Nyheter

Mittsexspecial del 2: Lipovac i vinnarhålet

Mario Lipovac kom från Redbergslid till IFK Kristianstad för att bli en bättre handbollsspelare.
Men också för att vinna titlar och kanske ta sig vidare ut i Europa.
– Jag har aldrig nått längre än till en kvartsfinal. Nu ska vi ändra på det, säger IFK Kristianstads mittsexa.

Första året i Kristianstad blev som Lipovac önskade – åtminstone sett till den personliga utvecklingen.
– Jag visste att det skulle bli mer träning i rollen som heltidsproffs. Det har gjort att jag utvecklats både taktiskt och fysiskt. De där timmarna man kan lägga på gymmet och på sig själv har betytt mycket.
I Göteborg hade han ett jobb vid sidan av handbollen.
– I RIK var jag delaktig i Run-projekt – som en gympalärare som höll i extra gympalektioner på olika skolor. Vissa skolklasser i Göteborg har inte ens en gympalektion i veckan. Katastrof…

Vad mer exakt har de inneburit för skillnad för dig att satsa på handbollen till 100 procent?
– Fysiken har blivit bättre. Man börjar dagarna med gym och löpning på morgonen för att sedan ha taktik och handboll på eftermiddagen/kvällen. I Champions League får man mäta sig med de bästa och därmed se hur mycket man har kvar till den nivån. Nu vet jag vart jag står och vad som krävs.
Du drömmer om att spela handboll ute i Europa i andra ligor?
– Naturligtvis. Kristianstad är den bästa plankan att ta sig vidare ut, men jag har ingen som helst brådska.

Hur ser du på konkurrenssituationen med Arnar Arnarsson?
– I Kristianstad har vi många bra spelare, nivån på träningarna blir därför bättre. Det gynnar både mig och laget. Arnar har också gjort det jättebra, konkurrens gör att man utvecklas såklart.
Som mittsexa gäller det att ha, och kunna hantera, en rejäl fysik. Hur har du utvecklat den biten i IFK?
– En sak som jag märkt är att jag blivit väldigt mycket mer säker i avslutslägena. I RIK brände jag mycket. Nu har jag kyligare, kan titta mer på målvakten och sätta bollarna oftare. Det är inget som Ola sagt, det har kommit med tiden. Fysiskt har jag främst utvecklat styrka i bål och ben.
Vad får du för kvitton på gymmet?
– För ett år sedan tog jag 120 kilo i knäböj. Nu 150 kilo. Och jag börjar bli bra på frivändingar, något som var helt nytt för mig.

Hur upplever du skillnaden på serielunk och slutspelsmatch?
– Jag har spelat slutspel tidigare, men aldrig kommit längre än kvartsfinal. Visst är det en stor skillnad. Mer står på spel. Det är verkligen allvar och en speciell typ av spänning i kroppen som ger en extra adrenalinkick.  Publiken betyder lite extra vid sådana tillfällen. IFK Kristianstad får mycket extrapepp genom 5.000 på läktaren som hjälper oss enormt. Laget har börjat hitta någonting extra nu.  Det känns mer och mer som vi mot alla andra.
Är det annorlunda inne på linjen i ett slutspel?
– Faktiskt! Det är hårdare spel och smäller mer – mer fysiskt spel. Jag vet inte om domarna tillåter mer än vanligt också. Hur som helst tycker jag att det är kul.

Förresten – du är travnörd mitt i allt. Hur trillade du in på havremopparna?
– Intresset kommer från pappa. Och jag minns ännu första liret – på Lutfi Kolgjinis Going Kronos i slutet av 90-talet. Efter det var jag med pappa och tittade så ofta det gick på Färjestadstravet.
Och nu är du officiell spelexpert…?
– Så är det. Ibland leder det en till det andra. Jag började att skriva tips på en mindre sajt och efter ett tag hörde Sportbladet av sig och ville att jag skulle skriva åt dem – vilket är jätteroligt. Ola Lindgren är också travintresserad förresten.
Hur många pållar äger du själv då?
– Ingen.
Lägg av. Det måste du ju styra upp!
– Ja, vi får väl se. Det hade varit kul. Om jag skulle ha häst hos någon tränare skulle det vara Daniel Redén.
Elitloppsauktionen är uppe i Stockholm sista fredagskvällen i maj. Det kan nog bli den perfekta uppladdningen inför en SM-final i Malmö på lördagen?
– Hm, kanske. Jag får se vad Ola tycker om det…

Christoffer Ekmark

Läs även:

Mittsexspecial del 1: Mirsad vill avsluta snyggt i Malmö

Relaterade artiklar

Back to top button
Close