Nyheter

Vlado Zlojutro: »Det var mitt värsta år som fotbollsspelare«

Efter ett helvetesår fyllt av konflikter med styrelsen, obetalda löner och spelmässiga fiaskon fann han sig själv med fingret på avtryckaren. Han hade bestämt sig för att sätta Ängelholms FF i konkurs. Nu berättar Vlado Zlojutro om varför han skonade klubben, hur »de gula« ska överleva Söderettan och varför han inte längre vill spela som FC Barcelona.

»Vlado, vi står bakom dig. Vi sätter det i konkurs.«

Orden tillhör Vlado Zlojutros lagkamrater i spelarrådet när de tillsammans kommer ut från ett krismöte med styrelsen. De har precis fått veta att de inte kommer få någon lön för juli månad.
– Jag frågade: »vänta lite nu, får vi ingen lön alls eller får vi dubbla löner i augusti?«, minns Vlado.
Svaret från styrelsen:
– Nej, det blir ingen lön i juli, ni får skita i den. Vi har inga pengar just nu.
Vem ur styrelsen sa det här?
– Det kan du nog gissa själv.
Sten-Inge Fredin [ordförande]?
– Ja.

Det här var inte den första schismen mellan spelartruppen och den hårt ekonomiskt pressade styrelsen dittills under 2016. I mars kom det första kravet. Gå ner 20 procent i lön – annars får ni inte spela. Alla utom fyra spelare i spelartruppen gick med på uppoffringen.

De andra förpassades snabbt till frysboxen och gick från att vara ordinarie spelare till att inte ens få sitta på bänken i de kommande matcherna.
– Inte bara att man gått ner 20 procent i lön, nu ska de komma och säga att vi inte får någon lön för juli? När de lovat oss att om vi går ner de 20 procenten så är hela året löst? säger Vlado Zlojutro.

Han skakar på huvudet.
– Då sa jag att då kommer jag vara den som sätter klubben i konkurs. Så fick det inte gå till, det existerade inte på min karta.

Han hade varit i kontakt med Magnus Erlingmark som har hand om Spelarföreningen. Då fick han veta att det räcker med endast en spelare för att sätta klubben i konkurs, om spelaren inte fått den lön han är berättigad till.
– Så jag tog upp det med Sten-Inge Fredin. Då säger han: »Men då kan du och jag lösa det, Vlado«.

Han menade att han bara skulle betala ut din lön?
– Ja, att han skulle köpa ut mig…och det säger han inför alla andra i spelarrådet. Det var då vi seriöst började överväga att sätta Ängelholms FF i konkurs.

Ni hade fingret på avtryckaren?
– Japp. Vi gick ner i omklädningsrummet och hörde hur resten av spelarna kände. Alla ville ha sin lön. Då gick vi upp och sa det. »Ja, då blir det konkurs då«, svarade Fredin. Efter det var det några som gick i taket och sa att nu skiter de fullständigt i det här och att de aldrig skulle komma tillbaka. Det var katastrof, säger Vlado.

Konflikten läckte ut i media och förvandlades snabbt till en riksnyhet.
– På ett sätt tror jag det var positivt att det kom ut i media för det var många sponsorer och finansiärer som plötsligt hörde av sig för att hjälpa till. Så på något sätt tror jag det är lite tack vare oss som klubben fortfarande finns i dag. Men det var skitjobbigt, alltså.

Det låter som ett helvete.
– Det var mitt värsta år som fotbollsspelare. Det tror jag det var för allihopa. Det var katastrof helt enkelt. Men jag trodde faktiskt att vi skulle lösa det till slut, att vi skulle hålla oss kvar.

Hur var det att gå ut på fotbollsplanen och lira boll när allt det här pågick bakom kulisserna?
– Vi försökte ändå hålla lågan uppe och vinna våra matcher. På hösten ledde vi flera matcher som vi sedan tappade på slutet. Vi vann inga matcher men vi kryssade i många. Vi hade 0–0 skitlänge uppe mot Sirius till exempel, och då kommer deras spelare fram till oss efter matchen och säger saker som »ni spelar jättebra«, »ni får inte åka ur« och »det finns många lag som är sämre än er«. Ändå släpper vi in 1–0 i 85:e liksom, säger Vlado Zlojutro.

Ängelholms FF slutade sist i Superettan 2016 med 20 poäng. Åtta poäng upp till kvalplats.
– Vi gjorde allt för att klara oss kvar. Men någonting säger mig att det var lika bra att det hände. Annars kanske det hade varit likadant i år igen. Nu har man fått börja om på nytt. Nu kan vi börja om i lugn och ro.

FÖR TROTS INTRESSE från flera Superettan-klubbar, bland annat ex-klubben Varbergs BoIS, stod det i början av mars klart att Vlado Zlojutro, 29, fortsätter i den gula tröjan. Därmed gör den rutinerade mittfältaren – med allsvenska meriter från Öster och en herrans massa Superettan-matcher på cv:t – sin tredje säsong i klubben.
– Det känns bra, nu när alla bitar börjar falla på plats så ser det ut som att vi får ihop ett spännande lag. Och sen har folk har klagat på mig »Vlado, du byter alltid klubb efter ett eller två år« så jag kände att nu ska jag fan ta tag i det, säger han och ler brett.

Det gör han ofta.

