFF styr frågan och avgör när och hur mycket han ska delta i TFF:s träningar och matcher.

UEFA:s regelsystem stoppar dock honom från att vara med i MFF:s Europa-matcher.

Förra säsongen var Erik Andersson helt ordinarie i TFF och spelade 16 matcher i Superettan. I augusti drabbades han dock av en korsbandsskada och har efter det rehabiliterat sig i Malmö med hjälp av MFF:s medicinska team.

– Det är givetvis en trygghet att komma till ett lag som gav mig chansen att få speltid förra året. Då vet jag att jag kan få det nu också när jag är redo. Jag börjar träna på måndag, sedan får vi se hur lång tid det tar innan jag är beredd att spela matcher också.

Korsbandsskadan uppkom på en träning i början av augusti förra året och det är nästan åtta månader sedan han blev opererad. I praktiken har det trots allt gått relativt snabbt att komma tillbaka, men det har inte känts så.

– I alla fall inte i mitt huvud. Där har det känts som evigheter och det är klart att jag längtar efter att få spela igen, säger Erik Andersson.

MFF:s sportchef Daniel Andersson är nöjd med överenskommelsen.

– Alldeles före korsbandsskadan tyckte vi att han tog stora kliv. Han spelade 90 minuter nästan hela tiden i Superettan och var en av TFF:s tongivande spelare. Förhoppningen är ju att han ska få den utvecklingen igen och ta ytterligare kliv. Kanske kunna konkurrera om en A-lagsplats i MFF redan i år, men mer realistiskt nästa år. Vi ser potentialen i honom, betonar Daniel Andersson.

Han berättar också att det varit ett planerat beslut från MFF – och TFF – att vänta med utlåningen till dess att rehabiliteringen fram till full fotbollsträning var fullföljd.

– Inte minst för Eriks egen skull. Vi ville ge honom en lugn miljö att komma tillbaka i och att han skulle få permanent tillgång till vårt fysiska och medicinska team. Det kommer han att ha även i fortsättningen.

Totalt får MFF ha sex spelare i så kallade samarbetsavtalsutlåningar, det vill säga där spelarna kan gå fram och tillbaka mellan klubbarna. Just nu har man placerat spelare i två klubbar och en i varje. Förutom Erik Andersson i Trelleborgs FF handlar det om den unge målvakten Jakob Tånnander i division 2-laget Österlen FF.

– Teoretiskt sett kan man flytta fram och tillbaka obegränsat. Erik kan spela med oss klockan 14 och med TFF samma dag klockan 16.

– Det som gör det svårare att använda lösningen är att UEFA har en begränsning i det internationella spelet. Samarbetsavtalen är en svensk lösning. I UEFA är det så att när spelaren, Erik eller Jakob, representerat klubben de lånas ut till är han låst för oss i Europa. Det är en nackdel, säger Daniel Andersson.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close