HandbollHandbollsbloggenNyheter

Ännu ett nytt skånskt SHE-lag?

Så.

HK Malmö har slagit sig ihop med Dalhem och ska bilda ett damlag som ska upp i SHE (de börjar till hösten i division två).

Det är stora ord.
Men tro inte att man bankar på tomma trummor.
Jag är övertygad om att de kan lyckas.

HK Malmö har jobbat hårt, och fortsätter att arbeta, med en stark nätverksgrupp. Det är flera tunga aktörer med, flera hundra totalt, och det är naturligtvis mer stabilt ur ett längre perspektiv jämfört med att förlita sig på en affärsman från mellanöstern (eller någon annanstans…)

Och naturligtvis är det inte en enkelriktad satsning på blott ett herrlag som lockar. Det är ett LEVANDE nätverk, sociala engagemang, jämlikhet och alla andra värden som man vill förknippas med.
Då är det klart att en elitförening måste ha ett damlag.

Igår snöade vi in på Ystad IF:s uttalade mål att nå SHE år 2020 – och att det är fullt möjligt om man värvar med lite känsla. Det är nämligen inte speciellt “dyrt” att nå eliten och har man en välmående organisation, ett starkt varumärke och vettiga människor i beslutsposition så borde det kunna gå.

Det var inte många år sedan affärsmannen Jan Hansson bestämde sig för att starta ett elitlag i lilla Höör. “Herridrott är för dyrt. Damidrott är ingenting i kostnader jämförelsevis. Dessutom är det roligare.”
Nu har Höör ett etablerat elitlag som vunnit en europeisk titel (de är nära en andra). Klubben har som mål att ta Champions League till Höör. Det låter absurt, men är absolut ingen orimlighet. Jan lyckades med sitt division ett/två-lag.

I Kristianstad har en liknande resa gjorts. Än så länge är IFK Kristianstads damer och Kristianstds HK två olika saker. Men de senare har heltidsanställda spelare i en stad som har handbollsklister i sitt dna. Det tog inte lång tid att göra KHK till en av landets sju-åtta bästa klubbar. Och man fortsätter att bygga.

Då har vi i SHE idag:
LUGI – som är extremt etablerade och sitter på en fantastisk tillväxt.
H65 Höör – som är etablerade – men är sårbara med sitt beroende av ett fåtal sponsorer.
Kristianstad HK – som just etablerat sig och som har potential att växa, inte minst när (jag skriver inte “om”..) de tar steget in i IFK Kristianstads organisation.
Team Eslöv – som ska kvala för att hålla sig kvar, är på väg att tappa sina två stjärnor (systrarna Bardis) och har en gles ungdomssektion samt halvdant med sponsorer och publik.

Underifrån har vi:
* YIF i division ett som “ska” till SHE.
* Nya HK Malmö i division två som “ska” till SHE.
* Nya H43 som är på väg till tvåan men har en enorm U-sektion och en extremt lovande 01-kull och “ska” tillbaka till eliten.
* OV Helsngborg som kvalat åt olika håll i Allsvenskan ett tag, men som är en del i en organisation som växer och som inte behöver trycka på många knappar för att få en satsning på damlaget att ta fart.

Hur det än utvecklar sig så är det viktigaste att elitspelarna inom svensk handboll kan börja försörja sig ordentligt på det.
Med fler föreningar som har täckning för en satsning desto hetare blir spelarmarknaden – och desto attraktivare blir svensk handboll. Att det finns ett stort intresse för damhandbollen vet vi. Åk över bron så är det stekhett. Nu har visserligen Danmark inte så mycket annat att skryta med, men ändå. Kan vi se en liten tendens att skåne börjar bli lite som Danmark på det sättet? Lite lite liiiiiiite samtidigt som det är långt långt lååååååååånt kvar…?

Jag tycker mig ana, bland annat i satsningarna som görs i Ystad, Kristianstad och Malmö med stora företagsnätverk i ryggen, positiva snöbollseffekter för damhandbollen. Så positiva att Svensk Handboll snart kan börja sälja produkten på allvar – inte bara i landslagssammanhang.

Det var allt för ikväll. Nu ska jag få tummarna ur med min skånska handbollspod. Ole Törner har lekt ensam för länge med sin MFF-pod och sin Hockey-pod…

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close