Nyheter

FC Bellevue överklagar – “Dödshotet ett missförstånd”

“Ett allvarligt dödshot” förklarade tävlingskommittén låg bakom säsongsavstängningen på en spelare i FC Bellevue.
– Det är en incident som misstolkats och fått helt felaktiga proportioner, säger klubbchef Caspar Pauckstadt som kommer att överklaga beslutet.

I Malmö Mästerskapen möttes den 22 februari FC Bellevue och Bunkeflo FF. Efter en händelse i den matchen har en spelare i Bellevue stängts av resten av säsongen.
I ett pressmeddelande som publicerades förra veckan skrev Skånes FF:
”TU (tävlingsutskottet) ser mycket allvarligt på grovt olämpligt uppträdande där spelare verbalt uttrycker nedsättande och kränkande ord och därtill uttalar dödshot mot våra funktionärer. En tydlig signal på detta sänds i det aktuella ärendet där den anmälde spelaren nu stängs av under hela innevarande säsong.”

Handlingarna är endast för så kallade berörda parter (anmälare och anmäld part).
– Det rör sig om ett allvarligt dödshot från spelaren riktat mot domaren, säger tävlingsansvarige Mats Hansson.
Spelaren ifråga har stängts av från all fotboll till och med den 30 september.
Tävlingsutskottet hade när de tog beslutet bara ena versionen att ta del utav. Något yttrande lämnades nämligen aldrig in från spelaren. Yttrandet får nämligen bara komma från spelaren själv.
– Det var en miss av vår spelare. Spelaren ifråga är 17 år så det är sådant som lätt kan hända, men det är viktigt att få fram en rättvis bild av vad som hände, säger Pauckstadt.

Så. Vad hände?
– Upprinnelsen är en situation där en av våra spelare ska få gult kort i slutet av matchen. Domaren, en äldre man, ropar då åt den spelaren att komma till honom för ett snack. Då reagerar den dömde spelaren, och säger till domaren “du behöver inte skrika så”. Domaren svarar då med att ge 17-åringen gult kort och säger något i stil med “ett ord till och du åker ut”. Vår spelare reagerar med ett “okej” och applåderar därpå beslutet när han går därifrån – och får då sitt andra gula och blir utvisad.
Och det är då det brinner till?
– Ja. Spelaren känner sig provocerad av domarens agerande och fäller en nedsättande kommentar när han lämnar planen. “Du är så gammal att du kan dö när som helst”. Det är en grov förolämpning, men absolut inte en kommentar som kan tolkas som ett dödshot. Det är snarare en frustrerad 17-åring som känner sig trampad på tårna och inte tycker domaren är lämpad att döma fotbollsmatcher p g a sin ålder. Sedan fortsätter tyvärr spelaren att fälla liknande nedlåtande kommentarer mot domaren från sidlinjen när denne inte vill starta matchen förrän spelaren lämnat arenan. Vi ser såklart mycket allvarligt på detta och vi har jobbat mycket med just denna spelares uppträdande. Han har nämligen blivit avstängd för snack tidigare.

Har det handlat om hot då?
– Nej, det är “bara” olämpligt språk. Något vi i klubben verkligen inte står bakom. Men i en förening kastar man inte ut folk av sådana anledningar, man jobbar med dem och försöker få dem att bättra sig. Domarna skall rapportera sådana här händelser och spelarna skall ta sitt straff därefter, men dödshot!? Det som är längst ut på skalan av våld. Nej. Inte i det här fallet. Det här är en feltolkning av ett händelseförlopp som fått absurda proportioner. Den här händelsen skulle inte platsa på topp-100 listan över incidenter, bara i malmöfotbollen. Där är det ofta fullt slagsmål i de lägre serierna och en hotbild kring matcherna som ligger på en helt annan nivå – med vuxna män.
– Men Skånes Fotbollsförbund har precis fått nya direktiv från Svenska Fotbollsförbundet och när man hade ärendet på bordet så togs beslutet enbart på domarens rapport. Därför kommer vi nu skicka in en skriftlig redogörelse och överklaga beslutet. Jag har även varit i kontakt med Skånes FF som verkligen lyssnat på vad vi hade att säga.

Hur hanterar ni som förening den här 17-årige killen?
– Jag känner ett ansvar för pojken och vi måste självklart fortsätta jobba med honom. Det hade varit helt fel utesluta honom ur klubben, vi har ett större ansvar än så. Killen är 17 år, har en lite tuffare bakgrund, men har kommit in jättebra i FC Bellevue, vars A-lag huvudsakligen består av killar i 16-18-års åldern och några 20-åringar. Vi har en jättefin ungdomsverksamhet i FC Bellevue som vi är väldigt stolta över, och det har vi för att vi tar hand om våra spelare och tror på dom. Men naturligtvis händer det också att de trampar fel, och då måste vi också finns där för dem.
– Fair Play är också en väldigt viktigt del i vår förening, i fjor var FC Bellevue i topp av Fair Play-ligan med minst antal gula kort. Det vittnar lite om det arbete vi lägger ner på att fostra våra unga spelare.

Christoffer Ekmark

Skånes FF stänger av spelare efter dödshot

Relaterade artiklar

Back to top button
Close