skanesport_desktop-panorama-1

FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Jag vill ha AC, Lewicki OCH Rakip

Allsvensk premiär!

Med ett möte mellan de två i särklass mest merittyngda svenska fotbollsklubbarna.

Och med en doft av gräs!

Det där sista är ju inte självklart numera, snarare tvärtom. Men IFK Göteborg-MFF är en klassiker på gräs. Precis som förr. Och även om plastmatcherna numera duggar lika tätt som regnet i Borås var det ju trots allt så att tre av de fyra medaljlagen från förra säsongen hade gräs på sina hemmaarenor.

Igår skrev jag om tre skäl till att MFF tar SM-guld och att det ändå finns skäl till oro, särskilt under våren. Missade ni den bloggtexten kan ni läsa den här.

Idag ska det handla om matchen.

Om Jo Inge Berget inte saknats på grund av ljumskbesvären hade det baserat på försäsongen varit rätt enkelt att sätta startelvan.

Nu finns det hur många alternativ som helst.

Fotbollskanalen påstår dock att de kan avslöja elvan och att den ser ut så här:

Johan Wiland – Anton Tinnerholm, Lasse Nielsen, Franz Brorsson, Behrang Safari – Magnus Wolff Eikrem, Oscar Lewicki, Erdal Rakip, Tobias Sana – Markus Rosenberg, Pawel Cibicki.

Det är möjligt att de har någon kanal in bakom de stängda träningarna och att elvan är korrekt. Men jag ät tveksam.

Dels för att det känns som om Magnus Pehrssons antydningar att det kunde bli en överraskning och att någon som kanske normalt sett startar hamnar på bänken borde handla om lite mer än att starta med Tobias Sana istället för Mattias Svanberg.

Men framförallt för att jag tycker att det finns ett motsatsförhållande mellan att poängtera att IFK Göteborg vill ha en match präglad av fajt, dueller och närkamper och att starta med Sana och Eikrem på varsin kant av mitten. De är mycket duktiga spelare, men några bollvinnare är de inte.

Jag tror att det behövs fler sådana mot IFK Göteborgs troliga 4-2-3-1 med Mix Diskerud, Mads Albaek och Sören Rieks centralt och Sebastian Eriksson som vänsterytter.

Mattias Svanberg är mycket yngre än både Eikrem och Sana, men han är redan starkare i närkamperna, har lättare att vinna boll och gå rakare mot målet.

Om – jag säger om – MFF startar med Magnus Wolff Eikrem och Tobias Sana på kanterna tror jag att det i så fall snarare blir Sana till höger och Eikrem till vänster.

Men som sagt, MFF-truppen är byggd för att kunna använda olika alternativ.

Här är ett par:

Tobias Sana spelar, men som anfallare. Han har spelat rätt mycket där i U21 och en del i A.

Alexander Jeremejeff tar Berget-platsen. Normalt sett inte efter den för hans del struliga försäsongen, men det kan finnas fördelar.

Anders ”AC” Christiansen startar. På bekostnad av Oscar Lewicki eller Erdal Rakip. Det finns också ett scenario där Rakip får gå ut på kanten.

AC startar men i ett 4-5-1 (eller 4-2-3-1) där det finns plats för alla tre centralt.

Hur jag vill ha det?

4-5-1.

MFF måste kunna spela det också och inte bara 4-4-2. Gärna även andra varianter.

Och nu när Jo Inge Berget saknas och IFK Göteborg står för motståndet har jag svårt att tänka mig ett bättre tillfälle att testa i skarpt läge. Mot Molde i Coin på Marbella-lägret såg det sensationellt bra ut när MFF i den andra halvleken bytte in AC utan att ta ut Rakip eller Lewicki.

Egentligen hänger det på om Anders Christiansen är redo för 70 minuter eller mer. Men annars går det ju att byta till det sättet att spela, som mot Molde…

Skånesports MFF-expert Ole Törner.
Skånesports MFF-expert Ole Törner.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close