FotbollMalmö FFNyheter

Daniel Andersson: vi har en urstark trupp!

MFF:s sportchef Daniel Andersson är nöjd med truppen och utvecklingen under försäsongen.

Med ett stort och några mindre undantag.

– Truppen känns bra. Den är stark och vi har många alternativ på många positioner. Men under en så lång försäsong är det klart att det kommit ögonblick som varit både bra och inte bra. Med undantag av AFC Eskilstuna-matchen tycker jag dock att man kunnat se en stegvis förbättring och utveckling i spelet, poängterar han.

– De har jobbat på bra med det nya. Nu ska det levereras!

Fönstret stänger ikväll. Kommer det att hända något in eller ut under de sista minuterna?

– Det kommer det inte att göra.

Var det ett nödvändigt skifte att få in Lasse Nielsen, en spelare som är lite snabbare och mer tillfreds med att pressa högt?

– När man pratar med tränarna som kommer in och får reda på vad de vill får man anpassa truppen efter det. För spelet Magnus Pehrsson vill spela är det nödvändigt med snabba mittbackar.

Är det så att ni medvetet chansar på att vänta till sommarfönstret, få tag på bättre spelare då och räknar med att den nuvarande truppen ska vara bra nog att klara våren?

– Jag tycker att vi redan är urstarka.

Även när det både är allsvenskt och Europa-spel till hösten?

– Vi får se vad som händer.

I vilket fall helst blir det medicinska teamet viktigt så att inte samma sak händer som förra hösten. Det känns som om ni aldrig hade klarat SM-guld då om ni samtidigt haft Europa att tänka på.

– Definitivt inte. Situationen var inte bra alls och det är klart att det var ett delat ansvar.

– Jag tycker att vi förbättrat det i år, redan. Peppar, peppar att det håller i sig. Vi har förstärkt just den biten och det är klart att vi blivit starkare där. Men det är trots allt en helhetsbild, hur värmer vi upp, hur aktiverar vi muskler och så vidare? Helheten måste fungera för att undvika skador. Sedan kan man alltid ha otur ändå. Det var i alla fall en av detaljerna vi kom fram till i utvärderingen att vi måste bli skarpare på och det tycker jag att vi blivit.

Vad tänker du när du ser Djurgården peta in spelare efter spelare i truppen medan ni bara har ett och ett halvt nyförvärv, om vi räknar Pawel Cibicki som den halvnye?

– Jag tittar på vår trupp och tänker inte så mycket på vad andra gör. Det finns två sätt att se på saken. Det är kul för Allsvenskan och svensk fotboll att få in den typen av spelare. Konkurrensen vässas, vi tvingas bli bättre och produkten utvecklas. Klart att det är kul ur den synvinkeln. Sedan är det det konkreta att Djurgården från att vara mittentippat nu kanske kan vara med och nosa på toppen med de namnen. Men jag ligger inte sömnlös över det!

Finns det någon annan allsvensk klubb som har en trupp du är rejält imponerad av?

– Jag tycker väl att AIK också har både bredd och spets. Framförallt bredden, de har väldigt många spelare.

Du gick ut och sa att du ville ha ner storleken på din egen trupp. Nu finns facit. Tycker du att du fått en lagom stor trupp?

– Absolut! Antalet är lagom.

Tolv spelare har kontrakt som löper ut efter säsongen. Hur många av dem vill du absolut ha kvar och hur blir avvägningen mellan att behålla nyckelspelare kontraktstiden ut och att sälja om det kommer hyfsade bud?

– Klart att det inte är bra med tolv stycken på en gång. Men vi har pratat med de här spelarna i två års tid och det har inte funnits någon vilja att göra något nu. De vill avvakta och då är det inte mycket att göra. Vi kommer dock att hantera situationen därefter och jag är inte orolig, faktiskt.

– Vi får resonera från spelare till spelare. Någon kanske vi vill ha kvar och med någon annan kanske vi tar pengarna. Där och då får vi göra den värderingen. Men vi kommer att gå för guldet. Det är alltid utgångspunkten.

IFK Göteborg borta efter en försäsong utan tävlingsmatcher. Hade du i det här läget hellre tagit en mjukstart mot till exempel GIF Sundsvall.

– Nej, den här starten är god. Jag gillar den. Tändningen kommer inte att vara något problem.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close