Nyheter

Personlige Persson: “Jävligt jobbigt att komma till Malmö”.

Växjö reducerade, i en tight match som dom kontrollerade. Malmö inte 100% heta, som upplagt för en 100% publikupplevelse i Malmö Arena på måndag! Och låt oss ta den här krönikan åt det hållet – publikupplevelse.
Hockeyn i Malmö har under ganska lååång tid legat slumrande, typ 15 år närmare bestämt ur ett slutspelsperspektiv på högsta nivå. Men även ur ett generellt perspektiv i Malmö. Fotbollen har varit tokdominerande! Och det är egentligen inte så konstigt om man tittar tillbaka på dessa två stora sporter ur ett malmöperspektiv under ovan nämnda tidsperiod.

Malmö Redhawks hade sin korta storhetstid så långt tillbaka som under första halvan på 90-talet, då man tog två SM-guld, och ett Europacupguld. Malmö IF hade spelarprofiler som var otroligt starka personligheter och dessutom spetsspelare i världsklass inom sporten. Jag tänker såklart på Pekka, Peter A, Helminen, Svehla, Rihijärvi o.s.v. Ett lag som utmanade på så många sett.

Man var sådär drygt malmöitiskt kaxiga, och som den attityden kräver – man levererade därefter!
Och då vinner man Malmöbornas och till viss del Skåningarnas hjärtan och engagemang. Och vi skåningar kan när det behövs vara otroligt högljudda och tillräckligt enögda för att det skall vara jävligt jobbigt att komma till Malmö och vara motståndare. Det har vi sett vid ett flertal tillfälle på fotbollsstadion när Malmö FF spelar sina matcher, både i Allsvenskan och i Europa.

I Malmö duger inte ljummen mellanmjölk, det är allt eller inget på något vis. Och trycket man kunde skapa i gamla Isstadion hänger så klart med som ett av dom stora idrottsminnena under tidigt nittiotal. Det ligger i Malmöbornas DNA att ”hålla låda” om det krävs.
Däremellan hamnade Malmöhockeyn i ett slags dödläge, där en massa maktkamper, misslyckade satsningar och affärer tyvärr förstörde den plattform som man lyckats bygga upp, och därmed även relationen man byggt med publiken. Och man skall komma ihåg en sak, I Malmö är arbetarklassen stark och stolt, och vägrar låta sig imponeras av någon ”sprätt” som bara vill synas själva! Vem fan tror den att han e?
Och just här, tycker jag att klubben äntligen börjat hitta rätt igen!

Nej, man har inga megastjärnor i världsklass inom sporten, stjärnorna drar till väst eller i andra hand öst, och samlar en massa dollar på banken. Men det jag menar att man lyckats med är att äntligen ställa ett Malmö Redhawks på isen som är ett Malmölag, och däromkring Skånskdanskt lag. Ett lag som Malmöborna kan känna igen sig i. Stenhårt arbetande hockeykrigare, som snackar skånska i intervjuerna och aldrig viker ner sig! Det är sånt som älskas i Malmö och Skåne och hatas på andra ställen! Jag menar, bara att man fyller arenan med Skånska flaggan istället för den Svenska är ett statement, VI är ert lag! Kom hit och stötta oss! Som det sjungs i Redhawks hymn: I Skånes hjärta finns en stad – Med kärlek djupt rotad i vår ryggrad – Stolthet fyller oss med mod – Krigar vi i varje period. (Vill du lyssna: klicka här)

 

Och en publikupplevelse väl värd att vara en del av! (filmen från senaste kvartsfinalen i Malmö Arena) Och här måste vi ge staben i och runt Malmö Redhawks just nu som på ett långsiktigt och tålmodigt sätt byggt upp den plattform som nu börjat bära frukt, och sportslig framgång i viss mån.
När dom här pusselbitarna börjar hänga samman visar det sig att den slumrande hockeypubliken finns därute. Man suktar bara efter den framgång man så gärna vill vara del av, att kollektivt kunna glädjas åt och samlas kring, det som fotbollen så framgångsrikt erbjuder under sommarhalvåret.

Mitt tips – ta dig till arenan för på måndag smäller det, och Malmöpubliken kan hjälpa sitt lag till en semifinalplats i ett SM-slutspel, för första gången på 15 år!

Robert Persson

Relaterade artiklar

Back to top button
Close