Nyheter

Pingpongdiplomati med lyckligt slut

BTK Kävlinge kan andas ut och ladda och planera för en ny säsong i Pingisligan 2017-18.

Allt annat hade varit en stor skandal!

Visserligen går det ut över BTK Österlen, som åker ur serien. Men när sydostlaget i veckan bestämde sig för att inte överklaga bordtennisförbundets beslut att inte ändra resultatet i matchen mellan Österlen och Halmstad var det ett besked som gjorde även Österlens BTK till moraliska vinnare. I motiveringen till att man ändrade sin ursprungliga uppfattning att gå vidare till Riksidrottsnämnden anger klubben att det skulle brutit mot den etik och moral man vill stå för – och precis så är det ju.

Hela affären har varit en cirkus.

Allt började med resultaten i slutomgången. Österlen var tvunget att besegra Halmstad samtidigt som Kävlinge inte fick ta någon poäng av serievinnaren BTK Rekord från Helsingborg. Kävlinge förlorade med 2-4 och Österlen med 1-4.

Exit Österlen.

Det var bara det att Halmstad klantat sig och satt in amerikanen Kanak Jah när man redan använt Chuan Xi Han från Kina. Därmed bröt man mot regeln att det bara är tillåtet att använda en spelare som inte är EU/EES-medborgare.

Österlens BTK lämnade in protest och ville att förbundet skulle ändra resultatet till 4-0-förlust för Halmstad och då hade Kävlinge åkt ur istället.

Bordtennisförbundets tävlingskommitté avslog protesten och gav två motiveringar. Dels att ett ändrat resultat skulle drabba en tredje part – det vill säga Kävlinge – orimligt hårt, dels att spelarens match inte räknats in i slutresultatet.

Rätt resonerat!

Tänk om BTK Kävlinge åkt på grund av Halmstads fummel?

Dessutom kom Kanak Jahs match aldrig med i spelprotokollet eller slutresultatet. Matcherna bryts när någon kommit upp upp i fyra segrar och Jah hann bara spela ett set mot Filip Szymanski. Det setet, utanför protokollet, skulle alltså sänt Kävlinge till Superettan och räddat Österlen kvar i eliten.

Orimligt tyckte även en enig styrelse i bordtennisförbundet, som behandlade frågan sedan Österlen överklagat tävlingskommitténs beslut.

Efter det sa Österlen-ledningen först att man skulle gå hela vägen till Riksidrottsförbundet för att få “rätt”. Men man ångrade sig. Lite sent kan man tycka. Men bra ändå!

Därmed fick den onda sagan ett lyckligt slut. Jag hade också köpt ett utökande av Ligan från åtta till nio lag för att kunna ha kvar både Kävlinge och Österlen.

En lite bitter eftersmak lämnar dock det faktum att det fanns två bovar som slapp billigt undan.

För det första Halmstads BTK. Ett sådant fel får man ju bara inte göra i en match som inte gäller något för den egna klubben, men är så viktig för andra.

Dels domarna i matchen. Var de bara där för att vända siffertavlorna? Uselt att de inte stoppade Jah.

Skånesports MFF-expert Ole Törner.
Skånesports Ole Törner.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close