FotbollMalmö FFNyheterTrelleborg FF

TFF-tränaren: Marko måste inse sin talang

Trelleborgs FF har ett lyxproblem inför Superettan-premiären mot HIF. Både Fredrik Fritz Persson, 34, och Marko Johansson, 18, är heta kandidater att vakta buren. Eller är det ett lyxproblem?
– Jag tycker att båda måste göra mer för att påverka sin situation, säger tränaren Patrick Winqvist i en intervju med TFF-podden.

Det var under måndagens upptaktsträff för Superettan som huvudtränaren Patrick Winqvist fällde den syrliga kommentaren: ”båda verkar göra allt för att den andre ska få stå”, om målvaktssituationen i Trelleborgs FF. Han syftar på konkurrensen mellan fjolårets startmålvakt Fredrik Fritz Persson, 34, och den inlånade MFF-talangen Marko Johansson, 18.

Efteråt berättar Winqvist, i en intervju med TFF-podden, att det var sagt ”med glimten i ögat”. Men också för att ”väcka dem”.

– Jag tycker att både Marko och Fritz måste göra mer för att påverka sin egna situation. Då handlar det mycket om sådant som sker utanför fotbollsplanen, säger Patrick Winqvist.

– I Markos fall handlar det om att gå från ungdomsspelare och talang till en professionell fotbollsspelare, med allt vad det innebär, så som att utveckla sin fysik och sitt levnadssätt […] Marko har en talang som han i första hand själv måste inse att han ska ta vara på. Då kan han gå väldigt långt. Han har egenskaperna som krävs, förutom att han då måste ta det fysiska planet vidare. Han har bra fötter, han dominerar luftrummet på ett modernt sätt och har hittat en bra plats i den här gruppen. Och jag tror att han verkligen vill stå för Trelleborgs FF. Sedan måste han mogna, och där har han en hel del att ta efter Fritz.

Fredrik Fritz Persson, som startade 26 av 30 matcher i fjol och höll nollan i elva av dem.
– Fritz har inte en lika tydlig utvecklingspotential längre. Nu måste han bibehålla sin förmåga och sin rutin och erfarenhet, men han måste fortfarande påverka sin fysik […] Fritz är en bra Superettan-målvakt. Det jobbet vi gjorde i fjol var han perfekt för att utföra. Sedan vacklade han lite och gjorde svaga prestationer mot Örgryte IS och Gais. Men under min tid i TFF har han varit lysande.

– Men samtidigt tycker jag att båda två är bra på många sätt. Markos största egenskap är att han älskar att stå där när det gäller. Det gör Fritz med, som också är en fantastisk ambassadör för föreningen och bidrar jättemycket med sin persona. Det finns jättemycket positivt att säga om dem, men jag måste också få säga vad jag tycker att de ska förbättra.

Så, vem ska få äran att vakta stolparna i lördagens heta Skånederby mot Helsingborgs IF på Olympia?
– Någon av de två. Båda två kommer att få stå i Superettan i år. Vi kommer att ha ett tufft läge flera gånger under säsongen då vi måste välja mellan dem […] Jag har kommit ganska långt i tankarna om hur jag vill ha det. Men först och främst ska båda vara till 100 procent fysiskt friska och mentalt redo. Vi kommer att ta det på fredag, säger Patrick Winqvist till TFF-podden.

André Eriksson

Relaterade artiklar

Back to top button
Close