Nyheter

Eriksson på pallen i debuten

Jimmy Eriksson fick en mycket hoppingivande inledning på sin karriär som GT-förare när han efter en sensationell upphämtning direkt tog sig upp på pallen vid helgens premiär för Blancpain GT Series på italienska Misano.

Eriksson – som inför den här säsongen växlat över från formelbilsracing till den snabbväxande GT-arenan – levererade genomgående topptider bakom ratten på HTP Motorsports #86 Mercedes-AMG GT3 och nådde till slut, i par med teamkamraten Dominik Baumann (Österrike), mot alla odds en tredjeplats direkt i debuten.

– En helt fantastisk känsla, kommenterar Jimmy Eriksson.
– Jag hade hoppats att vara med bra den här helgen och kunna hålla ett högt tempo direkt, men att sluta på pallen på det här sättet överträffar förväntningarna. Stort tack till Dominik och HTP Motorsport; det här har verkligen varit ett teamarbete och dagens resultat visar att det här beslutet har varit rätt.

Eriksson/Baumann inledde helgen genom att kvala in som fyra till lördagens kvalificeringsrace, bara en tiondel från pole position i det 34 bilar och 68 förare starka startfältet, men föll tillbaka när Baumann kolliderade med en konkurrent på det första varvet och Eriksson råkade ut för en punktering två varv från mål. Bekymren innebar att duon tvingades inleda söndagens final först från 20:e startruta – men drömmen om ett toppresultat skulle visa sig vara allt annat än en utopi.

Eriksson tog hand om körningen under den första halvan av det entimmeslånga loppet, och underströk sin fart med eftertryck: på 30 minuter avancerade skåningen hela 14 placeringar, innan han växlade över till Baumann som sedan fortsatte klättra hela vägen till tredje plats. I mål var #86 mindre än en halv sekund från andraplatsen.

Eriksson, som i sin del av fredagens tidskval var näst snabbast, noterades för några av helgens absolut bästa tider och lämnar premiären fylld av tillförsikt.

– Vi har verkligen fått alla de besked vi ville ha, och nu vet jag med säkerhet att jag kan hantera pressen i den här typen av racing och mot ett så här erfaret motstånd, avslutar Eriksson. Det kunde egentligen inte kännas bättre inför framtiden och jag känner redan nu att vi ska sikta högt upp i mästerskapet i år. Otroligt inspirerande och grymt härligt!

Söndagens lopp på Misano vanns av en av HTP Motorsports andra bilar, #84 körd av rutinerade duon Franck Perera/Maximilian Buhk. Bland övriga förare i startfältet märktes stjärnor som DTM-chaufförerna Jamie Green (24:a) och Tom Blomqvist (6:a), samt trefaldige Le Mans 24-timmarsvinnaren Marcel Fässler (bröt).

Blancpain GT Series-säsongen fortsätter närmast på Monza-banan utanför Milano om tre veckor.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close