MotorNyheter

Jimmy Eriksson ska köra GT-racing för mästarteamet

Jimmy Eriksson från Tomelilla inleder ett nytt kapitel i racingkarriären under 2017 när han tar plats bakom ratten i en Mercedes-AMG GT3 hos regerande mästarteamet HTP Motorsport i Blancpain GT Series, världens största mästerskap för GT-bilar.

26-årige Eriksson – som tidigare tävlat i formelbilsracing i bland annat Formel 3, GP3 och GP2 – har under vintern noggrant utvärderat en rad olika alternativ inför framtiden, och har nu alltså landat ett kontrakt som placerar honom i en av GT-sportens mest attraktiva sitsar.

– Jag är väldigt glad över att kunna presentera den här satsningen idag, säger Jimmy Eriksson.

– Det ligger många månader av noggranna funderingar bakom det här, och under den tiden har jag verkligen förstått varför GT-racingen har vuxit så enormt kraftigt på sistone. Det är en fantastisk plattform som öppnar upp helt nya möjligheter för många förare. Det här är rätt steg för mig i det här skedet av min karriär och att dessutom få göra detta tillsammans med de regerande mästarna känns extra häftigt.   

Med satsningar från biltillverkare som Mercedes, BMW, Audi, Bentley, Porsche, McLaren och Ferrari är Blancpain GT Series världens idag största och mest populära GT3-mästerskap. Kalendern omfattar totalt tio deltävlingar på välkända banor runt om i Europa, och inkluderar det berömda 24-timmarsloppet på belgiska Spa-Francorchamps den sista helgen i juli.

Tävlingsupplägget innebär att flera förare delar bil, med obligatoriska förarbyten under racen. Det är inte ovanligt med startfält på över 60-talet bilar och runt 200 förare.

2016 års upplaga av Blancpain GT Series vanns av tyska HTP Motorsport, det team som Jimmy Eriksson nu alltså direkt får chansen att representera under sin första säsong i GT-racing. Tomelilla-pågen kommer att köra en Mercedes-AMG GT3, försedd med en 6.3-liters V8-motor som levererar runt 550 hästkrafter.

– Jag har gjort ett antal tester under vintern och har fått ett väldigt bra mottagande på flera håll i GT-världen. Med HTP Motorsport vet jag dock att förutsättningarna verkligen finns där för att vinna, och vi har haft ett par mycket positiva tester tillsammans i Italien. Jag har en del att lära mig, men min målsättning är att göra ett bra jobb för teamet redan i första racet och visa att jag har vad som krävs i den här typen av bil, säger Jimmy Eriksson.

Blancpain GT Series utgörs i praktiken av två separata mästerskap: Sprint Cup och Endurance Cup. Det förstnämnda omfattar hälften av säsongens deltävlingar med kortare race över en timme, där två förare delar bil. Endurance Cup består av övriga fem helger, med lopp som sträcker sig över längre distanser och där tre förare delar bil.

Jimmy Eriksson kommer att köra HTP Motorsports bil nummer #86 i Sprint Cup-evenemangen, och #84 i Endurance Cup. Vid sin sida i Sprint Cup får Eriksson den meriterade österrikaren Dominik Baumann, medan förarkollegorna för Endurance Cup-helgerna ännu inte är bekräftade.

Den eller de förare som uppnår bäst resultat sammantaget i Sprint Cup och Endurance Cup utropas till mästare totalt i Blancpain GT Series, en titel som Baumann körde hem förra året tillsammans med tyske Maximilian Buhk.

– Vi är mycket glada att ha Jimmy hos oss den här säsongen, säger Norbert Brückner, teamchef.

– Han har redan bevisat sin talang och fart många gånger i formelbil, så vi var inte förvånade över hur snabbt han anpassade sig till vår Mercedes-AMG GT3 under de tester vi gjort tillsammans. Jimmy har dessutom den team spirit som krävs när man delar bil med andra förare. I Dominik Baumann får Jimmy möjligheten att stötta sig emot den regerande mästaren i det här mästerskapet, och jag är övertygad om att de snabbt kommer bli en duo att räkna med i den absoluta toppen.

Jimmy Erikssons GT-debut äger rum redan nu till helgen, när Blancpain GT Series inleds med en Sprint Cup-deltävling på Misano-banan utanför Rimini i östra Italien. Första Endurance Cup-loppet körs tre veckor senare, också det på italiensk mark på anrika Monza.

Totalt ska sju olika länder besökas under årets säsong, med final i Barcelona den 1 oktober. Alla race streamas live på mästerskapets hemsida, www.blancpain-gt-series.com.

Foto: Mattias Persson / Motorsport Publication & HTP Motorsport

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close