Som journaliststudent får man ofta ställa sig in på att man kommer få begränsad tid med sin intervjuperson. Så är det liksom bara.

Men trots att han precis genomfört en timmes gräspass, följt av en timmes fysträning, sitter han tålmodigt kvar och svävar gärna i väg i långa utläggningar. Han är frispråkig, han gillar att prata, och det märks hur passionerad han är inför sporten och sitt Ängelholms FF.
– Det ska faktiskt bli riktigt kul att bygga det här »nya ÄFF«, som vi kallar det, säger Vlado.

Med »det nya ÄFF« syftar på han Ängelholms FF:s nya, uttalade strategi.

Klubben har tröttnat på att ha kniven mot strupen ekonomiskt.

De eviga konkurshoten.

I stället för att värva etablerade spelare ska man satsa på de egna produkterna. Lönekostnaderna har skurits ner rejält och nu väntar en ny och fräsch start.
– Nu är vi skuldfria för första gången sedan 2009. Det är fan åtta år ändå. Det är den resan som kommer bli kul att göra. Vi kan bygga något som kan bli väldigt stort, säger Vlado.

Efter fjolårets säsong bestämde sig huvudtränaren Christian Järdler för att lämna Ängelholms FF och ta över IFK Värnamo i stället. Han ersätts av den meriterade Karl-Gunnar »Kalle« Björklund, 63, som senast kommer från en sejour i Öster där han agerat assisterande tränare åt Thomas Askebrand. Tanken är att Björklunds stora erfarenhet ska bidra med en trygghet som kan få klubben tillbaka på fötterna igen.
– Kalle är bestämd, han vet vad han vill och det är väl lite det vi saknat. Han vågar säga till när saker inte är som de ska och jag tror vi behöver det. Han pushar på oss från sidan, man hör honom hela tiden och jag tror det är bra för oss, säger Vlado.

– Vad jag har hört så var det också han och Roar [Hansen] som värvade mig till Öster efter att de hade vunnit Superettan 2012, men sedan lämnade de två för Helsingborgs IF innan jag hann komma. Det var lite synd.

Vad har du för tankar kring att han vill spela en attraktiv, passningsorienterad fotboll?
– Det är väldigt utvecklande. Sedan har det kanske inte varit den mest vägvinnande fotbollen i Superettan, tyvärr. När jag var i IFK Värnamo [2011] spelade jag med spelare som Viktor Claesson, Jonathan Ring, Loret Sadiku… alltså, vi spelade helt fantastisk fotboll. Underbar var den att titta på. Men sedan fick vi ändå kvala nedåt till slut.

Vlado rycker på axlarna och slår ut med händerna.
– Det är målen som räknas. Självklart ska vi spela en attraktiv fotboll, men samtidigt ska vi inte vara dumma i huvudet och dribbla oss ur vårt eget straffområde. I sista tredjedelen, visst, »varsågoda att göra eran grej«. Men det ska vara få tillslag på vår egen planhalva. Det är det Kalle snackat om också och det tror jag alla kommer må bra av.

Han snackar också om att det ska vara fokus på prestation i år, snarare än resultat. Vill inte du upp i Superettan igen så fort som möjligt?
– Alltså, vi har ett ungt lag. Vi har tagit upp många yngre och för många av dem är det första året de får känna på seniorfotboll. Kalle har som mål att utveckla dem, han vill att vårt spelsystem ska sätta sig i ryggmärgen och och åker vi sedan ur 1 så »fine«, då vet vi till nästa säsong vad vi ska göra och då kör vi, säger Vlado Zlojutro.

– Jag håller inte riktigt med. Det är väl ingen som vill åka ur och vi ska göra allt för att hålla oss kvar. Jag tror att vi kommer chocka några lag också som tänker »fan, de har inget bra lag«, men när de väl kommer hit så ska de få känna på att det är ändå ett vasst lag de möter.

Jag har följt Söderettan en del, det är ju inte alltid någon skönfotboll precis.
– Nä, exakt. Nu var det tag sedan jag spelade i division 1 [2008 med Husqvarna], men då var det mycket tjongfotboll. Men alltså, får jag välja så vinner jag hellre en match där vi spelar dåligt med 1–0, än att vi spelar skitbra och ändå förlorar. Om det var ett rån eller inte kommer inte stå i historieböckerna. Det kommer bara stå att vi vann. När man var yngre tittade man mycket på Barcelona och ville spela som dem. Men nu förstår man att det inte funkar i verkligheten.

»VLADO, DE SITTER där inne och väntar på dig!«.

Tiden går snabbt när man pratar fotboll.

Materialförvaltare Lars-Eric Heil tvingas till sist knacka på för att skynda på oss. Tonen är otålig. Laget ska ut och käka tillsammans, och de andra spelarna sitter i ombytta och klara i omklädningsrummet bredvid.

Vlado har inte ens klivit in i duschen än.

Det är sådana friheter man kan ta sig när man varit en nyckelspelare i en klubb i två säsonger och är på väg att göra sin tredje.

Och någonting säger mig att Vlado Zlojutros persona kommer spela en stor roll i klubbens framtid och Ängelholms FF:s väg tillbaka.

Kalla det en magkänsla.

André Eriksson

Det här är del 1 av 3 av en artikelserie om Ängelholms FF. Del 2 kommer ut på tisdag och del 3 på onsdag.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close